Hirdetés
2011. szeptember 30.

Design Hét - Szeptember 30.

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 10:00

Az idei Design Hét Budapest fesztivál díszvendége a soros EU elnök Lengyelország lesz.


A hagyományosan megrendezésre kerülő programokat idén is a szervező Design Terminál saját projektjei egészítik ki: sztárdesigner előadás, fesztiválnyitó kiállítás, design túrák, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, valamint kreatív workshopok felnőtteknek és gyerekeknek.


A 2011. évi téma: COULEUR LOCALE (azaz helyi szín, helyi árnyalat)


Ez az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest fesztivál idei szlogenjeként az ország vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. Másságunk, elkülönböződésünk és önazonosságunk a társnemzetekkel folytatott párbeszéd viszonylatában körvonalazódhat, illetve idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.


Program:


MITŐL JÓ A LENGYEL DESIGN?


ELŐADÁSSOROZAT A LENGYEL DESIGN MÚLTJÁRÓL ÉS JELENÉRŐL


11:00


Iparművészeti Múzeum


1091 Budapest, Üllői út 33-37.


A kortárs lengyel designélet kiemelkedő szereplői beszélnek félmúltról, jelenről, sikerekről és perspektívákról


Czesawa Frejlich: Out of the Ordinary; a 20. század lengyel designerei


Az előadás a lengyel design kiemelkedő 20. századi alkotóival foglalkozik, s egyben bemutatja a frissen megjelent Out of the Ordinary című könyvet is


Czesawa Frejlich formatervező, kurátor, designszakember, a 2+3D grafika plus produkt magazin főszerkesztője, a krakkói és varsói Képzőművészeti Egyetem Design Szakának egyetemi tanára


Agnieszka Jacobson-Cielecka: Kortárs lengyel design az Unpolished kiállítás tükrében


A lengyel design sikertörténetét író alkotók és brandek


Agnieszka Jacobson-Cielecka számos kortárs designkiállítás kurátora (pl. Polska Folk, Unpolished), Nemzetközi Design Fesztivál kreatív igazgatója, a lengyel design egyik legfontosabb nemzetközi népszerűsítője


Tomek Rygalik:odz-New York-London-Varsó


Lengyel design(er) a világpiacon


Tomek Rygalik nemzetközi hírű designer, a Studio Rygalik alapítója, olyan cégeknek tervezett, mint pl. a Moroso, a Corian, az Ideal Standard, a Heal és a Noti; a londoni Royal College of Art első lengyel tanára, jelenleg a varsói Képzőművészeti Akadémián ipari formatervezést tanít


A Lengyel Intézet, a Design Hét Budapest és az Iparművészeti Múzeum közös szervezésében


COULEUR LOCALE EURÓPA SZÍNEI TÁRGYAKBAN


17:00 Design Terminál 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.


(a volt buszpályaudvar épülete)


Nyitva: szeptember 30-október 30.


H-V 12:00-20:00


A Design Hét Budapest fesztivál saját szervezésben megvalósuló nyitókiállítás tematikája és címe azonos a 2011. évi eseménysorozat hívószavával: couleur locale, azaz helyi szín, helyi árnyalat.


Van-e az európai nemzetek designkultúrájának karakterisztikája, egyértelműen megfogalmazható egyedi vonása 2011-ben, a visszafordíthatatlanul globalizálódó világban? Erre a kérdésre kerestük a választ közel harminc ország designszakértőinek bevonásával a közelmúlt friss szemléletű alkotásaira fókuszálva.


A tárgyak kiválasztása neves, véleményformáló designszakemberek, fesztiválszervezők és a nemzeti designközpontok vezetőinek ajánlásával történt. A tárlat széleskörű szakmai kooperáció és együttgondolkodás eredménye, ahol az adott ország önreprezentációs szándékára esik a hangsúly.


A Design Hét nemzetközi nyitókiállításának közönsége eldöntheti, hogy a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány vajon olyan inspirációs források-e, amelyek ténylegesen jelen vannak a kortárs designerek munkáiban, és vajon vizuálisan gazdagabbá, árnyaltabbá teszik-e az alkotásokat.


Kurátorok: Szépvölgyi Viktória és Halasi Rita Mária


Installáció tervezés és kivitelezés: Ágh Márton és LabControl


UNPOLISHED KORTÁRS LENGYEL DESIGN


19:00 Iparművészeti Múzeum


1091 Budapest, Üllői út 33-37.


Nyitva: okt. 1. - nov. 13.


K-V 10:00-18:00


A kiállítás átfogó képet nyújt a kortárs lengyel design világáról. A résztvevő 18 designer és designer-csoport nagy része a harmincas éveiben jár, sokan közülük nem csupán alkotói, de gyártói és menedzserei is munkáiknak. Koppenhága, Milánó, Párizs és Köln után, a Design Hét Budapest alkalmából a hazai közönség is megismerkedhet a kortárs lengyel design jellegzetességeivel, hiszen a kurátorok, Agnieszka Jacobson-Cielecka és Pawe%u0142 Grobelny a kiállított tárgyak válogatásakor arra törekedtek, hogy azokon keresztül bemutassák a lengyel design egyediségét, vagyis azon sajátságokat, amelyek alapján megkülönböztethető más nemzetek formakultúrájától.


DESIGNED IN POLAND


Iparművészeti Múzeum


1091 Budapest, Üllői út 33-37.


Nyitva: szept. 30. - okt. 9.


K-V 10:00-18:00


A számos európai nagyvárosba ellátogató vándorkiállításon exkluzív, a lengyel borostyánműves hagyományokat természetes anyagokkal ötvöző ékszerek tekinthetőek meg kortárs alkotók által jegyzett dísztárgyak és üvegművészeti alkotások társaságában.


A Lengyel Információs és Külföldi Beruházási Ügynökség és a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelemfejlesztési és Beruházási Osztálya


DIVATPILLANATOK AZ OURSTYLE ÉS A LÁNCHÍD 19 DESIGN HOTEL KIÁLLÍTÁSA


Lánchíd 19 design hotel ****


1013 Budapest, Lánchíd utca 19.


Nyitva: szept. 30. - okt. 9.


H-V 00:00-24:00


Divatvideó vetítéssel kiegészített kiállítás Balla Vivienne fotóművész divatfotóiból. A személyes hangvételű képeken az alkotó elmossa a határt a művészeti projektek és a divatfotózás funkcionalitása között.


HOMLOKZATI SZÍNJÁTÉK


Lánchíd 19 design hotel****


1013 Budapest, Lánchíd utca 19.


szept. 30. - okt. 9. H-V 20:00-23:00


A Lánchíd 19 design hotel üveghomlokzata fiatal magyar művészek önálló képzőművészeti alkotása, melynek köszönhetően a szálloda egyfajta "világítótoronyként" áll a Duna-parton. A Design Hét Budapest idején, immáron hagyományosan minden nap más színre vált a homlokzat, ezzel is egy kis változatosságot, különlegességet és "helyi színt" varázsolva a városba.


SUBSTITUTE


Mono Fashion Store


1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 20.


Nyitva: szept. 30. - okt. 30.


A Mono Fashion Store már hagyománnyá váló kirakat kiállításának középpontjában idén a Tervhivatal építészstúdió (Benedek Zsanett és Lakos Dániel) Substitute bútorkollekciója áll. Az építészduó munkája során sokszor bukkan antik bútortöredékekre, amelyek mívességük révén egy ma már nem létező kézműves eleganciát testesítenek meg. Az Ecseri piacon talált töredékeket kortárs anyagokból készült elemekkel egészítik ki; eredeti funkciójukat zárójelbe téve, objet trouvéként építik be egy új kompozícióba. A bútorkollekció, Tóth Tímea enteriőr stylist víziójának megfelelően, a Mono saját márkája, a Nubu aktuális őszi-téli kollekciójával együtt jelenik meg.


MAGYAR MUNKARUHA DESIGN


EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS A DÍJNYERTES PÁLYAMŰVEK BEMUTATÁSA


14:00 Textilmúzeum


1036 Budapest, Lajos utca 136.


Nyitva: szept. 30. - okt. 8.


K-CS 10:00-16:00, P 10:00-14:00, SZO-V 14:00-18:00


A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) Magyarországon első ízben hirdetett Munkaruha Design Versenyt, amelyre hivatásos tervezők és diákok két témakörben készítettek pályamunkákat. A pályázat célja új szempontok és ötletek alkalmazása a munkaruha tervezés során, továbbá az igényes munkahelyi öltözködés ösztönzése és fejlesztése.


A pályázat eredményhirdetése: okt. 6. 16:00, BKIK Székház, Széchenyi terem (1011 Budapest, Krisztina körút 99.)


A kiállítás záróünnepsége: okt. 8. 17:00, a rendezvényen Csala Kriszta, design és művészetelméleti szakember tart előadást.


HELLO WOOD @BUDAPEST


16:00 Gödör Klub Terasz Galéria


1051 Budapest, Erzsébet tér


Nyitva: szept. 30. - okt. 9.


H-V 13:00-21:00


A tavalyi Design Hét ideje alatt rengetegen megcsodálhatták a nyári Hello Wood Fesztivál Erzsébet tér kellős közepére felállított Óriásdínóját. Az idei design fesztiválra az eredetileg Csórompusztán, 1000 méter fenyőlécből készült monumentális Kígyó szobrot képzőművészek akciójával kifejezetten a Design Hétre hangolják. Ezzel párhuzamosan a Gödör Klub Terasz Galériájában az alkotási folyamatot bemutató kiállítás, valamint a tipográfiai és filmes workshop csapatainak munkái várják a látogatókat. További részletek: www.hellowood.eu


SZÍNES MESÉK - MESÉS SZÍNEK


ABAFFY KLÁRA, GAÁL GYÖNGYVÉR ÉS HUBER KINGA KIÁLLÍTÁSA


18:00 Sterling Ékszergaléria


1092 Budapest, Ráday utca 31.


Nyitva: szept. 30. - okt. 15.


H-P 12:00-20:00, SZO 10:00-14:00


A gyermekkorunkban hallott mesék mély nyomokat hagynak mindannyiunkban. Emlékszünk még ezekre a történetekre? Gaál Gyöngyvér három dimenziós meseillusztrációi és Abaffy Klára színes, matyómintás ékszerei megidézik számunkra a gondtalan gyermekéveket. Huber Kinga munkáival pedig egy csodás mesevilágot hív életre.


LACK INTERAKTÍV POP-UP KIÁLLÍTÁS


19:00 Erlin Galéria


1092 Budapest, Ráday utca 49.


Nyitva: szept. 30. - okt. 4.


H, K, P, SZO, V 12:00-20:00


A negyedévente megjelenő, független fashion magazin, a LACK célja, hogy kapcsolatot teremtsen a magyar divatszcéna szereplői, a trendszetterek és a divat iránt érdeklődők között. Bepillantást ad a divat, a design és a művészetek világába, egyúttal láthatóvá teszi a benne rejlő erőfeszítéseket, lehetőségeket és tehetséget. A Design Hétre szervezett, interaktív programokkal színesített kiállításon az eddig megjelent lapszámok legjobb fotóanyagaiból összeállított válogatás tekinthető meg.


RETTENETES RETRÓ


20:30 Werk Film, Stílus és Írás Akadémia


1051 Budapest, Arany János utca 10. 4. em.


Nyitva: okt. 1-7.


H-P 14:00-21:00


Kiállítás Nagy Gábor György képzőművész családi hagyatékból, cserékből és ajándékozásból spontán szerveződő gyűjteményéből. A megnyitón a Szputnyik Shop retró ruhakölteményeiből rendezett divatbemutató keretében kelnek életre a 60-as, 70-es és 80-as évek tárgyai. A bemutatóhoz Jónás Jácint, alias John Johnson fotóművész biztosítja a tárgyfotókból alkotott multimédiás hátteret.


Mindezzel párhuzamosan nyílik a Pál Zsuzsanna Rebeka médiaművész fotónaplóján alapuló kiállítás, melyen a környezetükből kilógó, más korszakokat megidéző városi részletek jelennek meg.


A Werk Film, Stílus és Írás Akadémia szervezésében

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. szeptember
H K Sz Cs P Sz V
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend