Hirdetés
2013. január 25.

Mini-Fesztivál

Helyszín: Budapest,Művészetek Palotája
Kezdési időpont: 19:30

Negyedszázad - kimondani is tekintélyt keltő, ha egy fesztiválról van szó. Elismeréssel vegyes figyelmünk alighanem megsokszorozódik, ha ez az "ezüstlakodalmát ünneplő" hagyomány a kortárs zene - valljuk be, még ma is - fenntartásokkal fogadott ágazatának képviselője. Ehhez a számmal mérhető mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zeneművészeti Társaságnak és egykori alapító elnökének, Durkó Zsoltnak a Mini-Fesztiválra vonatkozó nagy ívű elképzelése és törekvése. Azért hangsúlyozzuk a számbeliséget, mert rangját már rég kivívta és megszilárdította a rendezvény. Vállalt küldetésével megkerülhetetlen tényező a jelen és a közelmúlt magyar zeneszerzésének feltérképezésében, s külhoni kitekintései is meghatározók.


A hagyományoknak megfelelően az első napon (2013. január 25-én) kamaraest várja a hallgatóságot, másnap délután is egy - rövidebb - kamaraműsor lesz hallható, este ezt követi a Wrocławi Leopoldinum Kamarazenekar műsora, míg a január 27-ei zárókoncert nagyzenekari programot kínál.


Tanulságos lenne tallózva elmélkedni az egyes művek keletkezését, zenei nyelvét, vagy akár programját, struktúráját illetően; válasszunk most azonban egy látszatra ridegebb szempontot: a közelítsünk a bemutatók felől. A nyitókoncerten duó (Dubrovay László, illetve budapesti premierként Sugár Miklós), trió (Láng István), rézfúvós kvintett (Sári József) reprezentálja az újdonságokat, valamint Fekete Gyula Orion című kompozíciója, amely hangszer-összeállítását tekintve megegyezik Durkó Zsolt Tűz-zenéjével. Ez utóbbi alkotás a "félmúltat" képviseli, Bozay Attila szóló gordonkaművével és Kocsár Miklós Elégiájával egyetemben.


Szombat délután dalok tarkítják a hangszeres opusokat. Decsényi János és Serei Zsolt mellett egy-egy új darabjával Megyeri Krisztina, Durkó Péter és két, még a Zeneakadémia hallgatójaként bemutatkozó fiatal, Balogh Máté Gergely és Solti Árpád sorolhatók fel zeneszerzőként. A Mini-Fesztivál legutóbbi éveiben megerősödött ez a típusú, fiataloknak lehetőséget nyújtó szemlélet.


Szerencsés ötvözetnek mondható a reprezentatív záróest is. Hollós Máté, Huszár Lajos és Madarász Iván premierjükre váró szimfonikus művei mellett egy, a fesztiválnál közel kétszerte "öregebb", ritkán hallható alkotás, Lajtha László VII. szimfóniája hangzik el.


A Mini-Fesztivál mindig is kiváló előadói teljesítményekkel kényeztette el hűséges hallgatóságát, s ez a jubileumi sorozaton is bizonyosan így lesz.


Program:


2013. január 25. (péntek)


19:30     Mini-fesztivál - Kamarazenei est


2013. január 26. (szombat)


17:00     Mini-Fesztivál - Kamaraműsor


19:30     Mini-Fesztivál - Wroclawi Leopoldium Kamarazenekar, vez.: Ernst Kovacic


2013. január 27. (vasárnap)


19:30     Mini-fesztivál - Nagyzenekari est

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2013. január
H K Sz Cs P Sz V
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend