Hirdetés
2012. november 11.

Családi Márton nap

Helyszín: Budapest, Néprajzi Műzeum
Kezdési időpont: 11:00

"A Néprajzi Múzeum családi Márton napján lengyel barátainkat és hazai közönségünket egyaránt szeretettel várjuk. Szent Mártonhoz kapcsolódóan ugyanis egymás mellett elevenítjük fel a lengyel és a magyar hagyományokat, a közös kulturális kapcsolatokat. Sok libával, mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamara kiállításokkal, ornitológus előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel járjuk körül a jeles napot. A múzeumi környezet új színeket, ízeket és hangulatokat mutat be, amelyet a lengyel vendégművészek előadásai tesznek igazán különlegessé."


A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.


Belépő: 1400 Ft, a kedvezmények érvényesek


Program:


11.00 A szomorú királykisasszony - vígságos papírszínház kicsinyek és nagyok mulattatására


Az aranyszőrű táncos bárány s a hozzáragadott falu népe, valamint a szomorú királykisasszony megvígasztalására összegyűlt királyfik, grófok, és más atyafiak tanulságos történetét élő meseszóval és zeneszóval, nyitható-csukható papírszínházával előadja a BÁBaKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ: Tóth Anita és Keresztes Nagy Árpád


12.00 Lengyel-magyar aprók tánca


Családi táncház és közös daltanulás lengyel és magyar zenészekkel


Közreműködik: Katarzyna Hepa-Liszkowska, Pawe Liszkowski, Romuald Jedraszak, Pawe Zawadzki, Németh László, Zsabokorszki Ferenc, Molnár Előd


15.00 A kakas és a pipe


Egyszer volt, hol nem volt, egy kakas meg egy pipe. Meghalt szegénykéknek az asszonyuk, nem volt mit egyenek, s elbujdostak az erdőbe. Amint ott mentek, mendegéltek, a pipe talált egy vadkörtét és bekapta. Azám! De nagyobb volt a körte, mint a pipe gégéje, s megakadott benne?


A történet folytatására fényderül Tárnok Marica interaktív bábelőadásában


15.30 WANTED! Lúdas Matyi, Döbrögi és liba kerestetik!


Játékos hasonmásverseny Tárnok Marica vezetésével, ahol nem a külső számít!


Kinek van lúdtalpa? Ki rikkantja a leghangosabban, hogy Én vagyok Lúdas Matyi? Lustasági és gyorsasági próbák, játékos deresrehúzó és ölelési verseny, libajárás az aulában. A legjobb Matyik, Döbrögik és libák jutalmat kapnak!


Folyamatos programok 10.00 - 18.00 között:


Kézműves műhelyek: tollaslabda, tollas hajdísz, írótoll és papírcsipke készítés


Tollaslabda piaroa módra: végy néhány kukorica levelet, tömd ki, kötözd meg, köss rá tollat és már dobálhatod is!


Tollas hajdísz sziú módra: néhány színes tollat jól dolgozz össze bőrrel és gyöngyökkel, máris kész a hajba való!


Írótoll szerzetes módra: éles késsel irdald meg a lúd szárnyatollát, tintába mártva rajzolj vele betűket és formákat!


Papírcsipke lengyel módra: végy vékony papírt, hajtsd ketté, vágj rá madarat, életfát, és tálald üvegen vagy más színű papírlapon!


A liba nyomában


Élő társasjáték, ügyességi és szellemi akadályokkal a liba nyomában a múzeum galériáján. A játék alapja a középkori eredetű 63 mezoőből álló társasjáték.


Micsoda Madár!


Játékos kiállítási túravezető, mellyel önállóan felfedezhető és összegyűjthető a múzeum összes madara, legyen az kicsi vagy nagy, szőttes vagy festett...


Pihe-puha pihenő


Az aulából nyíló barátságos kuckóban libás meséket mesélünk és vetítünk a gyerekeknek, miközben különféle párnákon heverészhetnek és nyújtózkodhatnak úgy, ahogy Lúdas Matyi is szokta. Vajon melyik párnában vannak valódi tollak?


Rajzversenyek:


Sok lúd disznót győz


Márton napi rajzverseny: Ki tud legjobban libát rajzolni?


Eredményhirdetés 16.00 órakor Tárnok Marica vezetésével


Mimikri


A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közös családi rajzversenye


A rajzverseny első fordulóján, november 11-én 10.00 - 13.00 között a résztvevők a Néprajzi Múzeumban gyűjtenek, rajzolnak és fényképeznek műtárgyakat a magyar állandó kiállításban. A rajzverseny második fordulóján, november 17-én 10.00 - 13.00 között a helyszín már a Műcsarnok, ahol Bukta Imre önálló kiállításába kell belecsempészni - montázs-technikával szinte észrevétlenül elhelyezni - a kiválasztott néprajzi tárgyak képeit. A győztes az lesz, aki a legtöbb műtárgyat rejti el a Műcsarnokban!

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2012. november
H K Sz Cs P Sz V
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend