Hirdetés
2013. április 13.

Hangulatok két zongorára - Baranyay László és Bogányi Gergely kétzongorás koncertje

Helyszín: Budapest, BMC - Koncertterem, 1093 Bp. Mátyás utca 8.
Kezdési időpont: 19:30

Program:


Mozart: D-dúr szonáta két zongorára, K. 375/aLiszt: Patetikus koncert - két zongorára


Ravel: Lúdanyó meséiMilhaud: Scaramouche


Liszt: Patetikus koncert - két zongorára


Milhaud: Scaramouche


Bár a kamarazenére vonatkoztatott 'szimfonikus' jelző meglepő szókapcsolatot kelt életre, a Schumann híres zongoraciklusát (a Szimfonikus etűdöket) idéző kifejezés mégis remekül illik Baranyay László és Bogányi Gergely április 13-i hangversenyéhez.


Míg ugyanis két hegedű, két cselló vagy két fuvola harmonikus összjátéka duónak számít, a kamarazene sajátosan intim megnyilvánulási formájának, két zongora párbeszéde mindig a zenekari hangzás komplexitásával és büszke öntudatával vetekszik.


Tökéletesen tükrözi ezt a különös sajátosságot a Budapest Music Centerben sorra kerülő kétzongorás hangverseny műsora is.


Mozart K 375a jegyzékszámú D-dúr szonátája, amelyet a zeneszerző 1781-ben Josephine von Aurnhammer és saját maga számára komponált, életteli lendületével, könnyed és friss dialógusaival nagyszerű lehetőséget biztosít a zongoristák érzékenységének, pontos figyelmének, humor- és arányérzékének megmutatására.


Liszt nagyszabású, zenekar nélküli versenyműve, a Concerto pathétique (S 258/R 356) egészen más feladat elé állítja az előadókat, mivel - a h-moll szonátához hasonlóan - az egyetlen összetett tételbe sűrített többtételes ciklus szerkezeti ötletére épül. A négykezesként két gyermeknek, a hat- és hétesztendős Mimi és Jean Godebskinek dedikált, majd két zongorára és zenekarra is átültetett Ravel-sorozat, A lúdanyó meséi légies szépségével feszegeti a zongora árnyalatgazdag hangzáslehetőségeinek határait, Milhaud roppant népszerű, örökmozgó Scaramouche-a pedig ritmikus fürgeségével ragadja magával hallgatóit.


A különleges zenei élmény ígéretére a két művész személye a garancia. A számos országban koncertező, mesterkurzusokat tartó, Liszt-díjas Baranyay László a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és a ljubljanai Zeneakadémia vendégtanára, egykori növendéke, a rendkívül fiatalon Kossuth-díjjal kitüntetett Bogányi Gergely pedig a világ hangversenytermeinek visszatérő, ismert és népszerű vendége.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2013. április
H K Sz Cs P Sz V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12345
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend