2011. december 18.

Ölelj meg!

Helyszín: Budapest,Goethe Intézet
Kezdési időpont: 08:00

Hóemberünkkel némi melegséget és fényt szeretnénk hozni a sötét és hideg télbe - kicsik és nagyok, unokák és nagyszülők, tősgyökeres helybéliek és világjáró idegenek örömére.


Az átölelhető hóember minden nap reggel nyolc és este tíz között fogadja látogatóit a Goethe Intézet épülete előtt.


Minél többen ölelik át, annál nagyobb lesz a boldogsága, az épület homlokzata pedig annál fényesebben ragyog! A Kitchen Budapest és a Goethe Intézet interaktív karácsonyi installációja.


A Kitchen Budapest egy innovációs labor - városi térrel, mobil kommunikációval és internettel foglalkozó multifunkcionális hely, ahol fiatal kutatók teret és eszközt kapnak a szabad gondolkodásra s a kreatív csapatmunkára. A műhely alapvető célja, hogy rátapintson a társadalom, a művészet, a tudományok és az új média közötti kapcsolódási pontokra.


Nyitóölelések:


2011. december 12-től, sötétedéstől a hóember még energiát gyűjt, de már átölelhető.


Hivatalos nyitóölelések 2011. december 15-én 17-től 18 óráig.


2011. december 15. és 2012. január 6. között a hóember teljes pompájában tündököl.


Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday u. 58., az épület előtt

Cifra Palota - Karácsony

Helyszín: Budapest,Művészetek Palotája,Üvegterem,Előcsarnok
Kezdési időpont: 10:00

A vasárnaponként megrendezett Cifra Palota, illetve ennek "különkiadása", a havonta egyszer megtartott Hetedhét ország - melynek keretében egy-egy magyarországi város és megye mutatkozik be - várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a Müpa más művészeti előadásaihoz.


Az aktuális vasárnap témájáról és részletes programjáról a Művészetek Palotája honlapja ad tájékoztatást.


A belépés díjtalan.

Rendező: Művészetek Palotája

Decemberben Tripla a WAMP!

Helyszín: Budapest, Millenáris, B Épület
Kezdési időpont: 10:00

Decemberben három a WAMP: három alkalommal jelentkezik a design vásár! És még dupláz is: kétszer annyi magyar design tárggyal és ajándékkal vár mindenkit! A megszokott 100 helyett, mindhárom alkalommal 200 designer munkái közül lehet válogatni, ráadásul a B csarnok galériáján meghívott tervezők pop-up megjelenései színesítik majd a kínálatot és a vásárt! Úgyhogy mindenki készüljön a bőség kellemes zavarára, és szerelje fel az utánfutót!


Míg a tervezők asztalai a stílusos és igényes designtárgyaktól roskadoznak majd, a gasztrosarokban gasztrokiállítók mutatják meg, hogyan olvasztható harmonikus egységbe a konyhaművészetet és a design.


Az eseményre a belépés díjtalan.


A WAMP gasztro részlegében, a WAMP Spájzban kiemelkedő minőségű és dizájnos gasztrotermékek kerülnek a karácsonyi vásárok kínálatába: csokoládék, borok, párlatok, olívaolajak, lekvárok, csatnik, szarvasgomba, csúcsminőségű cukrásztermékek és különleges szakácskönyvek.


A design és a gasztronómia kapcsolata tagadhatatlan és izgalmas, ezért a WAMP design vásárt tavaly karácsonykor gasztro szekcióval bővítettük, amely azóta is töretlen sikerrel része a vásárnak minden hónapban. A gasztro szekcióba tartozik minden, ami:


- szépen csomagolt gasztronómiai termék


- gyönyörűen komponált étel, ital, alapanyag, amely önmagában is design terméknek tekinthető


- designer konyhafelszerelés, asztali tárgy


Célunk, hogy a design és a gasztronómia összekapcsolódásán keresztül, a magyar gasztronómia vezető szereplőit egy vásáron összehozzuk a designra fogékony közönséggel, kapcsolatukat a személyes találkozón és különleges termékeken keresztül elmélyítsük.

Nagy Cartoon Network Játékcsere

Helyszín: Budapest, Arena Plaza
Kezdési időpont: 10:00

A Cartoon Network rendezvényének ötletadó gondolata, hogy minden gyerekszobában lapulnak megunt, de még jó állapotban lévő játékok, amelyek mások számára felbecsülhetetlen értéket képviselhetnek, esetleg tökéletes karácsonyi ajándéknak bizonyulhatnak. Továbbá azt is tudjuk, hogy a gyerekek talán mindennél jobban szeretnek csereberélni, pont mint a Gumball csodálatos világa című rajzfilm két főhőse, Gumball és Darwin.


A Nagy Cartoon Network Játékcserén bárki részt vehet, aki magával hoz két megunt, de még jó állapotban lévő játékot vagy mesekönyvet! Az egyik darab felkerül egy hatalmas játékos polcra, ahol aztán új gazdára talál, a másik pedig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából olyan gyerekekhez kerül, akiknek nem jut ajándék a karácsonyfa alá.


A színpadon egész nap remek programok várják a családokat: adventi zenés műsor, Szabó Kitti és Barna Zsombor vidám gyermekműsora, a Mikulás bácsi bajban című mesejáték, Gumball és Darwin, a Cartoon Network sztárjai, valamint a műsorvezetők, MCDC és Jammal, a Csillag születik egykori díjazottjai. Gumball karácsonyi műhelyében pedig különleges karácsonyfadíszek, mézeskalácsok készülnek a Cartoon Network karácsonyfájára. A Nagy Cartoon Network Játékcsere-akciót több magyar közéleti személyiség, többek közt Haumann Petra színművésznő, R. Kárpáti Péter színművész és Puskás Peti is támogatja játék-, CD-, valamint könyvfelajánlással.


PROGRAM:


10.00-11.00: regisztráció, játékok beadása

12.00-17.00: Nagy Cartoon Network Játékcsere

Színpadi és kézműves programok:

10.00-17.00: Gumball kézműves műhelye

11.00: Szabó Kitti és Barna Zsombor - adventi gyermekműsor

11.30: Mikulás - Cartoon Network kvíz

12.00: Mikulás bácsi bajban - interaktív színdarab

13.00: Mikulás - Cartoon Network kvíz

14.00: Adventi ének Pauer Krisztával, Rátonyi Krisztával és Czető Rolanddal

15.00: MCDC, Jammal

16.00: Cartoon Network kvíz

Műsorvezető: MCDC

A Gumball csodálatos világa:


A rendezvény tematikája a Cartoon Network első európai gyártású sorozatára, a Gumball csodálatos világára épül, amely a 2011. november 27-én Londonban elnyerte a British Academy Children's Awards-on (a BAFTA gyermek-díja) a legjobb animációnak és legjobb forgatókönyvnek járó díjat.

A brémai muzsikusok

Helyszín: Budapest,Budapest Bábszínház
Kezdési időpont: 10:30

Bábjáték 2 részben


BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ előadása


Mese bábokkal, hangszerekkel és rablókkal


Író: Veres András, Gimesi Dóra


Zene: Teszárek Csaba


Rendező: Veres András


Bábos:


Erdős István


Kemény István


Szakály Márta


Kovács Marianna


Gyurkó Henrik


Beratin Gábor


Simándi Anna


Blasek Gyöngyi


Pethő Gergő


Tatai Zsolt


Látvány: Mátravölgyi Ákos


Dramaturg: Dobák Lívia


Asszisztens: Bánky Eszter


Előadás időpontok:


BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ - Budapest


december 18. (vasárnap) 10:30


december 19. (hétfő) 10:00


2012. január 4. (szerda) 15:00


2012. január 5. (csütörtök) 10:00


2012. január 14. (szombat) 10:30, 16:00


Ismertető:


Mit ér egy sánta, vaksi szamár?


Egy öreg kakas?


Egy szimatát vesztett vadászkutya?


Egy macska, aki nem tud többé egerészni?


Mihez kezdhet négy, országúton kóborló, kidobott állat?


Természetesen zenekart alapít, és elindul a messzi Brémába a siker, a hírnév, a tapsok reményében. Ám a nagyvilág nem túl barátságos hozzájuk: rablók mindenhol akadnak, még Brémában is...

Csoki koncert

Helyszín: Budapest,Millenáris Fogadó
Kezdési időpont: 11:00
Fellépnek a Szent Efrém Férfikar és a Deák Diák Énekes Iskola tanulói.

Az év utolsó Csoki koncertjén közös éneklés teszi meghitté a karácsonyi készülődést - a Millenárison.


Az eseményre a belépés díjtalan.

World Snowboard Day Budapest

Helyszín: Budapest, Gödör Klub
Kezdési időpont: 11:00

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Snowboardosok Világnapja. A rendezvény lényege a sportág népszerűsítése, a snowboardozás ünneplése a deszkásoknak releváns környezetben és programokkal. Van, aki csak egy filmvetítésre hív meg snowboardosokat egy klubban ha nincs havas pálya a közelben, de pl. a déli féltekén sokan szörfözéssel ünneplik a snowboardos közösség összetartozását.


Hazánkban negyedik alkalommal szerveződik a World Snowboard Day december 18-án a Gödör Klubban JIB versennyel és esti koncertekkel.


Program:


11:00-19:00: Snowboard börze, vásár, filmek


15:00-16:30: JIB verseny edzés


17:00-19:00: Versenyek és DJ Szamosi


20:00: Díjkiosztó


20:30: CadikfeatJudie Jay


23:30: Mangofeat MC, Kemon


Bővebben: www.offline.hu

MeseLadik

Helyszín: Budapest,Bárka Színház
Kezdési időpont: 11:00

A MESELADIK a gyermekek élő fantáziájukkal, színház-teremtő kreativitásukkal és szárnyaló képzeletükkel apró előadásokat hoznak létre együtt velünk, a Bárka színészeivel.


Az általában ismert, szokványos meseelőadásokkal ellentétben, itt a gyermekek nem csak kívülről nézőként nézhetik és élvezhetik az előadást, hanem a létrejöttében is aktívan, alkotóan is részt vehetnek. Együtt - itt és most. A mese mindig más lesz - mindig új és spontán, igazodik az aznapi elképzelésekhez. A színészek irányításával és segítségével együtt készítjük el a jeleneteket, a jelmezeket, a díszletet és az arcfestést is. Azt szeretnénk, ha a színház meghatározó spirituális élmény lenne a gyerekek számára.


Gyakorlat:


A gyerekek szüleikkel a Bárka Stúdió színpadára érkeznek, ahol azzal kezdjük, hogy megírjuk közösen a meséinket. Ez az összes résztvevő közreműködésével, szavanként történik: a szavakat felírjuk egy táblára, így rögzítjük a történeteket. A gyerekeket csapatokra osztjuk, mindegyik csapat nevet választ magának. Utána a csapatok, vetésforgószerűen végigjárják az alkotói helyszíneket, ahol színészeink vezetik a gyerekek munkáját. A sminkelésben színházunk maszkmestere segédkezik.


AZ ELSŐ ÁLLOMÁS: A mese színpadra tétele, amelyekben a gyerekek saját szövegekkel megalkotják a mese jeleneteit.


A MÁSODIK ÁLLOMÁS: Jelmezeket válogatnak a mese szereplőinek, ill. kitalálják a színpadi megjelenítést.


A HARMADIK ÁLLOMÁS: Itt színházi maszkokat készítenek, funkcionálisan.


A NEGYEDIK ÁLLOMÁS: A gyerekek a kész paravánokra a saját meséjükhöz megfestik a hátteret. Mindegyik állomáson, maximum 20 percig tartózkodhatnak, majd minden elkészült előadást bemutatják. A gyerekzsűri dönt, és aznap végén átadjuk a CSÓNAK díjat a legjobb előadásnak. HAJÓZZ VELÜNK!


5-6 éves kortól ajánljuk, a program teljes ideje kb. 3 óra (szünetet bármikor tarthatnak a program alatt, az állomások között)


A kreatív foglalkozás (festés, rajzolás, ragasztás...) miatt ennek megfelelő, kényelmes ruházat ajánlott!

Gyermekszimfóniák

Helyszín: Budapest,Művészetek Palotája - Fesztivál Színház
Kezdési időpont: 11:00

Közreműködő(k):


Rácz Márton - előadó

L. Mozart: G-dúr gyermekszimfónia

Wranitzky: Tíz német tánc gyermekhangszerekre

L. Mozart: F-dúr divertimento - "Zenés szánkóutazás", LMV VIII:8

Csajkovszkij: Gyermekalbum - 24 könnyű darab, op. 39 (kamarazenekari átirat) - részletek

Közreműködik: Ensemble Philippe (modern hangszereken), a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI ütőhangszeres növendékei (Vezető tanár: Fábry Boglárka), a Solymosi Művészeti Iskola növendékei

Vezényel és a műsort vezeti: Rácz Márton

Balettmester és koreográfus: Solymosi Tamás

A verseket írta és előadja: Szente Vajk

A "Gyermekek évadjának" utolsó hangversenye igazi téli csemege, gyermekeknek írt szimfonikus művekkel. Karácsony táján szokták előadni Leopold Mozart Gyermekszimfónia című, héttételes, vonósokra, oboára, kürtre és gyermekhangszerekre (kereplő, játéktrombita, gyermekdob, triangulum, madárhangokat utánzó eszközök) írt darabját. A szimfóniát sokáig Joseph Haydnnak tulajdonították, a legújabb kutatások szerint pedig egy osztrák szerzetes műve, aki az akkori divatot követve számos hasonló, gyermekhangszereket felvonultató zenét komponált. A játékhangszereket koncertünkön a legilletékesebbek, ütőhangszeres gyerekek szólaltatják meg. Szintén a telet idézi, és egészen biztosan az idősebb Mozart műve a Zenés szánkóutazás (Musikalische Schlittenfahrt), amely egy bálba készülő társaság utazását írja le a zenekar hangszereivel. A hangverseny második részében Pjotr Iljics Csajkovszkij gyermekek számára írt zongorasorozatának darabjai csendülnek fel, ezúttal szimfonikus zenekari hangszerelésben, stílusosan balettnövendékek által előadott apró balettetűdök kíséretében.

Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár

Helyszín: Gyenesdiás,Községháza
Kezdési időpont: 16:00

Advent alkalmából jó hangulattal, sült gesztenyével és forralt borral várja Önt és kedves családját december 17-18-án, 16 órától a Községháza előtti téren a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület!


Programok:


16.00 A Vásár megnyitása, gesztenyesütés

16.30-18.30 Játszóház a Varázshangok az Egészségért Egyesület szervezésében

17.00 Karácsonnyi dalcsokor a Gyenesdiási Dalárda előadásában

18.00 Karácsonyi halászlékóstolás

18.30 Gesztenyés sütemények, mézeskalács házikók versenyének eredményhirdetése

19.00 Tombolasorsolás

A kétnapos programot karácsonyi vásár kíséri.


A versenyen résztvevő gesztenyés süteményeket és mézeskalácsos házikókat 2011. december 18-án vasárnap 16 óráig várjuk a Községháza épületébe.


A programváltoztatás joga fenntartva!


További információ a Gyenesdiási Turisztiai Egyesület 06 83/511-790-os telefonszámán vagy a gyenesdias@tourinform.hu e-mail címen.

