2013. április 13.

Hangulatok két zongorára - Baranyay László és Bogányi Gergely kétzongorás koncertje

Helyszín: Budapest, BMC - Koncertterem, 1093 Bp. Mátyás utca 8.
Kezdési időpont: 19:30

Program:


Mozart: D-dúr szonáta két zongorára, K. 375/aLiszt: Patetikus koncert - két zongorára


Ravel: Lúdanyó meséiMilhaud: Scaramouche


Liszt: Patetikus koncert - két zongorára


Milhaud: Scaramouche


Bár a kamarazenére vonatkoztatott 'szimfonikus' jelző meglepő szókapcsolatot kelt életre, a Schumann híres zongoraciklusát (a Szimfonikus etűdöket) idéző kifejezés mégis remekül illik Baranyay László és Bogányi Gergely április 13-i hangversenyéhez.


Míg ugyanis két hegedű, két cselló vagy két fuvola harmonikus összjátéka duónak számít, a kamarazene sajátosan intim megnyilvánulási formájának, két zongora párbeszéde mindig a zenekari hangzás komplexitásával és büszke öntudatával vetekszik.


Tökéletesen tükrözi ezt a különös sajátosságot a Budapest Music Centerben sorra kerülő kétzongorás hangverseny műsora is.


Mozart K 375a jegyzékszámú D-dúr szonátája, amelyet a zeneszerző 1781-ben Josephine von Aurnhammer és saját maga számára komponált, életteli lendületével, könnyed és friss dialógusaival nagyszerű lehetőséget biztosít a zongoristák érzékenységének, pontos figyelmének, humor- és arányérzékének megmutatására.


Liszt nagyszabású, zenekar nélküli versenyműve, a Concerto pathétique (S 258/R 356) egészen más feladat elé állítja az előadókat, mivel - a h-moll szonátához hasonlóan - az egyetlen összetett tételbe sűrített többtételes ciklus szerkezeti ötletére épül. A négykezesként két gyermeknek, a hat- és hétesztendős Mimi és Jean Godebskinek dedikált, majd két zongorára és zenekarra is átültetett Ravel-sorozat, A lúdanyó meséi légies szépségével feszegeti a zongora árnyalatgazdag hangzáslehetőségeinek határait, Milhaud roppant népszerű, örökmozgó Scaramouche-a pedig ritmikus fürgeségével ragadja magával hallgatóit.


A különleges zenei élmény ígéretére a két művész személye a garancia. A számos országban koncertező, mesterkurzusokat tartó, Liszt-díjas Baranyay László a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és a ljubljanai Zeneakadémia vendégtanára, egykori növendéke, a rendkívül fiatalon Kossuth-díjjal kitüntetett Bogányi Gergely pedig a világ hangversenytermeinek visszatérő, ismert és népszerű vendége.

ŽAGAR LIGHT LEAKS – LEMEZBEMUTATÓ

Helyszín: Budapest, Millenáris, Teátrum
Kezdési időpont: 20:00

Űrmedúzák, álomföldek és kozmikus utópiák Öt év után egy izgalmas, friss lemezzel tér vissza a Zagar zenekar az európai elektronikus zenei vérkeringésbe. Április elején megjelenik a Light Leaks c. album, amely ezúttal tudatalattink sötét szférájában tör utat a fénynek. A lemez egy varázslatos kozmikus világba kalauzolja a hallgatót, melynek középpontjában egy gyermek áll, kinek a fantáziája határtalan.


Zságer Balázsék a tőlük megszokott módon extravagáns kortárs zenei kódokban kommunikálnak és olyan műfajok mentén kalandoznak, mint a chillwave, a space-dub, vagy az atmoszférikus szintetizátor-zene. Az album beharangozó száma, a Space Medusa már számos nemzetközi blogon visszhangra talált és több brit rádió is a műsorára tűzte. (CLS Music) Line-up:ZAGARAMB Belle BelleNitelightNVC DjsSpecial guest: Cantemus Leánykórus és a Cantabile Gyermekkórusvisual by Kiégő Izzók & Kemuri.


Jegyárak : Elővétel: első 100 db, 2800 Ft / CD-vel 3500 Ft (csak a Központban!) | Elővételes helyek: 3300Ft / CD-vel 4000 Ft


A rendezvény napján: 3800 Ft / CD-vel 4500 Ft

Csemer Boglárka \'Boggie\' lemezbemutató koncert

Helyszín: Budapest, BMC - Opus Jazz Club, 1093 Bp. Mátyás utca 8.
Kezdési időpont: 21:00

Csemer Boglárka 'Boggie' már évek óta rendszeresen kápráztatja el közönségét hazai, és külföldi vizeken egyaránt.BOGGIE elnevezésű jazzy pop formációja a Tom-Tom Records gondozásában jelenteti meg első albumát.


A harmonikus dallamvezetésnek, a felszabadult játéknak köszönhetően, a zene körbeöleli hallgatóját, a francia nyelvű dalszövegek és Boggie a maga kisugárzásával, bájával, csengő hangjával egy érzelmekkel, gondolatokkal teli világba kalauzol bennünket.


Boggie francia muzsika iránti vonzalma már évek óta töretlen. Párizsban töltött éve és a francia dalkultúra olyannyira inspirálta őt, hogy az albumon a magyar és angol nyelvű felvételek mellett, számos francia nyelvű saját dal is helyet kapott. Egy ízig-vérig magyar előadóról van szó, aki albumával méltán lép a frankofón zenei világ köreibe, zenéjét kiterjesztve hazánk határain kívülre, remélve, hogy minél nagyobb közönség érzi majd azt a sajátjának, nemzetiségtől és kultúrától függetlenül.


Az albumon vendégeskedő zenészek és a zenekar játékos, élettel teli, néhol romantikus, néhol csábító, néhol melankólikus hangulatot varázsolnak körénk.A dalok magukon viselik a könnyed játékosság jegyeit is, de a nagyzenekarral megtámogatott, monumentális dal sem lóg ki a sorból, egységes egésszel van dolgunk.


A lemezbemutató koncert igazi ínyencségnek ígérkezik. Egy koncert, mely kirepít a hétköznapokból és megnyugtatóan hat ránk a felgyorsult világban.


Csemer Boggie egészen kisgyermek korától a zene és az éneklés megszállotja. Több mint 12 évig tanult különböző zeneiskolákban különböző stílusokat a népzenén, a klasszikus zenén és a jazz-en keresztül, míg végül 2010-ben a Kőbányai Zenei Stúdió ének szakán tett sikeres vizsgát. Boggie 2011-ben, a Jazzy 90,9 rádió dalversenyén a Magyar Jazz Szövetség Különdíját nyerte el a Japánkert című szerzeményével, mely a 2013. április 13-án megjelenő albumon is meghallgatható.


A formáció már 2012 áprilisában meghívást kapott a Frankfurtban megrendezésre kerülő Light&Buildings kiállításra fellépő művészként, és 2012 októberében a neves párizsi Sunset&Sunside Jazz Clubban is koncerteztek. 2013-ban Bécsben lépnek fel a friss lemezanyaggal.


A zenekar: Csemer Boglárka – Boggie – ének Sebestyén Áron – zongora Németh Tamás – dob György Attila - nagybőgő, basszusgitár


Vendég: Petruska András Közreműködő zenészek: Sapszon Orsolya, Bazsinka Ágnes


Jegyár: 2.000 Ft

Programnaptár

vissza most előre
2013. április
H K Sz Cs P Sz V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12345
Pirula Trend