Hirdetés
2011. október 01.

Design Hét - Október 1.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 11:00

A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Napi program:


A BUDAPESTI UTCÁK SZÍNEI


Vakum Design Shop Lakberendezési Bolt és Galéria


1033 Budapest, Hajógyári sziget 130.


Nyitva: okt. 1-29.


H-CS 12:00-18:00, P-V 10:00-19:00


A különleges Graffiti és Street Art rendezvényen az érdeklődök bepillantást nyerhetnek a budapesti utcák és falak izgalmas és helyenként meghökkentően kreatív világába. Az egész napos megnyitó programon a Vakum Galéria falait Budapest nevezetes falfirkászai veszik birtokba, hogy a nap végére egy komplex művet készítsenek. Ezzel párhuzamosan kortárs street art művészek nem utcai falra készített munkáiból nyílik kiállítás, valamint a vendégeket DJ és fényvetítés is szórakoztatja.


DESIGN TÚRÁK


Építészeti üvegművészet egykor és ma


Szombat 9:45 és 14:00


Nagy múltú és népszerű túraprogramjaink Budapest nagyközönsége előtt alig ismert, vagy éppen a megérdemeltnél kevésbé értékelt alkotásaira hívják fel a figyelmet. A résztvevők idén többek között megismerik a pesti Belváros méltán világhírű történeti és kortárs építészeti üvegművészetét, illetve a belváros kovácsolt- és öntöttvas emlékei előtt tisztelgő túrán a városlakók által méltatlanul elhanyagolt kincsek felfedezésére indulnak. A szerencsések ellátogatnak a Vágó József tervezte, késő szecessziós Schiffer- villába és sétát tesznek a hatvanas években épült Óbudai Kísérleti Lakótelep modern homlokzatú, színes lakóházai között. A barangolásokat szakértő %u201Eidegenvezetők%u201D teszik felejthetetlenné.


A Design Túrák programjaira szeptember 19-23. között lehet jelentkezni a erzsebet.ruboczki@designterminal.hu e-mail címen. A helyek korlátozottak, egy-egy túrán maximum 35 fő vehet részt, ezért a jelentkezéseket az e-mailek érkezési sorrendjében fogadjuk el és igazoljuk vissza. Korábban érkező jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.


A szállodákat, múzeumokat, lépcsőházakat és lakásokat érintő túra során a résztvevők Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező művész kalauzolásával ismerhetik meg az építészeti üveg történeti (pl. Róth Miksa, Herzl L. M.) és kortárs alkotásait, a különböző üvegkészítési technikákat, s fedezhetik fel azt a csodát, amely e törékeny és kiismerhetetlen anyagban rejlik. (Helyszínek: Magyar Nemzeti Bank, Hotel President, Four Seasons Hotel Gresham Palace, Magyar Néprajzi Múzeum, Bedő Ház, nagypolgári lakás a Báthory utcában)


1. TÚRA


9:45-től Gyülekező a Magyar Néprajzi Múzeum előtt (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.)


Indulás: 10:00


2. TÚRA


14:00-tól Gyülekező a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest előtt (1051 Budapest, Roosevelt tér 5-6.)


Indulás: 14:15


FABLAB BUDAPEST


1075 Budapest, Holló u. 12.


Szombat 10:00-14:00, Szerda 14:00-18:00


A FabLab első pesti műhelye a Holló utcában 2011. május 19-én nyitotta meg kapuit. A nemzetközi FabLab hálózathoz csatlakozva az öt alapító (Juhász Márton András, Sik Eduárd, Pap Dávid, Kurucz Tamás és Fiáth Heni) célja egy olyan közösségi műhely építése, ahol %u201Dbárki létrehozhat (szinte) bármit". Ceruzát, csiszolópapírt, fúrógépet és 3D nyomtatót szeretnének adni nemcsak azok kezébe, akik fejében már hemzsegnek a kivitelezésre váró ötletek, hanem azoknak is, akikben pusztán a vágy és az érdeklődés él az anyagok és technológiák megismerése, megtapasztalása iránt.


A Design Hétre ünnepélyesen rendet raknak a műhelyben, hogy aztán a betérő látogatókkal közösen, oldott hangulatban újra hatalmas műhelykupit csináljanak.


GASTR%u2019OFFICE LOFFICE Coworking


1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.


szombat: 12.00-19.00 óra


vasárnap: 14.00-18.00 óra


A Loffice és a Miele csapata egy rendhagyó kulináris programmal várja az érdeklődőket, melyben a design, a gasztronómia és a közösségi szellem világa adnak randevút egymásnak. A Loffice Coworking irodában a kétnapos workshop első felvonásaként a látogatók egy közösségi főzőshown vehetnek részt, ahol Kis Sándornak, a Miele séfjének segítségével sajátíthatják el, hogy miként készíthetnek a tudatos táplálkozás körébe tartozó ételeket akár a munkahelyükön. A forma és az aroma találkozása során a résztvevők megtapasztalhatják, hogyan befolyásolja a pohár formája a borfogyasztás élményét. A szőlőfajta specifikus poharairól ismert Riedel cég képviselője tart erről előadást.


A rendezvényre - a korlátozott számú helyek miatt - előzetes jelentkezés szükséges:


KATA SZEGEDI


1051 Budapest, Fehér Hajó utca 12-14. 1/1.


Szombat 10:00-19:00


Szegedi Kata divattervező 2009-ben alapította a Kata Szegedi brandet, mely főleg női ready-to-wear kollekciók tervezésével foglalkozik. A showroomban helyet kapott még Benus Dani női cipő- és férfiruha kollekciója, illetve Szőke Gábor Miklós szobrász alkotásai is megtekinthetők itt.


A látogatók előtt feltárul az új kollekció alkotási folyamata, illetve egy kisebb textiltárgy készítésében is segédkezhetnek, amelyet emlékként hazavihetnek.


WALKING-CHAIR SALES KIÁLLÍTÁS A PRINTÁBAN


Printa design üzlet


1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.


Nyitva: okt. 1-9.


H-P 11:00-19:00, SZO 11:00-17:00


Urban Gridded Notebook vagy Bottleboy - ez csak néhány termék az osztrák Walking-Chair Design Studio-tól, mely folyamatossan bővíti a Printa designüzlet kínálatát. A Design Héten viszont egy egész üzletrészt szentelnek a Walking-Chair konceptuális designtárgyaiknak, így tisztelegve a fesztivál sztárvendég duójának.


DESIGN HÉT RECYCLING WORKSHOP


10:00-16:00


Design Terminál


1051 Budapest, Erzsébet tér 13.


Saját szervezésű programjaink és köztéri zászlókampányaink révén a Design Hétnek az elmúlt években tekintélyes mennyiségű zászlója és molinója gyűlt össze. Miközben minden eszközzel a design láthatóságát növeltük - hídzászlókat gyártattunk, Nyitott Stúdiókat, vásárlási akciót és szatellit programokat gründoltunk - mi tagadás, hulladékot is termeltünk. De ebbe a ténybe nem nyugodhattunk bele%u2026%u2026ezért idén a Makett Labor közreműködésével a nagyközönség számára ingyenes workshopot szerveztünk, ahol a Design Hét anyagai két napon keresztül csinosabbnál-csinosabb, egyedi szabásmintájú táskák és szatyrok formájában kelhetnek új életre, ha Önök is úgy akarják.


A workshop ingyenes és az anyagkészlet erejéig tart.


DESIGNOLOGIST POP UP PIKNIK


Október 1. 11:00-14:00


CET


1093 Budapest, Fővám tér 11-12.


Gyülekező: 10:30-tól a Fővám tér felöli portánál


Hamarosan formabontó, egyben trendkövető showroom nyitja meg kapuit a CET-ben. A lélegzetelállító panorámával rendelkező üzlet egyszerre bolt, laboratórium, szakmai műhely és izgalmas események helyszíne, amely nemzetközi tervezők és a designvilág Magyarországon eddig még nem reprezentált kínálatából nyújt válogatást. A Cet és benne a Designologist remélhetőleg azt jelentik majd a budapestieknek, mint amit Párizs, Madrid és Berlin legjobb helyszínei jelentenek Európának.


Programok: kirándulás a CET-ben, a nyitókollekció kicsomagolása, matiné a Designologist születéséről, laura osorio személyes prezentációja a pedroso e osorio-ról, performance, Dj Set, piknikkosár, buborék.


A belépés előzetes regisztrációhoz kötött: designologist@designologist.hu


2500 WATT KIÁLLÍTÁS + DESIGN BRUNCH


11:00-19:00


Möbelkunst


1097 Budapest, Földváry utca 4.


(ipartelep, sárga épület)


Nyitva: október 1-9. 11:00-19:00


A Möbelkunst a Design Hét Budapest fesztivállal közösen 25 kortárs magyar grafikust kért fel 25 ipari lámpa újraértelmezésére. A kiállított lámpákat október 8-án árverés útján lehet megvásárolni. A tárlatot egész napos design brunch kíséri, amely során a hatalmas loft raktár minden érdeklődő előtt nyitva áll. Csodás ételek a nemsüti jóvoltából, dj-k és sok meglepetés! A Design Hét minden napján Möbelkunst design vásár várja a látogatókat, amely során 1000-nél is több eredeti, 1950 és 1980 között készült design bútorból, lámpából és kiegészítőből lehet válogatni.


A 2500 Watt kiállítási anyaga a Möbelkunst és a Design Hét Budapest facebook oldalán is megtekinthető.


DESIGNEAST.EU OFFLINE


KORTÁRS DESIGN KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPÁBÓL


14:00


code-decode showroom


1061 Budapest, Nagymező utca 9.


A cseh alapítású Designeast.eu portál online tevékenységének kibővítéseként a code-decode showroom terében 24 nagyméretű plakát formájában mutat be válogatást kortárs közép- és kelet-európai design alkotásokból. A projekt célja Európa ezen különleges és kulturálisan gazdag részéből származó designerek munkáinak országhatárokon túl mutató promotálása. A budapesti kiállítással párhuzamosan a poszterek a prágai reptéren is megtekinthetők.


TYPOKABINET KORTÁRS SZLOVÁK TIPOGRÁFIA


14:00


Code-Decode Showroom


1061 Budapest, Nagymező u. 9.


Nyitva: okt. 1-15.


H-P 10:00-18:00, SZO 10:00-14:00


A szlovák vándorkiállítás eredeti installációs megoldással, egy túlméretezett tervtartó szekrény fiókjaiba integrálva mutatja be a nemzetközi szinten is hírnevet szerzett kortárs szlovák betűtervezők legújabb munkáit. A tárlat Johana Bi%u013Eak, Peter Bi%u013Eak, Marek Chmiel, Andrej Diene%u0161, Ján Filípek, Ondrej Jób, Andrej Krátky, Matú%u0161 Lelovský, Daniel Markovi%u010D, Slávka Pauliková, Karol Prudil és Michal Tornyai betűkészleteiből nyújt válogatást. A projekt Palo Bálik tipográfus, grafikus, egyetemi tanár és a Szlovák Design Center együttműködésének eredménye.


DESPLAY - BUDAPEST SZÍNEI


JÁTÉKOS DESIGNFOGLALKOZÁSOK GYEREKEKNEK


15:00-18:00


PONTON GALÉRIA


1015 Budapest, Batthyány u. 65-67.


A Design Hét játékos gyerekfoglalkozásain idén Budapest építészetével kapcsolatban feltett kérdésekre keressük a választ. Min változtatnál, ha Te lennél Budapest főépítésze? Melyik épület nélkül nem tudnád elképzelni az életed, és melyiktől válnál meg végleg, akár már holnap? Gyere, és mutasd meg! Rajzold le és makettezd meg! Mi adjuk a ceruzát, vonalzót, ollót, papírt, ragasztót, Te pedig színezd újra és építsd át Budapestet!


FINE LINE - FINOM ÁTMENET


16:00


Mono Fashion


1054 Budapest, Kossuth Lajos utca 20.


Nyitva: okt. 1-31.


H-P 10:00-20:00


SZO 10:00-18:00


A kiállítás apropója két hasonlóan gondolkodó, de különböző területen alkotó tervezőcsapat, a The BétaVersion és a Dombon-a-tanya rendhagyó együttműködése. Hol húzódik a határ a divat és a használati tárgyak között? Hogyan találkozhat a tradíció a kortárs designnal, a természet a városi létformával? A tervezők ezekre a kérdésekre keresik a választ. Kísérletük eredményét, egyben a TheBétaVersion őszi táskakollekcióját a Mono kirakatában mutatják be. A kiállítást Simonovics Ildikó divattörténész nyitja meg.


ÓCEÁNIAI SZÍNEK ÉS FORMÁK - MAGYAR SZEMMEL


ÉKSZER- ÉS ÖLTÖZETKÉSZÍTÉSI PÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS PERFORMANCE


16:00


Néprajzi Múzeum


1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.


Nyitva: okt. 2. - 2012. jan. 29.


K-V 10:00-18:00


A Néprajzi Múzeumban bemutatott Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei című kiállításhoz kiírt ékszer- és öltözetkészítési pályázat performance-szal kísért eredményhirdetése. A pályamunkák az alkotók kreativitásának tág teret engedve Óceánia népeinek hagyományos kultúráját értelmezik újra, forma- és motívumkincsét korunk tárgyain jelenítik meg.


TEXTILAKADÉMIA


16:00


Lengyel Intézet


1065 Budapest, Nagymező utca 15.


Nyitva: okt. 1. - nov. 15.


H-CS 9:00-20:00


P 9:00-17:00


A %u0142ód%u017Ai művészeti akadémia textilművészeti és divattervező tanszéke idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját, amit kiállítások sora kísér. Ennek részeként Budapestre is ellátogat az utóbbi évek hallgatóinak legjobb munkáiból összeállított válogatás átfogó képet nyújtva a nyomottanyag-tervezés korszerű, a kortárs design elvárásainak megfelelő legújabb irányzatairól.


A tanszéken működő három textilnyomó műhelyben zajló munka alapja a Teresa Tyszkiewicz professzor nevéhez fűződő pedagógiai módszer, mellyel a kortárs képzőművészet szellemiségét sikerült belevinni ebbe a nemrég még kézműiparnak tekintett ágazatba.


FÉNYCSENGÉS


AZ YSSI TERVEZŐCSOPORT ÖLTÖZÉKKIÁLLÍTÁSA


17:00


LAONI design - showroom


1072 Budapest, Klauzál tér 1.


Nyitva: okt. 2-9.


H-P 10:00-18:00


SZO-V 12:00-18:00


Az YSSI tervezőcsoport - Vereczkey Szilvia, Ács Ilona, Szűcs Blanka és Nyíri Katalin - őszi-téli női öltözékkollekcióján alapuló kiállítás mellett, az érdeklődők a tervezők segítségével stílustanácsadások keretében ismerkedhetnek meg közelebbről is a kollekcióval, a kényelmet előtérbe helyező alapruhák és öltözékkiegészítők kreatív alkalmazásával. A stílustanácsadások időpontjai: okt. 4. (kedd), okt. 6. (csütörtök) és okt. 8. (szombat), valamennyi napon 16:00 órai kezdettel.


SZÜRET


17:00


Ezüstgaléria


MOM Park lakóházak


1126 Budapest, Dolgos utca 2/2.


Nyitva: szept. 30. - okt. 9.


H-P 11:00-18:00, SZO-V 11:00-18:00


Az Ezüstgaléria három tervezőjének a bor, a borkészítés ihlette legújabb munkáiból szemezgető kiállítás. Bartl Dóra, Kecskés Orsolya és Marosi László alkotásaiban a bor színe, a hordó illata, a borász mesterség kellékei jelennek meg. A látogatók attraktív ékszerek, férfias borkellékek és kiegészítők mellé kísérőként szép borokat kóstolhatnak. A kiállítást megnyitja: Segal Viktor, mesterszakács.


Borértők és műértők, szüreteljünk együtt az Ezüstgalériában!


CGM - CERAMICS, GLASS, METALS


A MOME KERÁMIA-ÜVEG-FÉM SZAKOS HALLGATÓINAK KIÁLLÍTÁSA


18:00


Klauzál13 Könyvesbolt és Kortárs Galéria


1072 Budapest, Klauzál tér 13.


Nyitva: okt. 2-30.


K-V 10:00-19:00


A Tárgyalkotó Tanszék három szakának - kerámiatervezés, üvegtervezés, fémművesség - végzős BA hallgatói mutatkoznak be a három éves képzés alatt született legjobb munkáikkal. A kiállítás időtartama alatt maguk a hallgatók mutatják be alkotásaikat a szakma és a nagyközönség számára, ezen kívül pedig szakmai beszélgetések is megrendezésre kerülnek. További információ: http://cgm2011.mome.hu


FEHÉR FÉNY FINNORSZÁGBÓL


TAPIO ANTTILA FINN BELSŐÉPÍTÉSZ KIÁLLÍTÁSA


18:00


Magyar Építőművészek Szövetsége / Kós Károly terem


1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.


Nyitva: okt. 1-9.


H-SZO 11:00-18:00


A kiállítás középpontjában Anttila a finnországi sötét téli éjszakák inspirálta lámpaegységei és Tuohi nevű sorozata áll. Ezen munkákat a világosság, a fehérség és a fény jellemzi. A kiállított lámpák egy része a fényt optimálisan vezető, fehér akrilból készült, míg a Tuohi sorozat darabjaiban az ősi finn nyersanyag, a nyírfakéreg nyer új értelmezést a modern technológiák alkalmazásán keresztül.


MÜÜSKAPROJEKT


18:00


Müüska Bazaar


1085 Budapest, Horánszky utca 5., Galéria


Nyitva: október 1 - okt. 9.


H-P 10:00-18:00


Az arculat- és enteriőrtervezéssel, designmarketinggel és kortárs művészetekkel foglalkozó Müüska innovatív projektje a műalkotásokat lakberendezési tárgyak formájában teszi elérhetővé, bútorokra és textilekre való nyomásukkal izgalmas felületeket teremt. A programhoz kapcsolódóan a Design Hét ideje alatt az Apa Cukában (1085 Budapest, Horánszky u. 5.) zenés fellépések és italakciók várják a vendégeket.


EZ MI!


FOTÓ ÉS ÉKSZER KIÁLLÍTÁS


19:00


Faur Zsófi - Ráday Galéria


1114 Budapest, Bartók Béla út 25.


Nyitva: szept. 27. - okt. 9.


H-P 12:00-18:00, SZO 10:00-13:00


A kiállításon négy művész - Lőrincz Réka, Vági Flóra, Vékony Fanni ékszertervezők és Kudász Áron Arion fotós - megközelítésében tekinthetőek meg ékszerek fotókon, tárgyi mivoltukban és installációs formában. %u201EÉkszerek, ahogy a budapestiek ismerik, viselik, szeretik. Ékszerek, ahogy a művészek tervezik, készítik, szeretnék.%u201D


Kiegészítő program: %u201EHÍRADÓ%u201D okt. 9-én 16:00-kor


MANIER STAFÉTA


19:00


Manier Showroom


1065 Budapest, Hajós utca 12.


Nyitva: okt. 1-31.


H-SZO 11:00-19:00


A Manier Staféta keretében kortárs alkotók helyspecifikus (adott tér, kinetikus szerkezet), hónapról-hónapra változó installációi mutatkoznak be a Hajós utcai Showroom kirakat-tereiben. A művek megvalósításánál fontos szempont az alkotók és a Manier, illetve az alkotások és a közönség közötti interakció. A kiállítás-sorozat kurátora Huszár Dániel; az idei Design Hét alatt nyíló első kiállítás a Binaura (Samu Bence és Nagy Ágoston) live-act-jén és Mrs. Herskin (Poppre Orsolya és Pasztircsák Larisza) installációin alapul.


2500 WATT JÓTÉKONYSÁGI ÁRVERÉS


19:00-22:00


1097 Budapest, Földváry utca 4.


(ipartelep, sárga épület)


Nyitva: október 1-9. 11:00-19:00


25 kortárs magyar grafikus 25 ipari lámpát értelmezett újra a Möbelkunst és a Design Hét Budapest felkérése nyomán. Az indusztriális designtárgyak ily módon egyedi, művészi alkotásokká avanzsáltak. Kikiáltási áruk 20.000,- Ft. A jótékonysági árverést Winkler Nóra vezeti. Az aukció nyitott, de férőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért kérjük, érkezzen korán! A belépés díjtalan.


A Möbelkunst és a Design Hét Budapest közös szervezésében


AURA - TRANSZPARENS ILLÚZIÓ


DISZFUNKCIONÁLIS DIVAT - INTERAKTÍV SZÍNHÁZ


Október 1. 20:00


TRAFÓ Kortárs Művészetek háza, Színházterem


1094 Budapest, Liliom utca 41.


A tavalyi Design Héten bemutatott Por-Hüvely folytatása, Szűcs Edit és a Természetes Vészek Kollektíva előadása három koreográfus-táncos jelenlétére, és három, időben és térben egymással párhuzamosan kibontakozó koreográfiára épül. A táncosok a testük köré épített tér-installációk szerves részeként jelennek meg, amelyek saját, látható, állandó változásra kész aurákként hatnak. A vizuális hatás kiegészítéseként Tóth Krisztina és Schein Gábor írásai a szavak szövedékére építve olyan hangatmoszférát teremtenek, melynek jelentéstartalma a szinkronitás, az aszinkronitás és a kontraszt eszközeivel hoz létre dinamikus viszonyt.


Jegyár: 1.500 Ft, diákoknak: 1.000 Ft, a Trafó bérlet érvényes!

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend