Hirdetés
2012. január 18.

Duna Művészegyüttes: Táncváltozások

Helyszín: Budapest,Művészetek Palotája - Fesztivál Színház
Kezdési időpont: 19:00

Barocco Rustico -A négy évszak


Zene: Vivaldi, Ökrös Csaba

Koreográfusok: Orza Calin, Juhász Zsolt

Díszlet, jelmez: Túri Erzsébet

Fény: Lendvai Károly

Rendező: Juhász Zsolt

Aranyág-mítosz


Zene: Bartók, Gombai Tamás

Közreműködik: Prohászka Ágnes, Czirer János - hegedű

Koreográfusok: Mihályi Gábor, Farkas Zoltán "Batyu", Juhász Zsolt

Díszlet, jelmez: Túri Erzsébet

Fény: Lendvai Károly

Rendező: Juhász Zsolt

Táncváltozások címen a Duna Művészegyüttes az elmúlt évek két kiemelkedő produkcióját mutatja be egy este. A Barocco Rustico és az Aranyág-mítosz alapját a mába átemelt népzene és néptánc alkotja, mindkét előadásban szerves egységet alkot az autentikus népi kultúra és a korszerű színpadi értelmezés. A "kettős" produkció alkotói és előadói nem a "holt" hagyományőrzésre, hanem az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekednek.


A Vivaldi műve által ihletett Barocco Rustico zenei anyagában A négy évszak és a barokk hatására formálódó erdélyi népzene fonódik össze. E parasztbarokknak is nevezett zenei stílust Vivaldi emelte be az udvari zenébe, ugyanakkor Fabio Biondi A négy évszak-interpretációja olyan nyers erőt, dinamikát és puritánságot áraszt, amely hangulatában és sodrásában a népzenéhez hasonlítható. A Duna Művészegyüttes előadásában azonban nem csupán a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa, hanem múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák is elválaszthatatlan egységet alkotnak.


Az "aranyágnak" eredetileg mágikus ereje volt, melyet csak a folyamatos küzdelem, az áldozathozatallal is terhes megújulni tudás volt képes birtokolni. Hasonlóképpen Bartók zenei világa vagy a népzenei hagyomány: nem önmaguktól örök életűek, hanem tőlünk, általunk; a mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, s ha kellő alázattal, valódi elhivatottsággal kérdezzük, akkor itt és most is válaszolni fognak kérdéseinkre.


Rendező: Nemzeti Táncszínház


Jegyárak: 1500, 2000, 2500 Ft

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2012. január
H K Sz Cs P Sz V
262728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12345
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend