2011. október 09.

Design Hét - Október 9.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 09:00

Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország


2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó. "A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zi%u0119ta, a Malafor vagy éppen a Moho design." írják maguk a Design Hét szervezői.


A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Mai program:


WAMP - A DESIGN ÉS GASZTRO VÁSÁR


CSEH DESIGN A WAMP-ON


10:00-18:00


Millenáris, B csarnok


1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.


A 2006 óta minden hónapban megrendezett WAMP az idei Design Héten két napos vásárral jelentkezik, a sokszínűség jegyében. A cseh Design SUPERMARKET-tel való együttműködés keretében fiatal cseh tervezők látogatnak el hozzánk, változatosabbá és színesebbé téve a WAMP kínálatát. Ezen kívül a friss diplomás tervezők, és a már ismert designerek mellett, street art kifestővel várnak minden színezni vágyót, akik tehetséges, magyar street art művészek segítségével színezhetik át a szürke hétköznapokat.


DESPLAY - SZÍNEZD ÚJRA A RÉGIT!


Játékos designfoglalkozások gyerekeknek


15:00-18:00


PONTON GALÉRIA


1015 Budapest, Batthyány u. 65-67.


A Design Hét játékos gyerekfoglalkozásain a régi, elromlott, megunt tárgyakat keltjük új életre. Mit kezdenél a nagyi régi robotgépével, nagyapa régi hanglemezeivel, vagy a Te régi játékaiddal? Nem használja már őket senki, de kidobni sem szeretnéd? Színezzük újra a régi tárgyakat közösen, adjunk nekik új funkciót! Hozd el, amivel már nem tudsz mit kezdeni otthon, vagy építkezz abból, ami a mi pincénkben kallódott eddig, és leheljünk belé új életet!


Balogh Wanda, Pais Panni, Fiáth Heni és a Design Hét Budapest közös szervezésében


DESIGN TÚRÁK


Öntött- és kovácsoltvas műremekek a belvárosban


Vasárnap 9:45 és 12:45


Nagy múltú és népszerű túraprogramjaink Budapest nagyközönsége előtt alig ismert, vagy éppen a megérdemeltnél kevésbé értékelt alkotásaira hívják fel a figyelmet. A résztvevők idén többek között megismerik a pesti Belváros méltán világhírű történeti és kortárs építészeti üvegművészetét, illetve a belváros kovácsolt- és öntöttvas emlékei előtt tisztelgő túrán a városlakók által méltatlanul elhanyagolt kincsek felfedezésére indulnak. A szerencsések ellátogatnak a Vágó József tervezte, késő szecessziós Schiffer- villába és sétát tesznek a hatvanas években épült Óbudai Kísérleti Lakótelep modern homlokzatú, színes lakóházai között. A barangolásokat szakértő %u201Eidegenvezetők%u201D teszik felejthetetlenné.


A Design Túrák programjaira szeptember 19-23. között lehet jelentkezni a erzsebet.ruboczki@designterminal.hu e-mail címen. A helyek korlátozottak, egy-egy túrán maximum 35 fő vehet részt, ezért a jelentkezéseket az e-mailek érkezési sorrendjében fogadjuk el és igazoljuk vissza. Korábban érkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.


Többnyire figyelemre sem méltatjuk azokat a kovácsolt- és öntöttvas kapuzatokat, erkélyeket és lépcsőkorlátokat, amelyek a pesti Belváros épületeit ékszerként díszítik. Jungfer Gyula mellett Hochmann József, Lepter János, Pick Ede, a Forreider és Schiller cég nevéhez köthető munkákról, készítésük technikáiról mesél a túrát vezető, Ferenczy Noémi-díjjal és Magyar Művészetért Díjjal kitüntetett Lehoczky János kovács-iparművész, beavatva a résztvevőket egy száz évvel ezelőtt virágzó mesterség titkaiba.


1. TÚRA


9:45-től Gyülekezés a Gresham Hotel Four Seasons előtt (1051 Budapest, Roosevelt tér 5-6.)


Indulás: 10:00


2. TÚRA


12:45-től Gyülekezés a 1137 Budapest, Szent István krt. 16. sz. előtt


Indulás: 13:00


GOUBA - GOZSDU BAZÁR


Élménypiac minden vasárnap


10:00-19:00


Gozsdu udvar


1075 Budapest, Király u. 13. és Dob u. 16.


A Gouba - Gozsdu Bazár belvárosi kirakodóvásár, ahol minden vasárnap hazai designerek, kéz- és iparművesek, régiségkereskedők kínálják különleges, egyedi portékáikat. A Design Hét alkalmából rendhagyó alkotóműhelyre kerül sor a legkedveltebb és legkreatívabb kiállítók részvételével, akiknek sajátos művészetébe nyerhetnek bepillantást a vásárra kilátogatók, elleshetik, miként készítik egyedi portékáikat, és megtudhatják, mi inspirálja őket.


TALÁLÉKONYSÁG WORKSHOP


14:00-17:00


Blood Mountain Foundation


1025 Budapest, Vérhalom utca 27/c


A Blood Mountain Foundation Történetek Közép-Európából című kiállításához kapcsolódó workshop a londoni székhelyű Technology Will Save Us (TWSU) csapat segítségével kísérel meg fényt deríteni számos, a magyar designnal kapcsolatos problémára, miközben ötletek, tárgyak, termékek, szolgáltatások és élmények gyűjteményét alkotják meg, melyen keresztül a látogatók bemutathatják saját javaslataikat, ötleteiket. A workshop előfeltevése szerint a technológia és a design segítségül hívásával mindannyian sokkal leleményesebben és önállóbban boldogulhatunk a mindennapokban. A workshop célja az előzetes ismeretekkel nem rendelkező résztvevőknek megmutatni a design oktatásának és önálló művelésének előnyeit, valamint alternatív, a jelenlegi szakmai képzéseken túlmutató módszerek feltérképezése.


TÉR ÉLMÉNYEK / TÉR KÉPZETEK


CSALÁDI PROGRAM A KISCELLI MÚZEUMBAN


15:00-17:00


Kiscelli Múzeum


1037 Budapest, Kiscelli utca 108.


A lakberendezés rejtelmeibe bevezető, vasárnap délutáni programra szeretettel várnak minden általános iskolás gyereket és szüleiket, továbbá mindazokat, akiket érdekel a tér, a lakberendezés, és szívesen beszélget arról, milyen terekben érzi jól magát. Emellett lehetőség nyílik saját makettek építésére, terek be- és átrendezésére, de a résztvevők azt is megtudhatják, hogyan lehet kreatívan kis lakásban lakni, illetve, hogy miként befolyásolnak az illatok és fények, valójában milyenek is az otthonaink.


BLUE PAPRIKA


"MAGYAR DENIM%u201D FOLK JEANS DIVATPERFORMANSZ


17:00


Eventuell Galéria


1056 Budapest, Nyáry Pál utca 7.


A GoBe Társulat közreműködésével megvalósuló, különleges divatbemutató keretében Pállfy Szilvia és Szűcs Teréz kollekcióját tekintheti meg a nagyérdemű. A tervezők megközelítése szerint a hazai öltözködéskultúra még rengeteg kiaknázatlan szépséget rejt magában, amiket fel kell fedezni, és újra kell értelmezni annak érdekében, hogy mindenki számára hordható viseletté váljon.


Az Eventuell Galéria és a Blue Paprika közös szervezésében

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Pirula Trend