Hirdetés
2011. szeptember 30.

Placc Fesztivál

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 11:00

11:00 és 15:00     STORE (Bolt)  - Király u. 25


Ismertető:


Helyben fogyasztható kulturális élményeket árulnak egy budapesti üzletben az idei PLACCC Fesztiválon. A Matsune & Subal nevű bécsi művészpáros Store (Bolt) című produkciója öt napon keresztül a Király utca 25. szám alatt várja a vevőket. A betérők mini-jeleneteket vásárolhatnak maguknak, míg a kreatív alkotásokat elvitelre vagy házhozszállítással is kérhetik.


Különleges üzlet nyílik Budapest belvárosában szeptember 23-án az ötödik PLACCC Fesztiválon. A bécsi alkotók, Michikazu Matsune és David Subal rövid jeleneteket árusítanak a VII. kerületben, a Király u. 25. szám alatti boltban. A nézők több mint 60 tétel közül választhatják ki a nekik tetsző mini-előadást. Az árulistán szerepel "A nap ajánlata" vagy éppen az "Olcsó utánzat" nevű termék is. A kiválasztott produkciót a közönség jelképes összegért megvásárolhatja és helyben "elfogyaszthatja". A japán-osztrák páros apró kreatív alkotásokat is létrehoz, amelyeket a nézők elvitelre vagy házhozszállítással is megrendelhetnek. A Bolt a környező üzletek nyitva tartásához igazodik.


A Store (Bolt) című produkció szellemesen, sok humorral irányítja a figyelmet a kultúrafogyasztás és a fogyasztói kultúra egyes kérdéseire. A vásárlás mindennapi gyakorlatát szürreális színházi élménnyé változtatja, és a színház határait feszegeti. A Bécsben dolgozó japán Michikazu Matsune tánccal és vizuális művészetekkel foglalkozik, míg társa, az osztrák David Subal szobrászatot és mozgásművészetet tanult. A duó szerint a művészet is üzlet, ezért ára van, mint bármi másnak. A Bolt ugyanakkor megfizethető és mindenki számára elérhető élményeket nyújt a közönségnek. Szocio-kulturális kísérletükkel az alkotók ironikus módon afféle nemzetközi franchise hálózatot alakítottak ki, hiszen a projektet olyan nagyvárosokban mutatták már be, mint Bécs, Párizs, Kiotó, New York vagy Philadelphia. A mini-előadások és az alkotások nagy része azonban most is az adott helyszínre készül: a Bolt kínálatát Budapest, a szomszédos üzletek, az utcán sétáló járókelők és az ötödik PLACCC Fesztivál tematikája, a "Rejtett dimenziók" is inspirálja.


17:30 és 20:30     Terra Nova  - Tőzsdepalota


Ismertető:


A Déli-sarkra és az érzékelés határain túlra indulhatnak expedícióra a nézők az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 29. és október 1. között. A brüsszeli CREW társulat előadása, a Terra Nova a valós térben és a virtuális térben kínál szokatlan színházi élményt a közönségnek egy rendhagyó budapesti helyszínen. A legújabb immerzív technológia megtréfálja az agyat és becsapja az érzékszerveket. A kibertérben még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.


Robert Falcon Scott, a Brit Királyi Flotta tisztje társaival 1911-ben indult a Déli-sark felfedezésére. A norvég Roald Amundsen azonban egy hónappal megelőzte őket, így az ő neve került a történelemkönyvekbe. A brüsszeli CREW társulat rendhagyó színházi produkciója, a Terra Nova megtörtént eseményeken és naplójegyzeteken alapul, de a kaland a múltidézéssel éppen csak elkezdődik. A Déli-sark felfedezése ugyanis a saját elménk felderítésének a metaforája. A közönség tagjai időnként Scott kapitány expedíciójának tagjai, néha a saját történetük főszereplői lesznek, néha pedig egyszerűen csak nézők maradnak. Mindenki egyszerre többféle módon van jelen az előadásban. Bizonyos jelenetek közben a közönség tagjai virtuális valóság-szemüvegeket és fejhallgatókat kapnak. Fizikálisan Budapesten lesznek, mentálisan viszont a számítógép által generált kibertérben mozognak majd, ahol szokatlan ingerek csapják be az érzékszerveket és az agyat. Tényleg azt látom, amit látni vélek? Tényleg azon a helyen vagyok, amit látni vélek? Ez az én testem vagy valaki másé?


A CREW az elmúlt hét évben készült előadásaiban és interaktív installációiban rendszeresen kísérletezik az úgynevezett immerzív technológiai környezet művészeti alkalmazásával és a neuro-fiziológia által felvetett filozófiai kérdésekkel. A Terra Nova című előadás premierje júliusban Európa egyik legrangosabb színházi eseményén, a franciaországi Avignoni Fesztiválon volt. Az előadást a világon másodikként Budapesten, a PLACCC Fesztiválon mutatja be a társulat, mielőtt európai turnéra indul.


Egész nap     Nano-invázió - Szakács István, Szentirmai Tamás, Vági János  - Fogasház


A tősgyökeres budapestiek, az évek óta itt élők, a műkedvelő urbanisták és a bringások azt mondják: úgy ismerem a várost, mint a tenyeremet. Biztos ez? Vajon észrevennéd, ha egy apró részlet alig láthatóan megváltozna ott, ahol naponta elmész? Most tesztelheted a helyismeretedet egy művészeti geocaching játékban szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. Láss, ne csak nézz!


Sokan hiszik, hogy Budapest minden zegét-zugát jól ismerik. Az idei PLACCC Fesztiválon két fiatal építész és egy író megmutatja, hogy még a legalaposabb lokálpatriótákat is meg lehet lepni. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János a PLACCC Fesztiválon valósítja meg Nano-invázió című projektjét. Az alkotók néhány jól ismert, hétköznapi budapesti helyszínt alig láthatóan megbolygatnak. Egészen apró beavatkozásokat hajtanak végre: néhány részletet átformálnak, átlényegítenek vagy éppen a rejtettségüket fedik fel. A beavatkozási eszközök tudatosan minimálisak és a jelentéktelenséghez igazodnak. Az eredmény éppen ezért sohasem kirívó, és a fesztivál után is rejtve marad. A felfedezés öröme a nyitott szemmel járókra és a beavatottakra, a Nano-invázió játék részvevőire vár.


A művészeti geocaching alapszabályai hasonlóak a népszerű kincskereső játékéhoz. A Nano-invázió alatt azonban nem ládikát, hanem apró beavatkozási pontokat kell megtalálni hagyományos térkép vagy GPS - koordináták segítségével. Keresd a meglepőt, az oda nem illőt, a szokatlant, hogy jobban megismerhesd a meglévőt, a város hétköznapiságát és rejtett szépségeit! Lehetsz szemlélődő, aki megelégszik a látvánnyal és a meghökkenés élményével. Ha viszont konstruktívan játszol, keress hasonló szituációt a városi térben, alakítsd át és a geocaching segítségével tedd közkinccsé, hogy bárki megtalálhassa! A Nano-invázióban a részvétel ingyenes.


A Nano-invázió játék térképét és a GPS-koordinátákat a PLACCC Fesztivál honlapján lehet elérni


15:00     Invisible Playground - Láthatatlan játszótér  - Nyugati tér


Egyetlen hatalmas játszótérré alakul át a fővárosi Nyugati tér környéke szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground alkotócsoport tagjai a városlakókkal közösen fejlesztenek Budapestre szabott, interaktív utcai játékokat. Gyere és vedd fel a kapcsolatot a földönkívüliekkel, találkozz a zombikkal, szaladj a farkasokkal, táncolj az életedért, járőrözz az utcán, irányítsd az időjárást és találd meg az igaz szerelmet!

Furcsán viselkedő emberek lepik el a fővárosi Nyugati tér környékét szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. Mindannyian a berlini Invisible Playground alkotócsoport Field Office Budapest című programjának résztvevői. A játékosok utópisztikus mikro-világokba csöppennek, amelyek tényekre és kitalációra, félelmekre és vágyakra épülnek. Szabályok, feladatok és utasítások mentén haladnak az utcákon, miközben a jól ismert épületek, tárgyak, emberek egészen más megvilágításba kerülnek, új jelentést kapnak. A naponta látott árusról például könnyen kiderülhet, hogy földönkívüli vagy titkos ügynök. Mindezt azonban kizárólag a beavatottak tudják, a járókelők pedig gyanútlanul statisztálnak nekik.

Videó az Invisible Playground korábbi városi játékairól:


Az Invisible Playground alkotócsoport évek óta kísérletezik azzal, hogy intenzív és játékos társadalmi élménnyé változtassa a nagyvárosi terek használatát. A legújabb technológiát ötvözik a gyermekjátékok emlékével, a társasjátékok, a sport és a színház élményével. A végeredmény azonban ennél jóval több. A csoport tagjai heteken keresztül végeznek kutatásokat Budapesten helyi szakértők és művészek bevonásával. Feltérképezik a Nyugati tér környékének épületeit, történeteit, társadalmi és urbanisztikai összefüggéseit. Az információk alapján egyszeri és megismételhetetlen városi játékokat dolgoznak ki, amelyek kizárólag Budapestnek ezen a részén nyernek értelmet.

Az utcai játékokba többféleképpen lehet bekapcsolódni. Lehetsz informátor és megoszthatod saját élményeidet a környékről. A csapat honlapján (http://fieldofficebudapest.com) kérdésekre válaszolhatsz, és a berlini alkotóknak személyesen is mesélhetsz a Field Office Budapest nevű, kihelyezett irodában a Nyugati téren. A szeptember 25-i tesztnapon kipróbálhatod a készülő városi játékokat, és részt vehetsz a tervezésben. A nagy játékhétvégén, szeptember 30-án, október 1-én és 2-án megtudhatod, hogy ötleteid miként váltak a játékok részévé, amelyeket bárki kipróbálhat a PLACCC Fesztiválon.


17:00     Fedezd fel a Lottóház titkait! - Lottóház


Fedezd fel a Lottóház titkait!


Különleges lakóépület kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt Budapesten szeptember 25. és október 2. között az idei PLACCC Fesztiválon. Egy fiatal képzőművészeti alkotópáros felpezsdíti az életet az egyik Lottóházban, amelynek első lakói szerencsejátékon nyerték a lakásaikat. A fesztivál alatt játékos időutazás, kiállítás, tárlatvezetés és filmvetítés várja a látogatókat. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.


Ha egy találó képpel szeretnénk jellemezni Magyarország hétköznapjait az 1950-es évek végén, akkor az minden bizonnyal a Gazdálkodj okosan! nevű társasjáték berendezett papírlakása lenne. A játék ötletét a valós társadalmi helyzet ihlette. A háború és a forradalom alatt romba dőlt házak helyén rohamtempóban húzták fel az új épületeket, de a dinamikusan átalakuló főváros még így is alig tudott eleget tenni a növekvő lakásigényeknek. A hiánygazdaság enyhítésére a lottósorsolások 1957-től lakás- és tárgynyeremény-sorshúzással egészültek ki. A szocreál stílusú lottóházak alig egy év alatt épültek fel, nem ritkán a régi polgári társasházak közötti foghíjtelkeken. A lakásokba egyszerre költözhettek be a szerencsés nyertesek, és közülük többen azóta is ott élnek.


Budapesten az egyik kevésbé ismert lottóház a Múzeum körút 9. szám alatt található. Az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 25. és október 2. Laki Eszter képzőművész és Nagy Szilvia kulturális antropológus felpezsdíti az életet a házban a lakók segítségével. A vendégek bejárhatják az épület számos terét a pincétől a mosókonyháig, és mindenhol valamilyen művészeti élmény várja őket. Az installációk részben a lottóházak társadalmi szerepéről mesélnek a lakók személyes és kollektív emlékein keresztül, másrészt a ház építészeti adottságait igyekeznek hangsúlyozni. A PLACCC Fesztivál alatt "hangpiknik", filmvetítés, kiállítás, tárlatvezetés és közös lottójáték várja a látogatókat. A Lottóház programjai ingyenesek.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. szeptember
H K Sz Cs P Sz V
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend