2011. október 08.

Design Hét - Október 8.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 09:00

Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország


2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó. "A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zi%u0119ta, a Malafor vagy éppen a Moho design." írják maguk a Design Hét szervezői.


A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Mai programok:


500 WATT JÓTÉKONYSÁGI ÁRVERÉS


19:00-22:00


1097 Budapest, Földváry utca 4.


(ipartelep, sárga épület)


Nyitva: október 1-9. 11:00-19:00


25 kortárs magyar grafikus 25 ipari lámpát értelmezett újra a Möbelkunst és a Design Hét Budapest felkérése nyomán. Az indusztriális designtárgyak ily módon egyedi, művészi alkotásokká avanzsáltak. Kikiáltási áruk 20.000,- Ft. A jótékonysági árverést Winkler Nóra vezeti. Az aukció nyitott, de férőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért kérjük, érkezzen korán! A belépés díjtalan.


A Möbelkunst és a Design Hét Budapest közös szervezésében


DESIGNLUBLOY


1121 Budapest, Székács utca 18.


10:00-18:00


A stúdióban kortárs porcelántárgyakat készít Lublóy Zoltán, aki Designlubloy márkanéven már sok hazai és nemzetközi magazinban, illetve kiállításon szerepelt. Alkotásainak célja, hogy szépséget, humort, stílust vigyenek a mindennapokba. Zoltánt színes tollaslabda sószóróiról és kaktuszt formáló vázáiról már jól ismerheti a nagyközönség. Stúdiójában készül minden általa jegyzett tárgy és prototípus.


A program keretében egyedi bögréinek születésébe pillanthatunk bele, és a látogatók saját bögréjüket is elkészíthetik; a műhelybazár keretében vásárlásra szintén nyílik lehetőség.


www.lubloy.hu


HIGH M MANUFACTURE


1085 Budapest, Kőfaragó utca 10.


10:00-14:00


A Sipos Balázs által 2004-ben alapított műhely alapja egy viaszveszejtéses üvegöntészeti eljárás, a casting technika. Az alkotó a fiatal üvegművészek generációjának kiemelkedő alakja. Munkái, melyek leginkább az üveg szobrászati vonalát képviselik, több nívós hazai és nemzetközi galériában megtalálhatók. Számos ösztöndíj és kitüntetés mellett Sipos Balázst 2007-ben és 2010-ben a Neues Glass című szakfolyóirat beválogatta a világ 100 legjobb üvegművésze közé.


A stúdiólátogatás alkalmával az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a különböző technikai folyamatokba, és lehetőségük nyílik az üveg megmunkálására is.


www.highm.hu


THE GARDEN STUDIO


1052 Budapest, Városház utca 14. félemelet


11:00-17:00


A Garden Studiot Sikó Bálint webdesigner és Tomcsányi Dóri divattervező alapította 2011. nyarán. Stúdió, játszótér, műhely, showroom és webshop - a vizuális kommunikáció és az öltözéktervezés szerteágazó áramkörei találkoznak itt. Nem meglepő, hogy bemutatkozó projektjüket éppen a határterületeken mozgó kreativitás hozta létre.


A Garden Studio a Design Hétre Herczeg Tamás (Bios), Mórász Dávid (Micro.D) és László Márk (Blakshep) közreműködésével egy olyan virtuális próbafülkét készített, ahol Tomcsányi Dóri őszi-téli kollekciójának darabjait átöltözés nélkül is fel lehet próbálni. A projekt alapja a videójátékoknál is alkalmazott kinetikus technológia.


WANDA


1013 Budapest, Attila út 29. földszint 6. kapucsengő 13.


11:00-15:00


A stúdió alapítója Ferencz Vanda, aki 2007-ben diplomázott a MOME formatervező-fémműves szakán. Egyaránt foglalkozik sorozatgyártásra szánt divatékszerek tervezésével és egyedi ékszerkészítéssel. A nemes és színesfémek mellett számos egyéb anyaggal is dolgozik, többek között karbonnal és szövetekkel, műgyantával, nemes fákkal, és így tovább.


A kényelmes és magas esztétikai minőséget képviselő ékszerek alkotója indulásakor Magyarország egyik legelismertebb divatmárkájának tervezett kiegészítőket.


Wanda 2011/12 őszi/téli ékszerkollekciójának darabjai a Design Hét alkalmára különleges színvilágban jelennek meg, melyek a program ideje alatt a stúdióban megtekinthetők, és 50%-os kedvezménnyel meg is vásárolhatók.


TERVHIVATAL


1026 Budapest, Pasaréti út 24.


(Vasas pályával szemben)


9:00 - 12:00


A stúdiót 2009-ben alapította Benedek Zsanett és Lakos Dániel. Mindketten építészek, de gyakorlatilag bármilyen, a szakmához kapcsolódó megbízásnak eleget tesznek. Ezért portfóliójukban díjnyertes belsőépítészeti munkák, installációk és bútortervek egyaránt szerepelnek. A tervezésen túl gyakran a kivitelezést is saját maguk végzik, %u201Edesign & build" szellemben.


A Nyitott Stúdiók program keretében legfrissebb, eddig publikálatlan terveiket és bútoraikat mutatják be látogatóiknak.


www.tervhivatal.hu


GOMB-SZEZON WORKSHOP


14:00-20:00


DressCode Budapest Műhely


1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 4.


3. em., 27-es kapucsengő


A DressCode Budapest tagjainak vezetésével megvalósuló GOMB-E-HÚZÁS workshop résztvevői kiválaszthatják a nekik tetsző mintákat, anyagokat, és ezekből saját gombot készíthetnek a műhelyben. Az első három gomb elkészítése ingyenes, további gombok és kiegészítők készítése térítés ellenében lehetséges. Azonban a kreativitás nem marad jutalom nélkül, a legaktívabb, legötletesebb résztvevőket a DressCode Budapest tagjai jutalomgombokkal díjazzák!


DESIGN TÚRÁK


Az Óbudai Kísérleti Lakótelep


10:30 és 14:30


Nagy múltú és népszerű túraprogramjaink Budapest nagyközönsége előtt alig ismert, vagy éppen a megérdemeltnél kevésbé értékelt alkotásaira hívják fel a figyelmet. A résztvevők idén többek között megismerik a pesti Belváros méltán világhírű történeti és kortárs építészeti üvegművészetét, illetve a belváros kovácsolt- és öntöttvas emlékei előtt tisztelgő túrán a városlakók által méltatlanul elhanyagolt kincsek felfedezésére indulnak. A szerencsések ellátogatnak a Vágó József tervezte, késő szecessziós Schiffer- villába és sétát tesznek a hatvanas években épült Óbudai Kísérleti Lakótelep modern homlokzatú, színes lakóházai között. A barangolásokat szakértő %u201Eidegenvezetők%u201D teszik felejthetetlenné.


A Design Túrák programjaira szeptember 19-23. között lehet jelentkezni a erzsebet.ruboczki@designterminal.hu e-mail címen. A helyek korlátozottak, egy-egy túrán maximum 35 fő vehet részt, ezért a jelentkezéseket az e-mailek érkezési sorrendjében fogadjuk el és igazoljuk vissza. Korábban érkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.


Kockaházak, sorházak, pontházak sok-sok zölddel körbevéve. Az 1960-as évek elején épült Óbudai Kísérleti Lakótelep története sűrítve mutatja be a háború utáni lakáshiányra adott lehetséges válaszok egyikét. A lakótelepre szervezett Design Túra a BTM Kiscelli Múzeum október 4-én nyíló legújabb, " Korszerű lakás, 1960: az Óbudai Kísérleti Lakótelep" címmel rendezett kiállításának kísérőrendezvénye. A túrákat Branczik Márta, a kiállítás kurátora, a Kiscelli Múzeum művészettörténésze vezeti.


1. TÚRA


10:30-tól Gyülekező a 17-es villamos Váradi utcai megállójánál (1032 Budapest, Váradi utca-Bécsi út 207. sz. sarok)


Indulás: 10:45


2. TÚRA


14:30-tól Gyülekező a 17-es villamos Váradi utcai megállójánál (1032 Budapest, Váradi utca-Bécsi út 207. sz. sarok)


Indulás: 14:45


JÁTÉK A FÉNNYEL - FÉNYKÉPEZÉS GÉP NÉLKÜL


Workshopok, foglalkozások gyerekeknek


10:00-13:00


Millenáris Teátrum


1024 Budapest, Fény utca 20-22.


A résztvevők játékos formában ismerkedhetnek meg a fényképezés alapelvével, a fotogram fogalmával, tárgyak, emberek körvonalait, árnyékait körberajzolva saját mintát is alkothatnak pólójukra.


Eközben a játszószőnyegen a legkisebbek is megismerkedhetnek a formák, minták, színek, anyagok különböző fajtáival, és szabadon építhetnek, alkothatnak, élhetnek bennük.


MAKETTLABOR PONYVA WORKSHOP ÉS ÖNDIVATBEMUTATÓ


10:00-16:00 és 20:00


MakettLabor


1093 Budapest, Pipa utca 4. fszt. 4.


A RE+KLÁM ponyva workshopon a MakettLabor köztereken látható, hatalmas reklám molinókat és építési hálókat feldolgozó műhelyében változatos nyersanyagok felhasználásával mindenki elkészítheti az ízlésének és stílusának leginkább megfelelő táskát, amit a 20:00 órakor kezdődő %u201Eöndivatbemutatón%u201D akár be is mutathat. A szervezők szeretettel várnak minden alkotót és tulajdonost, aki szívesen kifutóra lépne, vagy egyszerűen csak büszkélkedne a korábbi workshopokon készített táskájával.


A részvételi díj a készített tárgytól függ. Pénztárca, övtáska: 1.500,- Ft, szatyor: 2.500,- Ft, fedeles, állítható vállpántos táska: 3.500,- Ft.


Jelentkezés szeptember 28-ig névvel, telefonszámmal a makettlabor@gmail.com címen.


WAMP - A DESIGN ÉS GASZTRO VÁSÁR


CSEH DESIGN A WAMP-ON


10:00-18:00


Millenáris, B csarnok


1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.


A 2006 óta minden hónapban megrendezett WAMP az idei Design Héten két napos vásárral jelentkezik, a sokszínűség jegyében. A cseh Design SUPERMARKET-tel való együttműködés keretében fiatal cseh tervezők látogatnak el hozzánk, változatosabbá és színesebbé téve a WAMP kínálatát. Ezen kívül a friss diplomás tervezők, és a már ismert designerek mellett, street art kifestővel várnak minden színezni vágyót, akik tehetséges, magyar street art művészek segítségével színezhetik át a szürke hétköznapokat.


SIBERIA BIRTHDAY PARTY


11:00


SIBERIA Shoe Shop


1077 Budapest, Wesselényi utca 19.


Egy éves a SIBERIA cipőbolt, Budapest egyik legújabb divat kuriózuma! Anna Zaboeva egyedi tervezésű Pleasemachine cipőit egy év alatt nagyon sokan megismerték, megszerették, és a SIBERIA tele lett élettel. Kevés bolt mondhatja el magáról, hogy este tízig nyitva van, vagy, hogy rendszeresek a bolti koncertek, bulik. Ennek megfelelően október 8-án 11:00 órától 18:00-ig, a boltban szita workshop várja az érdeklődőket, ahol mindenki saját pólóját szitázhatja különböző SIBERIA mintákkal, majd 18:00-tól kezdődik a házibuli! Megj.: szerintem nem jó, ha egyes szám első személyben van a szöveg.


ELECTRO DOUGH WORKSHOP GYEREKEKNEK


11:00-13:00


Blood Mountain Foundation


1025 Budapest, Vérhalom utca 27/c


A workshop során a londoni székhelyű Technology Will Save Us (TWSU) csapat segítségével a résztvevők az elektronika alapjaival ismerkedhetnek meg és áramot vezető gyurma, LED fények és elemek használatával készíthetnek izgalmas tárgyakat. Részvételi díj: 4.000 Ft/fő.


A workshop angol-magyar nyelven zajlik. Jelentkezés: info@bloodmountain.org


NEGATÍV VARIETÉ SZILUETT SZÍNHÁZ - FÉNYAKROBATÁK


Nagyvárosi sziluett-mese


11:30


Millenáris Teátrum


1024 Budapest, Fény utca 20-22.


Fantasztikus forma, fény és hangjáték 80 percben, Moholy-Nagy László A nagyváros dinamikája című filmvázlata nyomán. A NEGATÍV VARIETÉ sziluett színház, Fényakrobaták című előadásában álomszerű, élő fényképekben tolmácsolja a gyermekeknek szánt Bauhaus mesét. Egy előadás, ahol a dinamikus formák világában testet öltenek a fény hangjai, és alakot nyernek a zajok. Füleld a Fényakrobatákkal az árnyékok hallható ritmusát!


Jegyár: gyerekeknek 800 Ft, felnőtteknek 1.000 Ft. Családi jegy: 2.500 Ft


ART MOMENTS 2011 ŐSZ - URBAN TACTICS


12:00


Design Terminál


1051 Budapest, Erzsébet tér


Nyitva: okt. 9 - 30.


Az Art Moments by Hybridart őszi kortárs képzőművészeti kiállítás-sorozatának egyik kiemelt programjaként a Design Hét Budapesttel együttműködve kerül sor a Hybrid Art Management Urban Tactics, a graffiti határait feszegető, külföldi művészeket felvonultató urban art tárlatra.


Október 8-án (szombat) 12:00 és 19:00 között live-painting keretében tekinthető meg az alkotási folyamat, ezt követően, 19:00 órai kezdettel kerül sor a SoulClap és Dj Suhaid zenéjével színesített megnyitóra.


HG.HU INTELLIGENS TEXTILEK WORKSHOP


13:00-16:00


Merlin


1052 Budapest, Gerlóczy utca 4.


A hg.hu divatrovatának új programsorozata, az Intelligens Textilek Workshop idén nyáron indult útjára. A résztvevők a high-tech elektronika és a divat ötvözésének különböző alternatíváival ismerkedhetnek meg. Az első workshopon LED-es ruhák készültek, a másodikon pedig a fluoreszkáló és foszforeszkáló festékek játszották a főszerepet. A Design Héten fülhallgatóval ellátott sapkák, fejpántok és kalapok készülnek.


A workshopon maximum 20 fő vehet részt, jelentkezés okt. 1-ig: sellei.lilla@ombrello.hu (jelentkezéseket az emailek beérkezése sorrendjében fogadjuk). Részvételi díj: 2.500 Ft (tartalmazza az alapanyag költségeket)


HG.HU STYLIST VILLÁMTALÁLKA


14:00-16:00


Merlin


1052 Budapest, Gerlóczy utca 4.


A hg.hu Stylist Villámtalálka már a tavalyi évben is színesítette a Design Hét programkínálatát. A hg.hu hivatásos stílusszakértői ezúttal is két órán keresztül várják a divattippekre kíváncsi érdeklődőket. A hagyományos villámrandevúk szabályai szerint a stylistok ezúttal is 15 percben adnak tanácsokat kicsiknek és nagyoknak, nőknek és férfiaknak. A szervezők minden vendégnek egy stílusos jegyzetfüzettel kedveskednek, amelybe a kapott tanácsok lejegyezhetők, így a hétköznapokban is alkalmazhatók.


DESPLAY - SZÍNEZD ÚJRA A RÉGIT!


Játékos designfoglalkozások gyerekeknek


. 15:00-18:00


PONTON GALÉRIA


1015 Budapest, Batthyány u. 65-67.


A Design Hét játékos gyerekfoglalkozásain a régi, elromlott, megunt tárgyakat keltjük új életre. Mit kezdenél a nagyi régi robotgépével, nagyapa régi hanglemezeivel, vagy a Te régi játékaiddal? Nem használja már őket senki, de kidobni sem szeretnéd? Színezzük újra a régi tárgyakat közösen, adjunk nekik új funkciót! Hozd el, amivel már nem tudsz mit kezdeni otthon, vagy építkezz abból, ami a mi pincénkben kallódott eddig, és leheljünk belé új életet!


Balogh Wanda, Pais Panni, Fiáth Heni és a Design Hét Budapest közös szervezésében


PRINTA UPCYCLE COLLECTION


ÖKO-DIVATBEMUTATÓ, ŐSZI-TÉLI KOLLEKCIÓ 2011


19:00


Printa Akadémia


1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.


A használt farmerekből és régi pamut pólókból átalakított, különleges mintákkal nyomott, egyedi ökotermékekből álló Printa Upcycle Collectionnel először 2011. tavaszán találkozhatott a nagyközönség. A férfiak és nők számára készülő kollekció folytatásaként a Printa az idei Design Héten mutatja be az új, őszi-téli darabokat. A teljes kollekció helyben készül, helyi művészek közreműködésével, ezzel tovább erősítve az öko-jelleget.

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Pirula Trend