Tojáslikőr - Adventre készülődünk
Az adventi készülődés része a gyertyagyújtás. Nekünk erre megvan a kis szertartásunk. Első vasárnapra feldíszítjük a lakást, kirakjuk a fényeket, elkészítjük a koszorút. Négy vasárnapon keresztül összegyűlünk a nappaliban, ír kávét, tojás- vagy mandulalikőrt iszunk, a gyerekek pedig habos kakaót, miközben meggyújtjuk a gyertyákat. Ezeket az estéket azért is szeretem, mert lélekben is rákészülünk a karácsonyra.
Elkészítési idő: kb. 30 perc+ 2-3 hét
Hozzávalók:
- 3 tojás sárgája
- 2 x 22,5 dkg cukor
- 3 dl víz
- 1 ½ tubus sűrített tej
- 3 dl tiszta szesz, vagy 5 dl jó minőségű vodka
A vízből és a cukorból szirupot főzünk és hagyjuk kihűlni. A tojás sárgáját kikeverjük a másik adag cukorral. Ha a szirup kihűlt, lassan csorgatva hozzáadjuk a cukros tojáshoz. Ezután keverjük hozzá sűrített tejet és a szeszt.
Tipp! Ha az egészhez adunk mandulaaromát is, akkor már készen is van a mandulalikőr. Tegyük üvegbe, és 2-3 naponta rázzuk össze.
Jó tudni! Magas a cukortartalma. Akinek erre vigyázni kell, az vegye ezt figyelembe. Lehet kísérletezni is, hogy a cukrot részben vagy egészben nyírfacukorra cseréljük.
Tápérték (100 g):
|
Tojás |
Kristálycukor |
Sűrített tej |
Vodka |
Energia |
143 kcal |
390 kcal |
308 kcal |
231 kcal |
Fehérje |
12,6 g |
0 g |
6 g |
0 g |
Zsír |
9,5 g |
0 g |
4 g |
0 g |
Szénhidrát |
1,8 g |
99,9 g |
59 g |
0 g |