2011. október 07.

Design Hét - Október 7.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 09:00

Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország


2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó. "A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zi%u0119ta, a Malafor vagy éppen a Moho design." írják maguk a Design Hét szervezői.


A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Mai programok:


WALKING-CHAIR DESIGN STUDIO


11:00


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem


Auditórium


1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.


A dél-tiroli Karl Emilio Pircher terméktervező és a svájci származású Fidel Peugeot grafikus design stúdiója, a Walking-Chair 2002 óta borzolja a tisztes osztrák (és nem osztrák) polgárok kedélyét. Az általuk csak multidiszciplináris THINK TANK-ként meghatározott designvállalkozás egy igazi, sétáló székről kapta a nevét, de portfóliójukban számos további humoros, meghökkentő, provokatív és játékos tárgy található, a házikedvencként szerethető Animal Farm bútorkollekciótól kezdve a 198 PET palackból szerkesztett állólámpán át egészen a hegygerincet idéző Monte Bello kanapérendszerig. %u201EIn the heart of Vienna we make things and songs%u201D - így hangzik a jelmondatuk, ám Bécs szívében nemcsak a stúdiójuk, de egy 2006-ban általuk alapított és vezetett galéria is található, továbbá szisztematikus brandépítésük következő állomásaként a Walking-Things névre hallgató, termékeiket forgalmazó üzleti vállalkozás szintén. A %u201Ethings and songs%u201D kifejezés alatt grafikai arculat, kiállítási installáció és bútortervezés éppúgy értendő, mint zenés performance-ok prezentálása. A Walking-Chair Design Studio Ausztria kreatív iparának egyik legfigyelemreméltóbb, és kétségtelenül legszórakoztatóbb szereplője.


További információ: www.walking-chair.com


Az előadás angol nyelven zajlik, a részvétel ingyenes.


RAPIDRANDI A FABLABBEN


10:00-20:00


FabLab Budapest


1075 Budapest, Holló utca 12.


A Nyitott Stúdiók programban is szereplő FabLab Budapest az idei Design Hét alkalmából három napra még szélesebbre tárja kapuit, és igyekszik minden érdeklődőt beavatni a gyors prototípus-gyártás rejtelmeibe. Ez idő alatt a műhely, a gépek, az eszközök, a raktáron lévő alapanyagok és a személyzet minden érdeklődő számára térítésmentesen áll rendelkezésre.


ANNA ZABOEVA - SIBERIA SHOE SHOP


1077 Budapest, Wesselényi utca 19.


16:00-23:00


Anna Zaboeva Szibériában született egy kis faluban, majd filmrendezőként végzett Novosibirskben, Oroszország harmadik legnagyobb városában. Innen kalandos út vezetett Budapestre, ahol a MOME diákjaként belekóstolt a cipőkészítésbe, és munkáját hamar siker koronázta. A Pleasemachine cipőmárka 3 évvel ezelőtti alapítása óta Anna több ezer különleges cipője talált gazdára világszerte. SIBERIA néven tavaly novemberben nyitotta meg első üzletét Budapesten. A Nyitott Stúdiók program keretében az érdeklődők megtudhatják, hogyan készülnek az egyedi Pleasmachine cipők és többek között azt is, hogy miből van a kaptafa.


POS1T1ON


Gozsdu Udvar


1068 Budapest, Dob utca 16. E Udvar


10:00-17:00


A POS1T1ON egy tér- és tárgytervezéssel, vizuális brandinggel és designkommunikációval foglalkozó design stúdió. Tagjai: Kavalecz Eszter, Kálóczy Zoltán, Kertész Attila, Mészáros András, Ötvös Kinga, Simonfalvi Bence és Varga G. András. Céljuk a designtudatos gondolkodás széles körben való népszerűsítése többféle médiumon keresztül. Napi inspirációs blogjuk, konceptuális designpartijaik, a különböző kreatív területek képviselőivel való együttműködéseik mind erről a szellemiségről tanúskodnak. A 2011-es Design Héten debütál második bútorkollekciójuk, melyet a USE unused divattervező csapattal közösen álmodtak meg.


A POS1T1on a program keretében a legfrissebb, eddig publikálatlan terveit és bútorait mutatja be látogatóinak.


TERVHIVATAL


1026 Budapest, Pasaréti út 24.


(Vasas pályával szemben)


Péntek 14:00 - 19:00, Szombat 9:00 - 12:00


A stúdiót 2009-ben alapította Benedek Zsanett és Lakos Dániel. Mindketten építészek, de gyakorlatilag bármilyen, a szakmához kapcsolódó megbízásnak eleget tesznek. Ezért portfóliójukban díjnyertes belsőépítészeti munkák, installációk és bútortervek egyaránt szerepelnek. A tervezésen túl gyakran a kivitelezést is saját maguk végzik, %u201Edesign & build" szellemben.


A Nyitott Stúdiók program keretében legfrissebb, eddig publikálatlan terveiket és bútoraikat mutatják be látogatóiknak.


www.tervhivatal.hu


KISKAKAS4 ANIMÁCIÓS FILMNAPOK


KINO 1 terem


11:00


KINO mozi, 1 terem


1137 Budapest, Szent István körút 16.


11:00 - 12:00 Animáció Lengyelországban 1.


Bemutatkozik a Krakkó-i Képzőművészeti Akadémia Animáció Tanszéke


13:00 - 14:30 Animáció Lengyelországban 2.


Lengyel animációs stúdiók és független alkotók prezentációja


15:00 - ASF vetítés: Gobelins, Filmakademie, TAW


Válogatás az ASF iskolák 2011-es diplomafilmjeiből


17:00 - Filmkritika-Live


MOME animációs és ELTE filmtudós hallgatók a színpadon


19:00 - Lengyel iskolák:


Krakkó-i Képzőművészeti Akadémia animációs filmjei (ism)


21:00 - Lengyel stúdiók és független alkotók vetítése (ism)


GOMB-SZEZON WORKSHOP


14:00-20:00


DressCode Budapest Műhely


1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 4.


3. em., 27-es kapucsengő


A DressCode Budapest tagjainak vezetésével megvalósuló GOMB-E-HÚZÁS workshop résztvevői kiválaszthatják a nekik tetsző mintákat, anyagokat, és ezekből saját gombot készíthetnek a műhelyben. Az első három gomb elkészítése ingyenes, további gombok és kiegészítők készítése térítés ellenében lehetséges. Azonban a kreativitás nem marad jutalom nélkül, a legaktívabb, legötletesebb résztvevőket a DressCode Budapest tagjai jutalomgombokkal díjazzák!


A DressCode Budapest szervezésében


KISKAKAS4 ANIMÁCIÓS FILMNAPOK


KINO 2 terem


14:30


KINO mozi, 2 terem


1137 Budapest, Szent István körút 16.


14:30 - Krakkó-i Képzőművészeti Akadémia animációs filmjei


16:30 - Lengyel stúdiók és független alkotók vetítése


18:30 - ASF vetítés: Gobelins, Filmakademie, The Animation Workshop


Válogatás az Animation Sans Frontiéres iskolák 2011-es diplomafilmjeiből (ism)


20:30 - MOME Friss!


Válogatás az elmúlt 3 év animációs filmjeiből.


A MOME Anim szervezésében


FILMKRITIKA-LIVE


17:00-19:00


KINO Mozi


1137 Budapest, Szent István körút 16.


A színes, pergő prezentációk és pódiumviták keretében a MOME ifjú animációs filmkészítői és az ELTE fiatal filmtudósai mutatják meg az érdeklődőknek milyen az amikor elmélet és gyakorlat találkozik, mit tanulhatnak egymástól azok, akik %u201Ecsinálják%u201D és azok, akik %u201Egondolkodnak róla%u201D.


Az ELTE színeiben: Berta Zsóka, Gerdelics Miklós, Mohácsi Anna és Puskás Lilla


A MOME színeiben: Bera Nándor, Szabó András, Szederkényi Bella, valamint a B. Nagy Ervin-Kovács Márton-Nagy Márton alkotócsoport.


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszék és az ELTE Filmtudomány Tanszék közös szervezésében


EDIBLE ESTATES


Fritz Haeg amerikai építész előadása


18:00


Blood Mountain Foundation


1025 Budapest, Vérhalom utca 27/c


A világ legnevesebb múzeumaiban és kiállítótermeiben rendszeresen szereplő, számos jelentős szakmai díjjal büszkélkedő Fritz Haeg a Design Hét alkalmából meghirdetett előadása során %u201EEdible Estates%u201D című projektjébe nyújt bepillantást, amely a Blood Mountain Foundation 2012. májusi rezidens munkájának is alapját képezi majd.


Fritz Haeg és önkéntesekből álló csapata a jelenleg a világ több pontján is futó %u201EEdible Estates%u201D projekt során olyan különleges mezőgazdasági rendszereket fejleszt, amelyek lehetővé teszik a városlakók számára, hogy lakóhelyük organikus részeként kerteket tartsanak fenn.


Az előadás angol nyelven zajlik, a részvétel ingyenes.


A Blood Mountain Foundation szervezésében


ZSENNYEI NEMZETKÖZI DESIGN WORKSHOP KIÁLLÍTÁS, 2011


18:00


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


1111 Budapest, Műegyetem rkp. 7-9. R épület I. emelet 110-es terem


Nyitva: okt. 8-14.


H-V 10:00-18:00


%u201EQuo Vadis? - A jövő tervezése%u201D így szólt az idei workshop mottója, amelynek jegyében a résztvevő hazai és külföldi diákok, gyakorló designerek és a szakma iránt érdeklődök a következő kérdésekre keresték a választ: Mi a design munka módszertana? Mi a titka a jó designnak? Miért van az, hogy az egyik forma életképesebbnek bizonyul egy másik, nálánál alig különbözőtől?


A munka a következő szekciókban zajlott: A hely varázsa / Forma és kultúra, Az anyag varázsa / Forma és technológia, Az értelem hatása / Forma és funkció, A tér varázsa / Funkció és tér, Érzelmek varázsa / Forma és jelentés


ESTNO


AZ ÉSZT NÉPVISELET ÉS A DIVAT


18:30


Manier Showroom


1065 Budapest, Hajós utca 12.


Nyitva: okt. 8-31.


H-SZO 11:00-19:00


Piret Puppart Estonian Folk Costumes and Fashion című könyvéről, népviselet és divat kapcsolatáról Harmati Hedvig, a MOME Textiltervező Tanszékének vezetője beszélget a szerzővel és a %u201EGombold újra!%u201C pályázaton részt vett fiatal magyar tervezőkkel.


A gazdagon illusztrált, angol nyelvű képaláírásokat és összefoglalót tartalmazó könyv a kortárs észt etnodivatot, több évszázados tradíciók és a modern ruhatervezés kapcsolódási lehetőségeit mutatja be. A könyvben szereplő ruhák egy része október 31-ig megtekinthető a Manier Showroomban.


Az Észt Intézet szervezésében


TÁPLÁLKOZZ AZ EMLÉKEKBŐL! HELYI SZÍNEK, SZÍNEZD ÚJRA!


19:00


Insitu design vegyesbolt


1053 Budapest, Múzeum körút 7.


A Mástészta alkotócsoport a gasztronómia, a vizuális kultúra és a design határfelületén mozog, ezek kapcsolatát kutatja, elemzi és értelmezi újra. Az ételre és az étkezésre nem puszta táplálékként, vagy kulináris élményként tekint, hanem különböző aspektusokból közelíti meg.


Az interaktív workshopon az étkezés mellett az érzékelés és észlelés kapja a legnagyobb szerepet; a cél, a párhuzamos vizuális és kulináris fogyasztás. A programot Zalavári József formatervező professzor vezeti fel.


A programon a maximális létszám 14 fő, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: masteszta@gmail.com

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Pirula Trend