Hirdetés
2012. december 22.

Szalóki Ági karácsonyi lemezbemutató koncert

Helyszín: Budapest,Millenáris,Teátrum
Kezdési időpont: 19:00

Szalóki Ági első alkalommal fűzi csokorba kedvenc karácsonyi dalait. Hetedik lemezén az énekesnő és jazz-zenész társai tolmácsolásában az egész családot megszólító, meghitt hangulatú, igazi ünnepre hangoló klasszikus templomi és magyar népi karácsonyi énekek szólalnak meg.


Szalóki Ági gondolatai a lemez születéséről:


„Korán sötétedik. Megtanultam elfogadni ezt a sötétséget. Tudomásul veszem, hogy eljött, mert itt az ideje...


Nemrég ismerősökkel futottam össze. A lemezem kapcsán a karácsonyi éneklésről kezdtünk beszélgetni. Kórusban, teli torokból éneklő finnek, puritán protestáns templomban, imakönyvük felé hajló kendős erdélyi asszonyok képe jelent meg. Meséltünk egymásnak arról, hogyan viszonyultunk gyerekkorunkban a templomhoz és az egyház intézményéhez, milyen érzéseket ébresztett bennünk és mit jelent most számunkra? És az otthoni ünneplés, a vacsora, az ajándékkészítés? És tudunk–e segíteni idén is meleg ruhával, takaróval, élelmiszerrel?


A lemezre készülvén kottákat forgattam, énekgyűjteményeket, klasszikusokat, középkori dallamokat, Bachot, Sztravinszkijt és a Kalákát, íreket, franciákat, németeket, angolokat, szennai regölőket – amerikai jazz-énekeseket hallgattam... Jó ég, mi mindent!


Végül egy csokorra valót válogattam azokból a dalokból, amiket otthonról, nagymamámtól hozok és templomban is énekeltem,  zeneiskolában archív felvételekről s később  népzenei gyűjtőútjaim során  falusi asszonyoktól tanultam.


A szövegeken eltűnődtem. Tudom-e hitelesen énekelni az énekeket, elmondani a karácsonyi áldás szövegét? Miben áll az én hitem, szeretetem? Várom-e valóban a gyermek Jézust? Mit jelent ez az eljövetel? Milyen változást hoz nekem és mit a világ számára? Hogyan megy végbe ez? Megváltó, megszabadító. Mit jelentenek ezek a szavak? Karácsonykor egy gyerek születéséről énekelünk. A megváltást hozó tiszta lényről, akit mi is magunkban hordozunk. Tudjuk–e, hogy bennünk lakik?


Legfőképp azt adta nekem ez a lemez, hogy gondolkodni kezdtem a karácsonyról. Keresem a válaszokat: zenében, versekben, emberekben, a természetben. Ami mindezekből visszatükröződik bennem, az az általam keresett válasz.


Decemberben, amikor a Föld északi féltekéjén fényre és melegre vágyunk, a természettel együtt valamiféle halálközeli állapotban vagyunk. Jó volna az újjáéledés, születés élményét átélni.


Sötét van, de tudjuk, hogy kivilágosodik. Együtt vagyunk, készülünk. Elkezdtünk várakozni. Éneklő, boldog karácsonyt! ”


Szalóki Ági az Öröme az égnek, ünnepe a földnek címet viselő lemeze november végén jelenik meg a Tom–Tom Records  gondozásában.


Közreműködők:


Szalóki Ági – ének, Bacsó Kristóf – szaxofon, Juhász Gábor – gitár, Lukács Miklós – cimbalom, Dés András – ütõhangszerek, Lamm Dávid – gitár, Barcza-Horváth József – nagybõgõ, Balázs József – zongora, Korb Attila – harsona, Hámori János – szárnykürt, trombita, Cserta Balázs – basszusklarinét, Szalai Péter – tabla, ütõhangszerek


Jegyárak : Elővételben: 3000 Ft, Helyszín: 3600 Ft, Gyerek (12 éves korig) 1500 Ft

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2012. december
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend