2011. október 01.

Placc Fesztivál

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 10:00

Egész nap     Nano-invázió - Szakács István, Szentirmai Tamás, Vági János  - Fogasház


A tősgyökeres budapestiek, az évek óta itt élők, a műkedvelő urbanisták és a bringások azt mondják: úgy ismerem a várost, mint a tenyeremet. Biztos ez? Vajon észrevennéd, ha egy apró részlet alig láthatóan megváltozna ott, ahol naponta elmész? Most tesztelheted a helyismeretedet egy művészeti geocaching játékban szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. Láss, ne csak nézz!


Sokan hiszik, hogy Budapest minden zegét-zugát jól ismerik. Az idei PLACCC Fesztiválon két fiatal építész és egy író megmutatja, hogy még a legalaposabb lokálpatriótákat is meg lehet lepni. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János a PLACCC Fesztiválon valósítja meg Nano-invázió című projektjét. Az alkotók néhány jól ismert, hétköznapi budapesti helyszínt alig láthatóan megbolygatnak. Egészen apró beavatkozásokat hajtanak végre: néhány részletet átformálnak, átlényegítenek vagy éppen a rejtettségüket fedik fel. A beavatkozási eszközök tudatosan minimálisak és a jelentéktelenséghez igazodnak. Az eredmény éppen ezért sohasem kirívó, és a fesztivál után is rejtve marad. A felfedezés öröme a nyitott szemmel járókra és a beavatottakra, a Nano-invázió játék részvevőire vár.


A művészeti geocaching alapszabályai hasonlóak a népszerű kincskereső játékéhoz. A Nano-invázió alatt azonban nem ládikát, hanem apró beavatkozási pontokat kell megtalálni hagyományos térkép vagy GPS - koordináták segítségével. Keresd a meglepőt, az oda nem illőt, a szokatlant, hogy jobban megismerhesd a meglévőt, a város hétköznapiságát és rejtett szépségeit! Lehetsz szemlélődő, aki megelégszik a látvánnyal és a meghökkenés élményével. Ha viszont konstruktívan játszol, keress hasonló szituációt a városi térben, alakítsd át és a geocaching segítségével tedd közkinccsé, hogy bárki megtalálhassa! A Nano-invázióban a részvétel ingyenes.


A Nano-invázió játék térképét és a GPS-koordinátákat a PLACCC Fesztivál honlapján lehet elérni


15:00     Invisible Playground - Láthatatlan játszótér  - Nyugati tér


Egyetlen hatalmas játszótérré alakul át a fővárosi Nyugati tér környéke szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground alkotócsoport tagjai a városlakókkal közösen fejlesztenek Budapestre szabott, interaktív utcai játékokat. Gyere és vedd fel a kapcsolatot a földönkívüliekkel, találkozz a zombikkal, szaladj a farkasokkal, táncolj az életedért, járőrözz az utcán, irányítsd az időjárást és találd meg az igaz szerelmet!


Furcsán viselkedő emberek lepik el a fővárosi Nyugati tér környékét szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. Mindannyian a berlini Invisible Playground alkotócsoport Field Office Budapest című programjának résztvevői. A játékosok utópisztikus mikro-világokba csöppennek, amelyek tényekre és kitalációra, félelmekre és vágyakra épülnek. Szabályok, feladatok és utasítások mentén haladnak az utcákon, miközben a jól ismert épületek, tárgyak, emberek egészen más megvilágításba kerülnek, új jelentést kapnak. A naponta látott árusról például könnyen kiderülhet, hogy földönkívüli vagy titkos ügynök. Mindezt azonban kizárólag a beavatottak tudják, a járókelők pedig gyanútlanul statisztálnak nekik.


Videó az Invisible Playground korábbi városi játékairól


Az Invisible Playground alkotócsoport évek óta kísérletezik azzal, hogy intenzív és játékos társadalmi élménnyé változtassa a nagyvárosi terek használatát. A legújabb technológiát ötvözik a gyermekjátékok emlékével, a társasjátékok, a sport és a színház élményével. A végeredmény azonban ennél jóval több. A csoport tagjai heteken keresztül végeznek kutatásokat Budapesten helyi szakértők és művészek bevonásával. Feltérképezik a Nyugati tér környékének épületeit, történeteit, társadalmi és urbanisztikai összefüggéseit. Az információk alapján egyszeri és megismételhetetlen városi játékokat dolgoznak ki, amelyek kizárólag Budapestnek ezen a részén nyernek értelmet.


Az utcai játékokba többféleképpen lehet bekapcsolódni. Lehetsz informátor és megoszthatod saját élményeidet a környékről. A csapat honlapján (http://fieldofficebudapest.com) kérdésekre válaszolhatsz, és a berlini alkotóknak személyesen is mesélhetsz a Field Office Budapest nevű, kihelyezett irodában a Nyugati téren. A szeptember 25-i tesztnapon kipróbálhatod a készülő városi játékokat, és részt vehetsz a tervezésben. A nagy játékhétvégén, szeptember 30-án, október 1-én és 2-án megtudhatod, hogy ötleteid miként váltak a játékok részévé, amelyeket bárki kipróbálhat a PLACCC Fesztiválon.


TUDNIVALÓK:


Invisible Playground (D): Field Office Budapest


Helyszín: Nyugati téri aluljáró, a WestEnd felé vezető folyosó bal oldalán


A kihelyezett iroda nyitva tartása:


2011. szeptember 23-24. és 26-29. 19-20h


Játéktesztelés: 2011. szeptember 25. 15-19h


Játéknapok: 2011. szeptember 30. - október 2. 15-19h


Magyarul vagy angolul.


Részvétel csak 18 éven felülieknek!


Jegyárak: Tesztnap: 1000 Ft / 800 Ft


Játékhétvége: 2000 Ft / 1500 Ft


A jegy ellenében kapott karszalag a játékhétvége mindhárom napjára érvényes. A tesztnapon kapott karszalag bemutatása ellenében a játéknapokra a felnőtt belépő 1000 Ft, a kedvezményes belépő 700 Ft.


Fesztiválbérlet (kizárólag elővételben vásárolható): 4000 Ft / kedvezményes bérlet: 3100 Ft. Diák, nyugdíjas és Funzine Klub tagkártya kedvezmény minden programra.


17:00     Fedezd fel a Lottóház titkait! - Lottóház


Fedezd fel a Lottóház titkait!


Különleges lakóépület kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt Budapesten szeptember 25. és október 2. között az idei PLACCC Fesztiválon. Egy fiatal képzőművészeti alkotópáros felpezsdíti az életet az egyik Lottóházban, amelynek első lakói szerencsejátékon nyerték a lakásaikat. A fesztivál alatt játékos időutazás, kiállítás, tárlatvezetés és filmvetítés várja a látogatókat. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.


Ha egy találó képpel szeretnénk jellemezni Magyarország hétköznapjait az 1950-es évek végén, akkor az minden bizonnyal a Gazdálkodj okosan! nevű társasjáték berendezett papírlakása lenne. A játék ötletét a valós társadalmi helyzet ihlette. A háború és a forradalom alatt romba dőlt házak helyén rohamtempóban húzták fel az új épületeket, de a dinamikusan átalakuló főváros még így is alig tudott eleget tenni a növekvő lakásigényeknek. A hiánygazdaság enyhítésére a lottósorsolások 1957-től lakás- és tárgynyeremény-sorshúzással egészültek ki. A szocreál stílusú lottóházak alig egy év alatt épültek fel, nem ritkán a régi polgári társasházak közötti foghíjtelkeken. A lakásokba egyszerre költözhettek be a szerencsés nyertesek, és közülük többen azóta is ott élnek.


Budapesten az egyik kevésbé ismert lottóház a Múzeum körút 9. szám alatt található. Az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 25. és október 2. Laki Eszter képzőművész és Nagy Szilvia kulturális antropológus felpezsdíti az életet a házban a lakók segítségével. A vendégek bejárhatják az épület számos terét a pincétől a mosókonyháig, és mindenhol valamilyen művészeti élmény várja őket. Az installációk részben a lottóházak társadalmi szerepéről mesélnek a lakók személyes és kollektív emlékein keresztül, másrészt a ház építészeti adottságait igyekeznek hangsúlyozni. A PLACCC Fesztivál alatt "hangpiknik", filmvetítés, kiállítás, tárlatvezetés és közös lottójáték várja a látogatókat. A Lottóház programjai ingyenesek.

Programnaptár

vissza most előre
2011. október
H K Sz Cs P Sz V
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Pirula Trend