Hirdetés
2011. október 05.

Design Hét - Október 5.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 10:00

2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó. "A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zi%u0119ta, a Malafor vagy éppen a Moho design." írják maguk a Design Hét szervezői.


A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Mai programok:


FABLAB BUDAPEST


1075 Budapest, Holló u. 12.


14:00-18:00


A FabLab első pesti műhelye a Holló utcában 2011. május 19-én nyitotta meg kapuit. A nemzetközi FabLab hálózathoz csatlakozva az öt alapító (Juhász Márton András, Sik Eduárd, Pap Dávid, Kurucz Tamás és Fiáth Heni) célja egy olyan közösségi műhely építése, ahol %u201Dbárki létrehozhat (szinte) bármit". Ceruzát, csiszolópapírt, fúrógépet és 3D nyomtatót szeretnének adni nemcsak azok kezébe, akik fejében már hemzsegnek a kivitelezésre váró ötletek, hanem azoknak is, akikben pusztán a vágy és az érdeklődés él az anyagok és technológiák megismerése, megtapasztalása iránt.


A Design Hétre ünnepélyesen rendet raknak a műhelyben, hogy aztán a betérő látogatókkal közösen, oldott hangulatban újra hatalmas műhelykupit csináljanak.


www.fablab.hu, facebook.com/fablabbudapest


DESIGNLUBLOY


1121 Budapest, Székács utca 18.


10:00-18:00


A stúdióban kortárs porcelántárgyakat készít Lublóy Zoltán, aki Designlubloy márkanéven már sok hazai és nemzetközi magazinban, illetve kiállításon szerepelt. Alkotásainak célja, hogy szépséget, humort, stílust vigyenek a mindennapokba. Zoltánt színes tollaslabda sószóróiról és kaktuszt formáló vázáiról már jól ismerheti a nagyközönség. Stúdiójában készül minden általa jegyzett tárgy és prototípus.


A program keretében egyedi bögréinek születésébe pillanthatunk bele, és a látogatók saját bögréjüket is elkészíthetik; a műhelybazár keretében vásárlásra szintén nyílik lehetőség.


www.lubloy.hu


GEPPETTO BELSŐÉPÍTÉSZ STÚDIÓ


1137 Budapest, Katona József u. 15.


Szerdán 12:00-tól 2 óránkénti előadással, utolsó előadás 18.00-kor


A 15 éve Elek Máté és Elek Márton által alapított tervezőirodához 2011-ben tulajdonosként csatlakozott Kucsera Péter stratéga is, akivel együtt egy nemzetközileg is ütős stúdió létrehozásán dolgoznak. A már lassan egy évtizede bel- és külföldön is sikeres irodának a marketing stratégiára építő belsőépítészeti tervezés kidolgozásával minden esélye megvan a kitűzött cél elérésére.


Kucsera Péter kétóránként tartott prezentációja betekintést ad a marketing stratégiára épülő belsőépítészeti tervezés lehetőségeibe, miközben konkrét példákat is mutat. Az előadást kötetlen beszélgetés és házi ribizli szörp követi. Az iroda befogadóképessége 20 fő, ezért kérjük, részvételi szándékát előzetesen jelezze az info@geppetto.hu email címen, név és időpont megjelölésével.


www.geppetto.hu


HIGH M MANUFACTURE


1085 Budapest, Kőfaragó utca 10.


14:00-18:00


A Sipos Balázs által 2004-ben alapított műhely alapja egy viaszveszejtéses üvegöntészeti eljárás, a casting technika. Az alkotó a fiatal üvegművészek generációjának kiemelkedő alakja. Munkái, melyek leginkább az üveg szobrászati vonalát képviselik, több nívós hazai és nemzetközi galériában megtalálhatók. Számos ösztöndíj és kitüntetés mellett Sipos Balázst 2007-ben és 2010-ben a Neues Glass című szakfolyóirat beválogatta a világ 100 legjobb üvegművésze közé.


A stúdiólátogatás alkalmával az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a különböző technikai folyamatokba, és lehetőségük nyílik az üveg megmunkálására is.


www.highm.hu


LAONI DESIGN


1074 Budapest


Izabella u. 23. magasföldszint 1.


Szerda 10:00-18:00


Ács Ilona iparművész 1999 óta tervez és forgalmaz LAONI márkanév alatt exkluzív, kisszériás bőrtárgy kollekciókat. Jellegzetességük az izgalmas szín- és anyagpárosítás, illetve az, hogy a különböző funkciókra tervezett kisebb-nagyobb táskákhoz színben, stílusban illő kiegészítő tárgyakat is készít: különböző neszesszereket, tárcákat, tokokat, kulcstartókat, öveket, karkötőket és sok más hasznos apróságot. A Nyitott Stúdiók program során a látogatók megismerkedhetnek a műhelystúdióban folyó munkával, és a tervező segítségével kis kulcstartót is készíthetnek maguknak, melyet emlékbe hazavihetnek.


www.laoni.hu


RAPIDRANDI A FABLABBEN


10:00-20:00


FabLab Budapest


1075 Budapest, Holló utca 12.


A Nyitott Stúdiók programban is szereplő FabLab Budapest az idei Design Hét alkalmából három napra még szélesebbre tárja kapuit, és igyekszik minden érdeklődőt beavatni a gyors prototípus-gyártás rejtelmeibe. Ez idő alatt a műhely, a gépek, az eszközök, a raktáron lévő alapanyagok és a személyzet minden érdeklődő számára térítésmentesen áll rendelkezésre.


Részletes program és bővebb információ: www.fablab.hu


A FabLab Budapest szervezésében


ALESSI A MOBILI MANIABAN


11:00-13:00, 19:00-22:00


Mobili Mania Designbútor Stúdió


1132 Budapest, Victor Hugo utca 45.


Az egész napos program keretében az olasz formakultúra egyik legmeghatározóbb szereplőjével, az Alessivel ismerkedhet meg a designra fogékony közönség.


11:00-13:00


%u201EALESSI, THE DREAM FACTORY%u201D


Francesca Appiani, az Alessi Múzeum kurátora előadást tart a designcég történetéről


FILMVETÍTÉS


Az Alessi Design Interviews sorozatának Achille Castiglioni munkásságát bemutató része


AZ ALESSI 2012-ES ÚJDONSÁGAI


Claudio Lambertini az Alessi képviseletében bemutatja a 2012-es újdonságokat, melyek prototípusait a Mobili Mania a Design hét ideje alatt egy exkluzív tárlat keretében állítja ki.


19:00-22:00


%u201EALESSI, THE DREAM FACTORY%u201D


Francesca Appiani, az Alessi Múzeum kurátora előadást tart a designcég történetéről


FILMVETÍTÉS


Az Alessi Design Interviews sorozatának Tea & Coffee Towers című, a design és az építészet kapcsolatáról szóló része. A filmben bemutatott 22 Alessi projekt egyik építésze, Ekler Dezső is feltűnik a filmben, aminek vetítését követően előadást tart.


A Mobili Mania szervezésében


MUTASD, HOGY ÁLL?!


LÉGY TE AZ ILLE-OLLA DIVATESEMÉNY FÉNYPONTJA!


18.00-22.00


Hotel President


1054 Budapest, Hold utca 3-5.


A divatfotózás keretében a résztvevőkről az ille-olla kollekció egyik szabadon választott kabátkardigánjában készül felvétel. Legyen akár romantikus lélek, vagy inkább sportos, dolgozzon az üzleti életben, vagy legyen művészi beállítottságú, a kollekcióban megtalálja a stílusának leginkább megfelelő darabot, ha mégsem, a www.ille-olla.hu interaktív honlapon megtervezheti saját kabátkardigánját. Barátnőjének se felejtsen el szólni, jöjjenek együtt, és válasszák ki közösen a legmegfelelőbb öltözetet!


Az ille-olla szervezésében


A KÉK %u2026 ZÖLD.


18:00


Ponton Galéria


1015 Budapest, Batthyány utca 65-67.


Nyitva: okt. 5. - nov. 5.


K-SZO 12:00-18:00


A Duna valójában zöld és nem kék. Ezen állítás köré szerveződött az osztrák, cseh és magyar designerek-képzőművészek együttműködésében megvalósuló projekt, melynek első állomása a bécsi Collegium Hungaricum UngArt Galériája volt. Az installáció, a design és a képzőművészet határterületein mozgó kiállítás közös koncepció eredménye, melyet a Duna Stratégia három országának alkotói közösen dolgoztak ki. A budapesti Szőke Gábor Miklós, a bécsi Walking Chair design stúdió designerei - Fidel Peugeot és Karl Emilio Pircher -, valamint a prágai Daniel Po%u0161ta és Zden%u011Bk Vacek a Dunával mint természeti jelenséggel foglalkozik, nem titkolt zöld gondolatokat képviselve. A budapesti tárlat a bécsi projekt újragondolt változata, egyben második állomása.


Támogatók: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Formatervezési Tanács, BUM BUM Galéria és a bécsi Cseh Centrum. A bécsi Collegium Hungaricum, a Design Hét Budapest és a Ponton Galéria közös szervezésében, Együttműködő partner: Cseh Centrum


EGYEDIZÁJN


20:00


Balllon Bemutatóterem


1132 Budapest, Visegrádi utca 19.


Nyitva: okt. 6-20.


H-P 12:00-19:00


Magyarországon a designerek sok esetben a sorozatgyártásra alkalmas, maguk tervezte tárgyakat a saját műhelyükben, egyediként készítik el - ez az %u201Eegyedizájn%u201D. Karattur Katalin, a Balllon Csoport alapító tagja legújabb bőrtáska kollekciójának bemutatója erre a gyakori, ám mégis sajátságos helyzetre reflektál.


%u201EA tárgyak tervezésénél arra törekszem, hogy bár markánsan alakítom a bőrt, de az egyszerű formai megoldásoknak, a kevés szabásnak és varrásnak köszönhetően az anyag ne veszítse el szépségét.%u201D


A kiállítást megnyítja, köszöntőt mond:


Záborszky Gábor


A Balllon Csoport szervezésében


PECHA KUCHA NIGHT BUDAPEST VOL.25


DESIGN HÉT KÜLÖNKIADÁS


20:00


Szikra


1066 Budapest, Teréz körút 62.


Dőlj hátra, és élvezz egy üdítő válogatást a hazai építész és designer szcéna legfrissebb munkáiból!


A Tokióból indult fergeteges Pecha Kucha Night (értsd: locsi-fecsi est) már világszerte négyszáz városban hódít, remek 20x20-as szabálya pedig - egy előadó 20 képet vetíthet egyenként 20-20 másodpercig - az ütős és pörgős előadások garanciája.


Részvételi díj: 1.500 Ft (1 db italkupont tartalmaz)


A Kortárs Építészeti Központ és a WAMP közös szervezésében


Fotó galéria


MUNKAMÁNIA


21:00-23:00


Millenáris, Teátrum


1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.


Németh Anikónak, a Manier tervezőjének 2011/12 ősz/tél kollekciója az aktív, dolgozó nők ruhatárát mutatja be. A %u201EBabaházból" kilépve, különböző élethelyzetekben alkalmazható és hordható viseleteket tekinthet meg a közönség az idei divatszínház keretében, ami immáron hagyományosan a Manier-Múzsák, Harcsa Veronika és Andrew J. közreműködésével jön létre. Gyakorló anyáknak, business woman-eknek és traktoristalányoknak egyaránt.


Felhívjuk kedves érdeklődőink figyelmét, hogy a Manier Szalon tájékoztatása szerint a divatbemutató nézőtere betelt, sajnos nem tudnak további regisztrációkat fogadni. Megértésüket köszönjük!


A Manier szervezésében

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend