2011. október 04.

Design Hét - Október 4.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 10:00

Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország


2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó. "A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zi%u0119ta, a Malafor vagy éppen a Moho design." írják maguk a Design Hét szervezői.


A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Mai programok:


STUDIO BAESTARTS


1036 Budapest, Perc u. 6


Kedd, Csütörtök 13:00-17:00


A Studio Baestarts hét éve alakult azzal a céllal, hogy magas színvonalú animációs filmeket és erőszakmentes gyerekfilmeket készítsen nemzetközi forgalmazásra. A többszörös fesztivál díjas stúdió számos nemzetközi, egész estés film gyártása mellett olyan saját fejlesztésű munkákkal büszkélkedhet, mint például a Minimax gyerektelevízió arculata, a kiemelkedően sikeres Mondókák és Gyerekdalok sorozat vagy a BAFTA-jelölt Log Jam. A stúdió szorosan együttműködik a MOME animációs szakával; az elmúlt években végzett diákok közül többen itt dolgoznak. A Baestarts vezetője Erkel András producer. Jelenleg Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényéből egész estés rajzfilm előkészítésén dolgoznak, illetve a Gyerekdalok és Mondókák új sorozatát gyártják, melyek munkálataiba a látogatók is betekintést nyernek.


POLITIKAI FORMATERVEZÉSTAN


PRAKTIKUM ÉS IDEOLÓGIA A SZOCIALISTA JÁRMŰIPARBAN


10:00


Moholy-Nagy Művészeti Egyetem


1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.


A korabeli gyári bemutatófilmmel, reklámokkal és dokumentumfilmekkel fűszerezett interaktív előadások keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a szocialista járműgyártás rejtelmeivel. A rendezvény ideje alatt a MOME épülete előtt műszaki bemutatóval egybekötött veteránautó börzére is sor kerül, melynek végén egy ötven éves Ikarus 55 autóbusszal juthatnak el a látogatók a Design Terminál Erzsébet téri épületéhez.


AZ ELŐADÁSOK TÉMÁI

Politikai prés alatt a karosszéria


Előadó: Boros Jenő, Népszabadság, szakújságíró


Városi legendák és a valóság - Skoda és Zsiguli


Előadó: Csikós Zsolt, Totalcar, újságíró


A szovjet járműgyártás zsenialitásai és tévútjai


Előadó: Varga Péter, szovjet jármű szakértő


Magyar törpeautók tündöklése és bukása


Előadó: Négyesi Pál, magyarjarmu.hu, szerkesztő


A magyar világhír - Csepel, Rába, Tünde, Panni


Előadó: Hidvégi János, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, muzeológus


Moderátor: Hidegföldi Attila, Volga-Csajka Autóklub, elnök


A Volga-Csajka Autóklub valamint a Traburg Klub szervezésében


DESIGN A NYUGATI VÉGEKRŐL


17:00


MUSEION No.1 Galéria


1091 Budapest, Üllői út 3.


Nyitva: szept. 27. - okt. 7.


K-P 12:00-18:00


A kiállítás a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) formatervező, építész és grafikus BA záróprojektjeit, valamint a kifutó ötéves képzés hallgatóinak munkáit mutatja be. Az idei tárlat jelentős részét képezik a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióval együttműködésben született üveg és kerámia alkotások.


Az AMI és a Museion No. 1 Galéria közös szervezésében


SZOC DEKO - METALIKA


17:00


Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


1036 Budapest, Dugovics T. tér 13-16.


Nyitva: okt. 5. - nov. 6.


K-V 10:00-18:00


A SZOC DEKO kiállítás-sorozat következő, a Design Hétre tervezett rendezvényén a múlt század 60-70-80-as éveinek fémből mint alapanyagból kiinduló tárgyi kultúrájából kaphatunk ízelítőt. A cél nem a korszak fémkultúrájának teljes körű bemutatása, hanem felhívni a figyelmet a nem is oly távoli évtizedek vizuális kultúráját befolyásoló tárgyakra, a tárgyak nyelvén kezdeményezni párbeszédet a hajdani és a mai nemzedék között.


Akkoriban vashuzalból hajlított angyal szállt le Budapestre gyertyatartónak és korabeli celebnek álcázva%u2026


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szervezésében


DESIGN TAKEAWAY


18:00


Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület


1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.


Nyitva: okt. 4-22.


K-P 13:00-18:00, SZO 11:00-14:00


A kiállításon az elmúlt 5 év során a FISE Galériában bemutatott minőségi, a kereskedelemben is kapható tárgyak tekinthetőek meg, ezúttal stílus és nem funkciók szerint installációkba rendezve: szuperfunkciók, upcycling, csúcsdesign, souvenir. A nem mindennapi kiállítással a FISE célja, hogy a mai magyar designt olyan kisszériás sikertermékeken keresztül mutassa be, amelyek pár órával később akár haza is vihetők.


A FISE szervezésében


FORMA 6


ENERGIA/DESIGN/MOBILITÁS


18:00


MMKM Elektrotechnikai Múzeuma


1075 Budapest, Kazinczy u. 21.


Nyitva: október 4-8.


K-P 10:00-17:00, SZO 9:00-16:00


Az immáron hétéves múltra visszatekintő kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari termék- és formatervező szakos hallgatóinak legjobb évközi munkáit, terveit mutatja be. Az idei tárlaton az alternatív energiák felhasználása és az ökodesign kap kulcsszerepet.


Az MMKM Elektrotechnikai Múzeuma és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös szervezésében


KORSZERŰ LAKÁS, 1960


AZ ÓBUDAI KÍSÉRLETI LAKÓTELEP


18:00


Kiscelli Múzeum, Templomtér


1037 Budapest, Kiscelli utca 108.


Nyitva: okt. 4. - nov. 30.


K-V 10:00-18:00


nov. 1-től: K-P 10:00-16:00, SZO-V 10:00-18:00


Az 1960-as évek elején épült Óbudai Kísérleti Lakótelep története sűrítve mutatja be a háború utáni lakáshiányra adott válaszok egyikét. Az újonnan épült kislakások az alaprajzok és a belsőépítészet területén is sok újdonságot hoztak, míg a beépített bútorok alkalmazása új fejezetet nyitott a lakberendezés történetében. A Kiscelli Múzeum kiállításának célja a lakótelep egyes épületeinek, korabeli lakásainak és enteriőrjeinek, valamint lakóinak bemutatása eredeti dokumentumok, építészeti tervek, fényképek, film- és hangfelvételek segítségével.


A kiállításhoz kapcsolódóan előadások és múzeumpedagógiai programok is várják a látogatókat. További információ: www.btm.hu


A Kiscelli Múzeum és a Design Hét közös szervezésében


TÖRTÉNETEK KÖZÉP-EURÓPÁBÓL


KIÁLLÍTÁS TOM SLOAN IPARI FORMATERVEZŐ LEGÚJABB MUNKÁIBÓL


18:00


Blood Mountain Foundation


1025 Budapest, Vérhalom utca 27/c


Nyitva: okt. 4-30.


okt. 4-9. 12:00-18:00


okt. 10-30. bejelentkezés alapján


A Történetek Kelet-Európából kiállításon Tom Sloan ipari formatervező kortárs megközelítéssel újragondolt használt tárgyakból készült munkáiból tekinthető meg válogatás.


A megnyitó alkalmából Tom Sloan, a Blood Mountain Productions kreatív igazgatója és Niklai Judit, a Blood Mountain Foundation igazgatója ismertetik a BM törekvéseit, valamint arról beszélgetnek, hogy miért időszerű és alapvető a Történetek Közép-Európából projekt a hazai kortárs design kultúra meghatározásában.


A megnyitón a részvétel ingyenes. Az előadás és a megnyitó angol nyelven zajlik!


A Blood Mountain Foundation szervezésében


DESIGN DUEL - FISE DESIGN PÁRBAJ


19:00


Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület


1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.


A FISE művészeiből összeállított 3-4 fős csapatok különböző szakmákat képviselő tagjainak a helyszínen kapott anyagokból és eszközökkel a FISE-vel kapcsolatos kreatív design tárgyakat kell létrehozniuk meghatározott idő alatt (3 óra). A nyerteseket a nézők/szurkolók szavazatai alapján választják ki, és a következő évben kiállítási lehetőséget kapnak, illetve a legjobb tárgyak akár FISE ajándékként, szóróanyagként gyártásra is kerülhetnek. A csapatok munkája a Galéria kirakatában vetítve is nyomon követhető, a későbbiekben pedig a felvétel a FISE weboldalán is megtekinthető.


A FISE szervezésében


OCTOPOLY - DESIGN OKOSAN!


19:00


MakettLabor


1093 Budapest, Pipa utca 4. fszt. 4.


Nyitva: okt. 4-21.


H-SZO 12:00-18:00


Az OCTOPOLY - Design okosan! workshop keretében, pályázat útján kiválasztott egyetemi hallgatók tervezték és vitelezték ki a Sziget Fesztivál Octopus Összművészeti Helyszínének közösségi tereit. A kiállítás bemutatja, hogy a különböző szakokról (építész, média design, grafika, textiltervező, kertépítész, formatervező, design- és művészet menedzsment) érkező hallgatók miként oldották meg a feladatokat és lett belőlük közösen gondolkodó, dolgozó, installációkat tervező és megvalósító csapat.

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Pirula Trend