Hirdetés
2011. szeptember 26.

Placcc Fesztivál

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 10:00

Rejtett dimenziók a PLACCC Fesztiválon


Virtuális utazás Budapestről a Déli-sarkra, láthatatlan játszótér a Nyugati téren, mini-jeleneteket árusító bolt, elfeledett lottónyertesek, titkos invázió és pillangó-hatás az utcákon. Az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23. és október 2. között a valóságon túlra, Budapest rejtett dimenzióiba repíti a közönséget. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.


A belga CREW társulat Terra Nova című előadásában egy rendhagyó budapesti helyszínen indulnak expedícióra a nézők. Virtuális valóság-szemüvegek és fejhallgatók segítségével fedezhetik fel a Déli-sarkot és a saját elméjük működését. A színház határait feszegető produkció közben összezavarodnak az érzékszervek. Még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.


A Nyugati pályaudvar környéke egyetlen hatalmas játszótérré alakul át az idei PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground nevű alkotócsoport a vállalkozó szellemű városlakókkal közösen fejleszt Budapest-kompatibilis, interaktív utcai játékokat. A szabályokat csak a beavatottak ismerik, de a járókelőkből is lehet akár földönkívüli anélkül, hogy tudnának róla.


Helyben fogyasztható kulturális élményeket árul egy budapesti üzlethelyiségben a Matsune & Subal nevű bécsi művészpáros. A Store (Bolt) című produkció nézői mini-jeleneteket vehetnek maguknak, a kreatív alkotásokat pedig elvitelre vagy házhozszállítással is kérhetik.


Rendhagyó helyszíneken szokatlan produkciókkal készülnek a képzőművészek is a PLACCC Fesztiválra. Laki Eszter és Nagy Szilvia felpezsdíti az életet az egyik budapesti lottóházban, ahol egykoron a szerencsejáték nyertesei kaptak öröklakásokat. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János inváziót indít a városban: jól ismert helyszíneken apró beavatkozásokat hajtanak végre, amelyeket GPS vagy térkép segítségével lehet megkeresni. A cseh Tomá%u0161 Moravec és a szlovák Mat%u011Bj Al-Ali pedig a karma erejét és a pillangó-hatást teszteli a budapesti utcákon.


Az idei fesztivál egyik kísérőprogramja a Néprajzi Múzeum Madok programjának Etnomobil 2.0 nevű mobil kiállítása, és a VaLyo Csoport rendhagyó sétatúra útvonala, a Duna Tanösvény.


Részletes program:


11:00 és 15:00     STORE (Bolt)  - Király u. 25


Ismertető:


Helyben fogyasztható kulturális élményeket árulnak egy budapesti üzletben az idei PLACCC Fesztiválon. A Matsune & Subal nevű bécsi művészpáros Store (Bolt) című produkciója öt napon keresztül a Király utca 25. szám alatt várja a vevőket. A betérők mini-jeleneteket vásárolhatnak maguknak, míg a kreatív alkotásokat elvitelre vagy házhozszállítással is kérhetik.


Különleges üzlet nyílik Budapest belvárosában szeptember 23-án az ötödik PLACCC Fesztiválon. A bécsi alkotók, Michikazu Matsune és David Subal rövid jeleneteket árusítanak a VII. kerületben, a Király u. 25. szám alatti boltban. A nézők több mint 60 tétel közül választhatják ki a nekik tetsző mini-előadást. Az árulistán szerepel "A nap ajánlata" vagy éppen az "Olcsó utánzat" nevű termék is. A kiválasztott produkciót a közönség jelképes összegért megvásárolhatja és helyben "elfogyaszthatja". A japán-osztrák páros apró kreatív alkotásokat is létrehoz, amelyeket a nézők elvitelre vagy házhozszállítással is megrendelhetnek. A Bolt a környező üzletek nyitva tartásához igazodik.


A Store (Bolt) című produkció szellemesen, sok humorral irányítja a figyelmet a kultúrafogyasztás és a fogyasztói kultúra egyes kérdéseire. A vásárlás mindennapi gyakorlatát szürreális színházi élménnyé változtatja, és a színház határait feszegeti. A Bécsben dolgozó japán Michikazu Matsune tánccal és vizuális művészetekkel foglalkozik, míg társa, az osztrák David Subal szobrászatot és mozgásművészetet tanult. A duó szerint a művészet is üzlet, ezért ára van, mint bármi másnak. A Bolt ugyanakkor megfizethető és mindenki számára elérhető élményeket nyújt a közönségnek. Szocio-kulturális kísérletükkel az alkotók ironikus módon afféle nemzetközi franchise hálózatot alakítottak ki, hiszen a projektet olyan nagyvárosokban mutatták már be, mint Bécs, Párizs, Kiotó, New York vagy Philadelphia. A mini-előadások és az alkotások nagy része azonban most is az adott helyszínre készül: a Bolt kínálatát Budapest, a szomszédos üzletek, az utcán sétáló járókelők és az ötödik PLACCC Fesztivál tematikája, a "Rejtett dimenziók" is inspirálja.


Egész nap     Nano-invázió - Szakács István, Szentirmai Tamás, Vági János  - Fogasház


A tősgyökeres budapestiek, az évek óta itt élők, a műkedvelő urbanisták és a bringások azt mondják: úgy ismerem a várost, mint a tenyeremet. Biztos ez? Vajon észrevennéd, ha egy apró részlet alig láthatóan megváltozna ott, ahol naponta elmész? Most tesztelheted a helyismeretedet egy művészeti geocaching játékban szeptember 23. és október 2. között a PLACCC Fesztiválon. Láss, ne csak nézz!


Sokan hiszik, hogy Budapest minden zegét-zugát jól ismerik. Az idei PLACCC Fesztiválon két fiatal építész és egy író megmutatja, hogy még a legalaposabb lokálpatriótákat is meg lehet lepni. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János a PLACCC Fesztiválon valósítja meg Nano-invázió című projektjét. Az alkotók néhány jól ismert, hétköznapi budapesti helyszínt alig láthatóan megbolygatnak. Egészen apró beavatkozásokat hajtanak végre: néhány részletet átformálnak, átlényegítenek vagy éppen a rejtettségüket fedik fel. A beavatkozási eszközök tudatosan minimálisak és a jelentéktelenséghez igazodnak. Az eredmény éppen ezért sohasem kirívó, és a fesztivál után is rejtve marad. A felfedezés öröme a nyitott szemmel járókra és a beavatottakra, a Nano-invázió játék részvevőire vár.


A művészeti geocaching alapszabályai hasonlóak a népszerű kincskereső játékéhoz. A Nano-invázió alatt azonban nem ládikát, hanem apró beavatkozási pontokat kell megtalálni hagyományos térkép vagy GPS - koordináták segítségével. Keresd a meglepőt, az oda nem illőt, a szokatlant, hogy jobban megismerhesd a meglévőt, a város hétköznapiságát és rejtett szépségeit! Lehetsz szemlélődő, aki megelégszik a látvánnyal és a meghökkenés élményével. Ha viszont konstruktívan játszol, keress hasonló szituációt a városi térben, alakítsd át és a geocaching segítségével tedd közkinccsé, hogy bárki megtalálhassa! A Nano-invázióban a részvétel ingyenes.


A Nano-invázió játék térképét és a GPS-koordinátákat a PLACCC Fesztivál honlapján lehet elérni


17:00     Fedezd fel a Lottóház titkait! - Lottóház


Fedezd fel a Lottóház titkait!


Különleges lakóépület kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt Budapesten szeptember 25. és október 2. között az idei PLACCC Fesztiválon. Egy fiatal képzőművészeti alkotópáros felpezsdíti az életet az egyik Lottóházban, amelynek első lakói szerencsejátékon nyerték a lakásaikat. A fesztivál alatt játékos időutazás, kiállítás, tárlatvezetés és filmvetítés várja a látogatókat. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.


Ha egy találó képpel szeretnénk jellemezni Magyarország hétköznapjait az 1950-es évek végén, akkor az minden bizonnyal a Gazdálkodj okosan! nevű társasjáték berendezett papírlakása lenne. A játék ötletét a valós társadalmi helyzet ihlette. A háború és a forradalom alatt romba dőlt házak helyén rohamtempóban húzták fel az új épületeket, de a dinamikusan átalakuló főváros még így is alig tudott eleget tenni a növekvő lakásigényeknek. A hiánygazdaság enyhítésére a lottósorsolások 1957-től lakás- és tárgynyeremény-sorshúzással egészültek ki. A szocreál stílusú lottóházak alig egy év alatt épültek fel, nem ritkán a régi polgári társasházak közötti foghíjtelkeken. A lakásokba egyszerre költözhettek be a szerencsés nyertesek, és közülük többen azóta is ott élnek.


Budapesten az egyik kevésbé ismert lottóház a Múzeum körút 9. szám alatt található. Az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 25. és október 2. Laki Eszter képzőművész és Nagy Szilvia kulturális antropológus felpezsdíti az életet a házban a lakók segítségével. A vendégek bejárhatják az épület számos terét a pincétől a mosókonyháig, és mindenhol valamilyen művészeti élmény várja őket. Az installációk részben a lottóházak társadalmi szerepéről mesélnek a lakók személyes és kollektív emlékein keresztül, másrészt a ház építészeti adottságait igyekeznek hangsúlyozni. A PLACCC Fesztivál alatt "hangpiknik", filmvetítés, kiállítás, tárlatvezetés és közös lottójáték várja a látogatókat. A Lottóház programjai ingyenesek.


19:30     HOPPartklub (H): Scale 1:5  - Jégbüfé


A könnyűzene klasszikusaival és a városi térrel játszik legújabb koncertelőadásában a HOPPartklub. Párhuzamos szólamok, színészek és sétáló nézők találkozása a szövevényes, mégis szabályos utcákon és passzázsokban. Váratlanság és kiszámíthatóság a zenében és a városban - ez a Scale 1:5 című előadás. A HOPPart Társulat folyamatosan kísérletezik a zenés színházi formákkal, a PLACCC Fesztivál felkérésére készült sétáló előadás ennek az alkotófolyamatnak az újabb állomását jelenti.

Hirdetés

Programnaptár

vissza most előre
2011. szeptember
H K Sz Cs P Sz V
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend