Hirdetés
2011. október 06.

Design Hét - Október 6.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 09:00

Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország


2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó. "A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zi%u0119ta, a Malafor vagy éppen a Moho design." írják maguk a Design Hét szervezői.


A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Mai programok:


MOME ANIM PREMIER 2011


MOME Animációs Diploma- és Vizsgafilmek


19:00


KINO Mozi


1137 Budapest, Szent István körút 16.


A vetítés keretében az egyik legizgalmasabb, 1980 óta folyamatosan működő magyarországi animációs alkotóműhely 2010/11-es tanévben készült vizsga- és diplomafilmjei mutatkoznak be a hazai közönségnek.


A vizsgafilmek készítésekor a karakterek megformálása, interakció megjelenítése a figurák között, valamint az animáció és a zene viszonyrendszere voltak a kiemelt témák, mindezt különböző animációs technikákkal megvalósítva, a bábfilmtől a rajzanimációig, a 3D-től az élőszereplőket is megjelenítő pixillációig.


Az MA diplomafilmek esetében különböző kivitelezési módokkal, eltérő műfaji formákkal és egyéni témákkal találkozhatunk, nincsenek azonos programok. Az alkotók az animációs műfaj más és más megjelenési formáit alkalmazva abszurd rövidfilmet, videóklipet, TV sorozatok pilot epizódját, egész estés mozi látványtervét és trailerét készítették el.


A MOME Anim szervezésében


STALKER STUDIO


1137 Budapest, Raoul Wallenberg utca 11.


Csütörtök 14:00-18:00


Az elsősorban komplex arculati programok tervezésével, fejlesztésével és lebonyolításával foglalkozó tervezőiroda az elmúlt mintegy tíz évben többek között olyan intézmények képi megjelenésének kialakítását irányította, mint a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Televízió, vagy az MKB Bank. A stúdió tevékenysége a vizuális kommunikáció számos területét öleli fel, a nyomtatott média, a televíziós, illetve interaktív, internetes környezetben működő képi felületek grafikai tervezése révén. Kulturális események, fesztiválok, művészeti kiállítások komplex látványvilágának kialakítása mellett az iroda tevékenysége a könyv- és a laptervezés területén is jelentős.


A Stalker Stúdiót 1999-ben alapította a Ferenczy Noémi-díjas Vargha Balázs tervezőgrafikus, aki jelenleg is vezető tervezőként vesz részt a munkában. A stúdió büszke birtokosa az Arany Rajzszög és a Kamera Hungária díjaknak.


www.stalker.hu


STUDIO BAESTARTS


1036 Budapest, Perc u. 6


13:00-17:00


A Studio Baestarts hét éve alakult azzal a céllal, hogy magas színvonalú animációs filmeket és erőszakmentes gyerekfilmeket készítsen nemzetközi forgalmazásra. A többszörös fesztivál díjas stúdió számos nemzetközi, egész estés film gyártása mellett olyan saját fejlesztésű munkákkal büszkélkedhet, mint például a Minimax gyerektelevízió arculata, a kiemelkedően sikeres Mondókák és Gyerekdalok sorozat vagy a BAFTA-jelölt Log Jam. A stúdió szorosan együttműködik a MOME animációs szakával; az elmúlt években végzett diákok közül többen itt dolgoznak. A Baestarts vezetője Erkel András producer. Jelenleg Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéből egész estés rajzfilm előkészítésén dolgoznak, illetve a Gyerekdalok és Mondókák új sorozatát gyártják, melyek munkálataiba a látogatók is betekintést nyernek.


www.studiobaestarts.com


RAPIDRANDI A FABLABBEN


10:00-20:00


FabLab Budapest


1075 Budapest, Holló utca 12.


A Nyitott Stúdiók programban is szereplő FabLab Budapest az idei Design Hét alkalmából három napra még szélesebbre tárja kapuit, és igyekszik minden érdeklődőt beavatni a gyors prototípus-gyártás rejtelmeibe. Ez idő alatt a műhely, a gépek, az eszközök, a raktáron lévő alapanyagok és a személyzet minden érdeklődő számára térítésmentesen áll rendelkezésre.


Részletes program és bővebb információ: www.fablab.hu


A FabLab Budapest szervezésében


THE GARDEN STUDIO


1052 Budapest, Városház utca 14. félemelet


A Garden Studiot Sikó Bálint webdesigner és Tomcsányi Dóri divattervező alapította 2011. nyarán. Stúdió, játszótér, műhely, showroom és webshop - a vizuális kommunikáció és az öltözéktervezés szerteágazó áramkörei találkoznak itt. Nem meglepő, hogy bemutatkozó projektjüket éppen a határterületeken mozgó kreativitás hozta létre.


A Garden Studio a Design Hétre Herczeg Tamás (Bios), Mórász Dávid (Micro.D) és László Márk (Blakshep) közreműködésével egy olyan virtuális próbafülkét készített, ahol Tomcsányi Dóri őszi-téli kollekciójának darabjait átöltözés nélkül is fel lehet próbálni. A projekt alapja a videójátékoknál is alkalmazott kinetikus technológia.
WANDA


1013 Budapest, Attila út 29. földszint 6. kapucsengő 13.


14:00-18:00


A stúdió alapítója Ferencz Vanda, aki 2007-ben diplomázott a MOME formatervező-fémműves szakán. Egyaránt foglalkozik sorozatgyártásra szánt divatékszerek tervezésével és egyedi ékszerkészítéssel. A nemes és színesfémek mellett számos egyéb anyaggal is dolgozik, többek között karbonnal és szövetekkel, műgyantával, nemes fákkal, és így tovább.


A kényelmes és magas esztétikai minőséget képviselő ékszerek alkotója indulásakor Magyarország egyik legelismertebb divatmárkájának tervezett kiegészítőket.


Wanda 2011/12 őszi/téli ékszerkollekciójának darabjai a Design Hét alkalmára különleges színvilágban jelennek meg, melyek a program ideje alatt a stúdióban megtekinthetők, és 50%-os kedvezménnyel meg is vásárolhatók.


www.ferenczvanda.hu


WILLBE DESIGN


1075 Budapest, Madách Imre utca 8. 3/3.


10:00-20:00


A willbedesign alapító tagjai, Gáti Anna, Szegő Gábor és Gyarmati Ágoston, a Krea Kortárs Művészeti Iskola enteriőrtervező szakon végzett diákjai; mára tapasztalt tanárok. Műhelyük nyitott szemléletű, kiemelten fontos számukra a tervezés családias légköre, ezért tárt kapukkal várják a szakmában elhelyezkedni vágyókat és a tehetséges alkotókat. Örömmel terveznek lakás-irodát, filmes díszletet, szőnyeget, szállodát, tapétát és falikutat. Mindenevők.


A Design Héten az alkotók más oldalukról mutatkoznak be: képzőművészeti kiállítással készülnek, vagyis fiatal tervezők munkáiból összeállított designtárlatot gründolnak. Természetesen az érdeklődők megismerhetik egy évtizedes pályafutásuk meghatározó állomásait is.


www.willbedesign.com


LUMIPHONE WORKSHOP EGYETEMISTÁKNAK


14:00-17:00


Blood Mountain Foundation


1025 Budapest, Vérhalom utca 27/c


A workshop keretében a londoni székhelyű Technology Will Save Us csapata vezetésével fény- és hangszerszámok készítését tanulhatják meg a résztvevők egy elektronikai kezdőcsomag és használt alkatrészek felhasználásával. A részvétel ingyenes, az elkészült tárgyak a Design Hét idején a BMF épületében lesznek kiállítva, okt. 9-e után az alkotók a helyszínen vehetik át munkáikat.


Az angol nyelven zajló workshopon a részvétel térítésmentes. Jelentkezés a workshopokra: info@bloodmountain.org


A Blood Mountain Foundation szervezésében


KORSZERŰ LAKÁS, 1960


ELŐADÁSOK A KISCELLI MÚZEUMBAN


15:00, 16:30


Kiscelli Múzeum


1037 Budapest, Kiscelli utca 108.


A Kiscelli Múzeum "Korszerű lakás, 1960: Az Óbudai Kísérleti Lakótelep" című kiállításához kapcsolódóan megrendezésre kerülő előadások a korabeli design egy-egy területét ismertetik meg közelebbről az érdeklődőkkel.


15:00 A lódentől a miniszoknyáig, avagy a szocialista divat kezdetei Magyarországon - Simonovics Ildikó művészettörténész, divattörténész, Kiscelli Múzeum előadása


16:30 Modern konyhadesign, 1960 - Geiger Diana építész, konyhatervező, DLA-hallgató előadása


Az előadásokon kizárólag a kiállításra váltott jegyekkel lehet részt venni.


A kiállításhoz kapcsolódóan előadások és múzeumpedagógiai programok is várják a látogatókat. További információ: www.btm.hu


A Kiscelli Múzeum szervezésében


MAGYAR MUNKARUHA DESIGN


EREDMÉNYHIRDETÉS


16:00


BKIK Székház, Széchenyi terem


1011 Budapest, Krisztina körút 99.


A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) Magyarországon első ízben hirdetett Munkaruha Design Versenyt, amelyre hivatásos tervezők és diákok két témakörben készítettek pályamunkákat. A pályázat célja új szempontok és ötletek alkalmazása a munkaruha tervezés során, továbbá az igényes munkahelyi öltözködés ösztönzése és fejlesztése.


A díjátadóra az "Innovatív textil- és ruhaipari termékek a gazdaság minden területén" termékbemutatóval egybekötött nemzetközi konferencia keretében kerül sor.


További információ: www.tmte.hu


A TMTE szervezésében


OCTOPOLY - DESIGN OKOSAN!


MŰHELYBESZÉLGETÉS


18:00


MakettLabor


1093 Budapest, Pipa utca 4. fszt. 4.


A hazai design-élet prominens képviselői és a workshopon résztvevő hallgatók vizsgálják meg, hogyan sikerült a pályázattal a design szerepét hangsúlyozni a felelős, környezettudatos gondolkodásban, illetve a tervezés és kivitelezés során fókuszba kerültek-e a fenntartható fejlődést elősegítő koncepciók és tárgyak.


A Medence Csoport, a MakettLabor és a Kultúrgorilla közös szervezésében


POS1T1ON - USE UNUSED BÚTORKOLLEKCIÓ 2011


18:00-22:00


Gozsdu Udvar


1068 Budapest, Dob utca 16., E udvar


A tér- és tárgytervezéssel, vizuális brandinggel és designkommunikációval foglalkozó design stúdió, a POS1T1ON és a nemzetközileg elismert USE unused divattervező trió közösen megálmodott és szoros együttműködésben megvalósult kezdeményezésének eredménye az idei Design Héten debütáló bútorkollekció. A projekt továbbviszi a POS1T1ON 2010-es HYPHA bútordarabjainak tervezési filozófiáját, középpontba helyezve a funkcionalitáson túli fenntarthatóságot és kortalan formavilágot.


A POS1T1ON és a USE unused közös szervezésében


HG.HU DESIGN AWARD 2011


DÍJÁTADÓ ÉS KIÁLLÍTÁS A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN


19:00


Szépművészeti Múzeum


1146 Budapest, Dózsa György út 41.


Nyitva: okt. 6-16.


K-V 10:00-17:30


A hg.hu Design Award az első olyan magyar díj, amely a kreatív tervezés öt kategóriájában ismeri el a közelmúlt legjobb megvalósult munkáit. A 2011-ben első alkalommal, magyar és nemzetközi zsűri által odaítélt díj eredményeit a Szépművészeti Múzeum épületében rendezett kiállításon mutatjuk be. Az öt kategória (építészet, divat, grafikai design, interaktív design és terméktervezés) legjobb, 2010. január elseje óta megvalósult három-három alkotását mutatja be a kiállítás.


KEPP SHOWROOM DIGITAL FASHION SHOW


19:00


1051 Budapest, Vörösmarty tér 3.


A 2009-ben alakult KEPP showroom tagjai (Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra és Kovács Adél) 2011. nyarán diplomáztak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán. Az idei Design Hétre megálmodott nagyszabású virtuális fashion show keretében a 2011/12 őszi-téli kollekciójukat mutatják be. A látványos digitális trükkök, különleges animációk és a vetítés megvalósításában a Paint Up! 2011 épületfestő verseny nyertesével, a ZOA-val dolgoztak együtt.


A KEPP showroom szervezésében


THIS IS RUDE


19:00


Printa Akadémia


1075 Budapest


Rumbach Sebestyén utca 10.


Nyitva: okt. 7. - dec. 6.


A brit grafikus, Rupert Meats nemzetközi hírnevű %u201CThis is Rude%u201D márkanéven forgalmazott design termékvonalát mutatja be a kiállítás. A művész egyaránt tervez magazinok és zenei kiadók számára, továbbá otthonosan mozog a városi divat világában is. Olyan ügyfelek számára dolgozott már, mint a Tate Modern, az Ace Magazine vagy a The Guardian.


A megnyitón Meats előadást tart a Rude hátteréről, a kezdetekről, a növekedésről, London munkára gyakorolt hatásáról, illetve a nemzetközi elismertség fontosságáról és a mindenki mástól különböző egyéni stílusról.


A Printa szervezésében


DESIGN ÉS INNOVÁCIÓ KONFERENCIA


9:00-17:00


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium


1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.


Az uniós kitekintésű konferencia az európai designban rejlő gazdasági lehetőségeket kívánja bemutatni új, többrétű megközelítésben; a design, a helyi gazdaság és a fenntarthatóság hármasa mellett - a Design Hét szlogenjével összhangban - a lokális értékek, a kisvállalkozások és a kulturális kreatív ipar összefüggéseire fókuszál. A nemzetközi előadók az uniós tapasztalatok és kutatásaik alapján a design és az európai gazdaságpolitikai, valamint fenntarthatósági törekvések kapcsolatait is elemzik.


A konferencia nyelve angol. Az EU CE Programja támogatásával a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


Részletes program, további információ és regisztráció: http://design.aranyhomok.hu


A konferencia plenáris előadói és a kerekasztal-beszélgetések vezetői:


- Peter Bonnici (Nagy-Britannia), vállalati márka stratéga, szakkönyvek szerzője


- Alison J. Clarke (Ausztria), a Bécsi Iparművészeti Egyetem tanára, designtörténész, szociálantropológus


- Aldo Durante (Olaszország), múzeumigazgató, irodalmár, trendelemző


- Josephine Green (Nagy-Britannia), a Philips Design trendekért és stratégiáért felelős volt vezetője


- Koós Pál (Magyarország), formatervező iparművész, a MOME Design Intézetének igazgató-helyettese


- Lakó Sándor (Magyarország), a Design és Innováció konferencia szervezője


- Vojin Senk (Szerbia), az Újvidéki Egyetem tanszékvezetője, mérnök professzora, az új szerb innovációs törvény előkészítésének résztvevője


- Zuzanna Skalska (Hollandia), trendkutató, tervezési stratéga (VanBerlo - Hollandia), a holland design élet kulcsfontosságú szereplője


- Hardin Tibbs (Nagy-Britannia), jövőkutató, üzleti tervező és vezető elemző


- Zlinszky János (Magyarország), biológus, ökológus, kutató, környezetvédelmi stratéga


A Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás gazdaságfejlesztési csoportja szervezésében

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend