Hirdetés
2012. január 07.

Madármegfigyelés - a sasok birodalma

Helyszín: Gyomaendrőd,Körös Hotel parkolója
Kezdési időpont: 10:00

Akciós MME öko-túra - a sasok birodalma.


Hazánk néhány területe rendkívül fontos a kóborló sasok életében. Az őszi-téli időszakban nemcsak a Kárpát-medencéből, de távolabbi vidékekről is érkeznek nagyragadozó madarak a táplálékban bővelkedő alföldi területekre, és ott hosszabb-rövidebb időt el is töltenek. Helyenként akár 15-20 vagy még több sas is együtt mozoghat, ami rendkívüli látvány. Ilyenkor gyakran nem magányosan vadásznak, hanem "kalákában" ejtenek el egy-egy prédát vagy keresik fel az elhullott állatok tetemeit. A túrákon szemtanúi lehetünk csodálatos repülésüknek, a civakodó madarak akrobatikus légi harcának, és megfigyelhetjük a jóllakottan pihenő, tollászkodó madarak kisebb-nagyobb csoportjait is.


A túra során a madarak nyugalmának zavartalansága a legfontosabb szempont. Mivel a sasok, az ölyvek és a többi faj hozzászokott az agrárterületen mozgó és dolgozó mezőgazdasági munkagépekhez, valamint a területen zajló vadászatok jövés-menéséhez, a földutakon közlekedő egyel több terepjáró nem tűnik fel nekik, nem zavarja őket. A túrák ráadásul a madarak védelméhez is hozzájárulnak, hiszen a rendszeres terepbejárások lehetőséget adnak a beteg vagy sérült állatok felfedezéséhez, a szükséges védelmi intézkedések meghozatalához.


A nagy terület bejáró terepjárós túra során a sasfajok közül leggyakrabban réti- és parlagi sasokat láthatunk, de kis szerencsével egy-egy szirti vagy fekete sas is a szemünk elé kerülhet. A ritkább gatyás ölyv és kis sólyom mellett gyakorinak számít a szintén téli vendég kékes rétihéja - mely gyakran egész közel húz el az ember mellett -, valamint a nálunk állandó: karvaly, héja, egerészölyv és vörös vércse. A sasfigyelő program túzok élőhelyeket is érint, ahol akár nagyobb táplálkozó vagy éppen tollászkodva pihenő csapatokkal is találkozhatunk. Így a túra lehetőséget biztosít a ragadozómadarak és a túzok mindennapjaiba való betekintésre. Szakavatott madarász túravezetőnk segítségével a résztvevők megismerkedhetnek a különböző fajok szokásaival, viselkedésével, a különböző korosztályok elkülönítésével, valamint a természetvédők fajvédelmi munkájával.


Fontos, hogy az időjárásnak megfelelően rétegesen és melegen öltözködjenek, és vigyenek magukkal elegendő folyadékot (lehetőleg meleg teát) és szendvicset. Akinek van saját távcsöve, teleszkópja, az hozza magával, mert központilag csak egy-egy ilyen eszközt tudnak biztosítani.


Kiemelt időpontok a sasok és túzokok megfigyelésére 2012-ben: január 7., 14., 21., 28., február 4., 11., 18., 25., március 3., március 10.

A terepjárós túrák időpontja a földutak járhatatlansága vagy rendkívüli hideg időjárási és rossz látási körülmények között változhat, erről a túravezető tájékoztatást ad.


A túra időtartama

5-6 óra.


Létszám

1-4 fő


Találkozási hely és időpont

Gyomaendrőd (Békés megye), Körös Hotel parkolója (Szabadság tér 8) 10:00.


Részvételi díj

25.000 Ft (1-4 fő részére). Ha a vendégek között legalább 1 fő MME tag, akkor kedvezményesen csak 20.000 Ft. Kérjük, tagsági igazolványát hozza magával!


A részvételi díj tartalmazza: a túravezetést, a Land-Rover terepjáró költségeit és a belépőkártya árát a Körös-Maros Nemzeti Park védett részeire (maximum 4 fő részére).


Természetesen arra is van lehetőség, hogy valaki ennél nagyobb összeggel támogassa az MME ragadozómadár-védelmi tevékenységét! Ezt megteheti a helyszínen vagy egy későbbi átutalással az MME számlára.


Túrafoglalás és további információ

Fatér Imre MME öko-túra vezető és szervező


Mobil szám: +36-30/445-6856


E-mail: birding@mme.hu

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2012. január
H K Sz Cs P Sz V
262728293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12345
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend