2011. december 20.

CSALÁD, GYEREK - KEDVES ISMERŐSÖK

Helyszín: Budapest, Millenáris, Fogadó
Kezdési időpont: 20:00

Az idén 50 éves író, költő: Kemény István és lányai a Rokonok-sorozat legújabb estjének vendégei. A már kötettel rendelkező Kemény Lili, valamint a szintén verseket publikáló Kemény Zsófi alkotják a Kisszínes Duó nevű kétgitáros formációt. Ezen az estén egy igen, igen, igen Kemény-családot ismerhet meg a közönség - egy igen, igen, igen színes este keretében!


Jegyárak

Elővételi jegyár: 800 Ft | Helyszíni jegyár: 1000 Ft


"Mert földtörténeti távolságok választanak el mindezektől az emberektől. Ezektől és másoktól, akiktől valaha annyi mindent reméltem, több száz név van. Nem mindről beszéltem most, csak azokról, akikről hittem egy időben, hogy véglegesek. Ami utánuk jön, az már az újkor. Az azóta megismert emberek az újkor emberei. Közöttük zajlik, és közöttük ér véget az életem. Velük már nem játszhatjuk el, hogy nem ismerjük meg egymást az utcán. Ezek a véglegesek. Hiába tűnnek el, dühösen kutatom föl őket megint. Pár száz ember, akiknek minden tette befolyásolja az enyéimet. Egy falura való ember. Nekem ők lakják ezt a várost. Ők a korszak" - írja Kemény István - a kortárs líra egyik legjelentősebb alkotója - Család, gyerek, autó című könyvében. Majd ugyanezt a témát - saját generációjának történetét - folytatja Kedves ismeretlen című regényében.


Kemény István

Költő, író az ELTE magyar-történelem szakán diplomázott. Első prózakötetét, Az ellenség művészete című kisregényt 1989-ben adták ki. Első nagyregénye, a Kedves Ismeretlen 2009-ben látott napvilágot. Versei: Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest, 1984), Játék méreggel és ellenméreggel (1987), Témák a Rokokó-filmből (Holnap, Budapest, 1991), A koboldkórus (József Attila Kör - Pesti Szalon, Budapest, 1993), A néma H (Pesti Szalon, Budapest, 1996), Valami a vérről, Válogatott és új versek (Palatinus, Budapest, 1998), Hideg, Versek 1996-2001 (Palatinus, Budapest, 2001), Élőbeszéd (Magvető, Budapest, 2006). Dolgozott már zenés produkcióban, többek között Kiss Tiborral és a Bardo Projektben. Bárdos Deák Ági és Gasner János zenésítette meg a verseit. Publikált esszét, írt drámát, rádiójegyzetet, ponyvaregényt álnéven, és többek között tucatnyi Nick Cave-fordítása is megjelent. Jelenleg családregényén dolgozik.


Kemény Lili

1993-ban született Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium tanulója. 2008-ban tagja lett a megalakuló Körhinta Körnek, ezüst minősítést szerzett Sárváron, és aranyat a miskolci Deákpoézisen. Az Irodalmi Jelen, a Műút és a Magyar Napló közölte eddig verseit. Részt vett a Körhinta Kör felolvasásain Budapesten (Nyitott Műhely, R33-stúdió, Műcsarnok), Kapolcson, Szegeden, Pécsett és a szigligeti JAK-táborban. Így mutatja be önmagát: "Életem röpke tizenhat és fél éve alatt nem történt velem semmi különös, átestem egy Beatles- meg egy Kispál-korszakon, voltam hippi és feminista, félbehagytam egy regényt, kitermeltem 1045 oldalnyi naplót kézírással, egy ideig kártyából jósoltam, megpróbáltam színre vinni a Gyűrűk Urát, a húgommal kikönyörögtünk két papagájt, egy patkányt, egy kutyát majd egy macskát a szüleinktől, négy nyelven olvastam a Harry Pottert, megszerettem három dolgot, amivel azelőtt ki lehetett volna kergetni a világból (Bach, olajbogyó, költészet), egyszer kiraktam egy tízezer-darabos puzzle-t, kétszer is bevágtam a csillagképeket, de már megint csak a Göncöl-szekeret ismerem föl, megtanultam valamennyire zongorázni, de az együttesemben (Kisszínes) mégis gitáron bénázok, ilyesmik."

Programnaptár

vissza most előre
2011. december
H K Sz Cs P Sz V
282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Pirula Trend