"ÁDVENT A HARGITÁN TÚL..." A HETED7 együttes karácsonyi koncertje

Helyszín: Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ
Kezdési időpont: 19:00

Vendég: BOGNÁR SZILVIA


Hóból-fagyból kiolvasztott dallamok kerülnek elő a régi időkből a Hetedhét együttes balkáni hangszerelésében.


A zenekar adventi koncertje a csángók és a bolgárok karácsonyi készülődését idézi, miközben középkori dallamokhoz nyúl vissza. A vad nyerstől a tisztán csengő hangokig hallhatunk Hargitán inneni zenészektől a Hargitán túli karácsonyról.


Bolya Dániel - furulya, kaval, bolgár kaval

Clemente Gábor - ütőhangszerek

Horváth Balázs - nagybőgő

Ligeti Orsolya - ének

Mészáros Tamás - gitár, ének, doromb

Simon István - gadulka, oud

Bővebben a zenekarról: www.heted7.com


Jegyár: 1200 Ft/fő, elővételben 1000 Ft/fő


csoportos jegyelővétel 10 főtől: 700 ft/fő


Információ: Zoltán Eszter (06 70 335 6284; zoltan.eszter@marczi.hu)

Matthias Goerne Bach-estje a Bázeli Kamarazenekarral

Helyszín: Budapest,Művészetek Palotája,Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Kezdési időpont: 19:30
Telemann: D-dúr szvit oboára, trombitára, vonósokra, continuóra

J. S. Bach: "Ich habe genug"- kantáta, BWV 82

Graupner: "Wie wunderbar ist Gottes Güte"- karácsonyi kantáta

J. S. Bach: c-moll kettősverseny hegedűre, oboára és vonósokra, BWV 1060

J. S. Bach: "Der Friede sei mit dir"- kantáta, BWV 158

Közreműködik: Céline Moinet - oboa

Koncertmester: Julia Schröder

Aligha van még egy olyan művész, aki olyan otthonosan mozog a német vokális zene világában, mint Matthias Goerne. Az 1967-ben, Weimarban született bariton személyisége ráadásul több művésztípust egyesít: egyszerre koncert-, opera- és dalénekes. Tolmácsolásai bizonyítják, anyanyelvi szinten beszéli Schubert, Wagner, Bach nyelvét, de Alban Berg Wozzeckjének címszerepében, A varázsfuvola Papagenójaként, Beethoven, Hugo Wolf, Mahler dalaiban, Mendelssohn oratóriumaiban egyaránt felülmúlhatatlan. Volt kitől tanulnia, hiszen a 20. század két meghatározó német énekese adta tovább neki a titkot: Elisabeth Schwarzkopf és Dietrich Fischer-Dieskau. Aki már hallotta őt koncerten - Budapesten eddig aligha -, tudja, lehetetlen szavakkal leírni azt a magas fokú művészetet, ami előadásait jellemzi. Goerne rendszeresen együtt dolgozik Pierre-Laurent Aimard, Leif Ove Andsnes, Alfred Brendel, Christoph Eschenbach és Jelizaveta Leonszkaja zongoraművészekkel. A legnagyobb független hanglemezkiadónál tizenegy lemezes sorozatot készített Schubert dalaiból, mindegyik korongon más zongorakísérővel. A repertoárján kitüntetett helyet elfoglaló Johann Sebastian Bach-műveket a Paul Sacher hagyományait folytató, 1984-ben különböző svájci zeneművészeti főiskolák növendékeiből verbuvált zenekarral adja elő. Az együttes arról is nevezetes, hogy rendszeresen koncertezik a világ legnagyobb szólistáival - Bartolitól Zehetmairig -, és már számos rangos lemezdíjat is elnyert.


Rendező: Művészetek Palotája


Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatja.


Jegyárak: 3500, 4900, 6900, 8900 Ft

Programnaptár

vissza most előre
2011. december
H K Sz Cs P Sz V
282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Pirula Trend