Hirdetés
Ombudsmani vizsgálat az óvodai és iskolai étkeztetés színvonala miatt

Ombudsmani vizsgálat az óvodai és iskolai étkeztetés színvonala miatt

A közétkeztetésre vonatkozó szabályrendszer átfogó felülvizsgálatát kezdeményezte a kormánynál Szabó Máté ombudsman, mert álláspontja szerint a szabályozás hiányából adódó ellátási egyenlőtlenségek, a mennyiségi és minőségi problémák sértik a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, valamint a jogbiztonság követelményét - közölte az országgyűlési biztos hivatala szerdán az MTI-vel.

Hirdetés
Hirdetés

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa panaszok alapján folytatott vizsgálatot, majd a kormányhoz fordult a szabályrendszer átfogó felülvizsgálata, a szükséges jogszabályok meghozatala érdekében - olvasható a közleményben.

Mint írták, több szülő is kifogásolta a gyermeke óvodájában, illetve iskolájában nyújtott étkeztetés színvonalát, illetve azt, hogy megoldatlan a speciális étkezési igényű gyermekek étkeztetése.

Az ombudsman felidézte azt a törvényi előírást, amely szerint az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben az élettani szükségletnek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani. A napközbeni ellátás keretében a gyerekek életkorának megfelelő étkeztetést kell megszervezni a bölcsődében, az óvodában, a nyári napközis otthonban, az általános iskolai és középiskolai diákotthonban, kollégiumban, az iskolai menzai ellátásban.

Szabó Máté arra következtetésre jutott, hogy a jogszabályok nem rendelkeznek a gyerekeknek - köztük a speciális étkezési igényű gyermekeknek - nyújtandó étkezések számáról, jellegéről. Megállapítása szerint olyan előírás sincs, amely az étkeztetés megfelelő színvonalát biztosító garanciális szabályokat tartalmazná, nincsenek meghatározva az étel előállításához szükséges személyi követelmények, a kulturált étel- és ivóvízfogyasztás tárgyi feltételei.

Az országgyűlési biztos utalt arra is, hogy az étkeztetés megfelelő színvonala érdekében meg kell határozni a gyermekétkeztetésre fordítandó költségek minimumát.

Szabó Máté álláspontja szerint "a közétkeztetés átfogó szabályozásának hiányában nem megoldott a minőségi szolgáltatás". A gyermekétkeztetésre vonatkozó egységes jogszabály megalkotása és a közétkezetés megfelelő szabályozása érdekében több szaktárca együttműködése szükséges, ezért az ombudsman a kormánynál kezdeményezte a közétkeztetésre vonatkozó szabályrendszer átfogó felülvizsgálatát - zárul a közlemény.

Forrás: mti.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend