Hirdetés
2011. október 02.

Design Hét - Október 2.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 10:00

Az idei Design Hét Budapest fesztivál díszvendége a soros EU elnök Lengyelország lesz.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Program:


GASTR%u2019OFFICE - LOFFICE Coworking


1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.


szombat: 12.00-19.00 óra


vasárnap: 14.00-18.00 óra


A Loffice és a Miele csapata egy rendhagyó kulináris programmal várja az érdeklődőket, melyben a design, a gasztronómia és a közösségi szellem világa adnak randevút egymásnak. A Loffice Coworking irodában a kétnapos workshop első felvonásaként a látogatók egy közösségi főzőshown vehetnek részt, ahol Kis Sándornak, a Miele séfjének segítségével sajátíthatják el, hogy miként készíthetnek a tudatos táplálkozás körébe tartozó ételeket akár a munkahelyükön. A forma és az aroma találkozása során a résztvevők megtapasztalhatják, hogyan befolyásolja a pohár formája a borfogyasztás élményét. A szőlőfajta specifikus poharairól ismert Riedel cég képviselője tart erről előadást.


A rendezvényre - a korlátozott számú helyek miatt - előzetes jelentkezés szükséges:


DESIGN HÉT RECYCLING WORKSHOP


10:00-16:00


Design Terminál


1051 Budapest, Erzsébet tér 13.


Saját szervezésű programjaink és köztéri zászlókampányaink révén a Design Hétnek az elmúlt években tekintélyes mennyiségű zászlója és molinója gyűlt össze. Miközben minden eszközzel a design láthatóságát növeltük - hídzászlókat gyártattunk, Nyitott Stúdiókat, vásárlási akciót és szatellit programokat gründoltunk - mi tagadás, hulladékot is termeltünk. De ebbe a ténybe nem nyugodhattunk bele%u2026%u2026ezért idén a Makett Labor közreműködésével a nagyközönség számára ingyenes workshopot szerveztünk, ahol a Design Hét anyagai két napon keresztül csinosabbnál-csinosabb, egyedi szabásmintájú táskák és szatyrok formájában kelhetnek új életre, ha Önök is úgy akarják.


A workshop ingyenes és az anyagkészlet erejéig tart.


DESPLAY - BUDAPEST SZÍNEI


JÁTÉKOS DESIGNFOGLALKOZÁSOK GYEREKEKNEK


15:00-18:00


PONTON GALÉRIA


1015 Budapest, Batthyány u. 65-67.


A Design Hét játékos gyerekfoglalkozásain idén Budapest építészetével kapcsolatban feltett kérdésekre keressük a választ. Min változtatnál, ha Te lennél Budapest főépítésze? Melyik épület nélkül nem tudnád elképzelni az életed, és melyiktől válnál meg végleg, akár már holnap? Gyere, és mutasd meg! Rajzold le és makettezd meg! Mi adjuk a ceruzát, vonalzót, ollót, papírt, ragasztót, Te pedig színezd újra és építsd át Budapestet!


Balogh Wanda, Pais Panni, Fiáth Heni és a Design Hét Budapest közös szervezésében


Balogh Wanda, Pais Panni, Fiáth Heni és a Design Hét Budapest közös szervezésében


DESIGN TÚRÁK


Látogatás a szecessziós Schiffer-villában


Vasárnap 9:45 és 12:45


Nagy múltú és népszerű túraprogramjaink Budapest nagyközönsége előtt alig ismert, vagy éppen a megérdemeltnél kevésbé értékelt alkotásaira hívják fel a figyelmet. A résztvevők idén többek között megismerik a pesti Belváros méltán világhírű történeti és kortárs építészeti üvegművészetét, illetve a belváros kovácsolt- és öntöttvas emlékei előtt tisztelgő túrán a városlakók által méltatlanul elhanyagolt kincsek felfedezésére indulnak. A szerencsések ellátogatnak a Vágó József tervezte, késő szecessziós Schiffer- villába és sétát tesznek a hatvanas években épült Óbudai Kísérleti Lakótelep modern homlokzatú, színes lakóházai között. A barangolásokat szakértő %u201Eidegenvezetők%u201D teszik felejthetetlenné.


A Design Túrák programjaira szeptember 19-23. között lehet jelentkezni a erzsebet.ruboczki@designterminal.hu e-mail címen. A helyek korlátozottak, egy-egy túrán maximum 35 fő vehet részt, ezért a jelentkezéseket az e-mailek érkezési sorrendjében fogadjuk el és igazoljuk vissza. Korábban érkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.


A Vágó József tervei alapján 1910-12 között épült és a művészetek legkülönbözőbb ágait összehangoló, késő szecessziós Schiffer-villa korának kiemelkedő alkotása volt. A jelenleg a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum állandó kiállítását, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyes szervezeteit befogadó épület ma már csak nyomokban emlékeztet hajdani fénykorára, ám hogy milyen volt egykoron Schiffer Miksa vállalakozó és mérnök otthona, azt Gábor Eszter és Nagy Ildikó művészettörténészek segítenek megidézni.


1. TÚRA


9:45-től Gyülekezés a Schiffer-villa előtt (1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 19/b.)


Indulás: 10:00


2. TÚRA


12:45-től Gyülekezés a Schiffer-villa előtt (1063 Budapest, Munkácsy Mihály u. 19/b.)


Indulás: 13:00


KARTONBÚTOROK, PAPÍR ÉKSZEREK


RÁDAY Képesház


1092 Budapest, Ráday utca 25.


Nyitva: szept. 29. - okt. 20.


H-P 10:00-18:00, SZO 10:00-14:00


A kiállítás a TERBE DESIGN egyedi, kézi munkával készített hullámkarton bútorait, lámpáit, vázáit, valamint ipari sorozatgyártásra tervezett polcos tárolórendszereit és kiegészítő elemeit mutatja be. Újdonságként debütál a rétegelt kartonlapokból préselt bútorcsalád és a Kartonflex burkolópanel, amely egészen új dimenziókat nyit a belsőépítészet területén. Terbe János innovatív és védett megoldásainak legnagyobb erénye, hogy maximálisan kiaknázzák az újrahasznosított kartonban rejlő esztétikai és szerkezeti lehetőségeket.


A kartonbútorok mellett a MOME Fémművesség szak BA/1. évfolyamos hallgatóinak az érzékelés, az emberi test arányai és annak elhangolása témakörökben végzett kísérletei során készített papírékszerek is megtekinthetők. A diákok feladatának része volt a kiállítás megnyitóján Zoletnik Sophie és Kiss Gergely Geret zsonglőrök részvételével bemutatásra kerülő előadás koreográfiájának megrendezése is.


KREATIMM - DESIGN ELVITELRE


Iparművészeti Múzeum


1091 Budapest, Üllői út 33-37.


V 10:00-18:00


A Design Hét első hétvégéjén megrendezésre kerülő vásár az Iparművészeti Múzeum %u201EUNPOLISHED - KORTÁRS LENGYEL DESIGN%u201D című kiállításához kapcsolódik. Az érdeklődök nem csak kortárs lengyel design tárgyakat vásárolhatnak meg, de jó pár tervezővel személyesen is találkozhatnak. Természetesen, magyar designerek is kínálnak portékákat, a fókusz ezúttal a környezettudatosság, az újrahasznosító és újragondoló, értékmegőrző szemlélet.


A vásár lengyel designerei:


Agnieszka Bar, Agnieszka Lasota, Kafti Design (Monika Brauntsch),


Kalimba (Natka Luniak), Kosmos Project (Ewa Bochen, Maciej Jelski).


GYÖNYÖRŰ MAGYAR A HANNABI ÚJ KOLLEKCIÓJA


16:00


HANNABI Freestyle Home


Central Passage


1061 Budapest, Király utca 6.


Nyitva: szept. 30. - okt. 9.


H-V 11:00-19:00


A HANNABI alkotói a Design Héten debütáló Gyönyörű Magyar névű kollekciójukkal a régi magyar bútorokhoz és azok hihetetlenül gazdag motívumvilágához nyúlnak vissza. Leseperték a vastag porréteget az 1800-as évek Magyarországának kecses, légies, tündérkerteket idéző bútordarabjairól és olyan modern anyagokból gondolták újra azokat, mint a CORIANŽ.


FINNPRINTING2


MARIA HÄRKÄPÄÄ ÉS MARI HEINONMÄKI FINN TEXTILDESIGNEREK KIÁLLÍTÁSA


17:00


Eventuell Galéria


1056 Budapest, Nyáry Pál u.7.


Nyitva: szept. 30. - okt. 9.


H-P 11.00-18.00


SZO 10:30-14:00


Maria Härkäpää és Mari Heinonmäki finn textiltervezők amellett, hogy munkáikkal a világ különböző pontjain mutatkoztak már be, a Helsinkiben működő Aalto University tanáraiként és számos cég tervezőiként is dolgoznak. A kiállítás megnyitóján az érdeklődök személyesen is találkozhatnak a tervezőkkel.


THE BUDAPEST DESIGN MEETUP - DESIGN HÉT SPECIAL


18:00-21:00


Gödör Klub előadóterem


1051 Budapest, Erzsébet tér


A tavalyi nagy sikerű Design Hét Special Meetup folytatásaként a szervezők idén új helyszínnel, finn és lengyel vendégelőadókkal, valamint a friss magyar élvonallal készülnek. A közvetlen, baráti hangulatú esten minden előadó nyolc percnyi vetített prezentációval mutatkozik be, ezt követően pedig kérdezz-felelek keretében lehet vitázni, beszélgetni, majd az estét záró bulin mulatni. További információ az előadókról: www.tinyurl.com/meetup-group


HANUKA 21 %u05D7%u05E0%u05D5%u05DB%u05D4


EIGHTDAYS BEMUTATKOZÓ KIÁLLÍTÁS


19:00


FILTER Kortárs Ékszer Design és Művészeti Galéria


1137 Budapest, Pozsonyi út 49. (Victor Hugo u. sarok)


Nyitva: szept. 30. - okt. 22.


H-P 11:00-19:00, SZO 11:00-13:00


Az EightDays Alkotócsoport a kortárs design és tárgykultúra progresszív szemléletével értelmezte újra a zsidó liturgia hagyományos tárgyi elemeit, amelyek a hazai zsidó otthonok kedvelt dísztárgyai, bizonyos értelemben kötelező elemei. A bemutatkozó kiállítás keretében a judaika kollekció igazán korszerű, izgalmas darabjai között egy váratlan, formabontó, de ezzel együtt formaalkotó hanukai gyertyatartóval, azaz hanukiával találkozhat a közönség.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend