Hirdetés
Nemcsak szerelemmel fertőz

Nemcsak szerelemmel fertőz

Július a hepatitis hónapja. Keveset beszélünk róla, pedig rendkívül fertőző betegség, és milliókat érint. Tévhit, hogy csak távoli országok lakossága veszélyeztetett, az igazság az, hogy a vírus akár egy horvátországi nyaralás során is elkapható.

Hirdetés
Hirdetés

 

A hepatitis vírusoknak számos fajtája létezik (leggyakoribb az A, B, C), melyek mind a fertőzés módjában és súlyosságában is eltérőek. Míg az egyik étellel, vízzel fertőz, és pár hónap lábadozás után a beteg meggyógyul, addig a vérrel és testnedvekkel (szexuális úton vagy sérüléssel) terjedő típus akár halálhoz is vezethet, mondta el Dr. Janitsáry Anna infektológus szakorvos, a GlaxoSmithKline Kft. orvos tanácsadója.

Hepatitis A
Az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente 1,4 millió új megbetegedést regisztrálnak, hazánkban a tavalyi évben pontosan 1074 hepatitis A fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez a fertőzés gyomor-bélrendszer útján terjed, a kórokozó leggyakrabban a szájon át, széklet által fertőz. A mosatlan gyümölcsök, zöldségek, illetve a szennyezett vízzel megmosott élelmiszerek éppúgy terjeszthetik a vírust, mint a tenger gyümölcsei. A Földközi tengerben például minden ötödik kagyló hepatitis A vírussal fertőzött, ezek fogyasztása veszélyes lehet. A mediterrán térség is közepesen vagy erősen fertőzött, ezért nyaralások alkalmával körültekintőnek kell lenni. Kiemelt országok: Görögország, Horvátország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország, Jordánia, Marokkó, Tunézia. A kisgyerekek különösen veszélyeztetettek, mivel ebben a korban még nem alakult ki az alapvető higiénés tudatosság, így egy elmulasztott kézmosás is bajt okozhat.
A fertőzésnek hosszú lappangási ideje van, átlagosan egy hónap, de az esetek túlnyomó többségében tünetmentesen zajlik le, így sokan nem is tudják, hogy elkapták a vírust, de ekkor is továbbadhatják.Harminc százalék eséllyel fertőzik meg a környezetükben élőket. A betegséget kísérő sárgaság megjelenésekor a vírusürítés megszűnik, tehát nem fertőz tovább. Felnőtteknél pár hét, időseknél több hónap, míg a sárgaság elmúlik. Jelenleg nincsen rá terápia, a tüneteket lehet enyhíteni, de a betegség magától gyógyul. A lábadozás akár hónapokig is eltarthat. Ez a típus nem okoz krónikus májgyulladást, és ritkán vezet halálhoz. Aki egyszer átesett rajta, élete végéig védett lesz. A hepatitis A fertőzés ritkán jelentkező tüneteit a mellékelt táblázatban olvashatják.

Megelőzés
Az alapvető higiénés szabályok betartása csökkenti a fertőzés veszélyét. Rendszeres kézmosás mellett használjunk kézfertőtlenítő gélt és spray-t. A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg, külföldön ne csapvízzel, hiszen nem lehetünk biztosak a víz tisztaságában, hanem palackozott vízzel. Ha módunk van rá, hámozzuk is meg. A csapvizet kerüljük, még fogmosásra se használjuk. Üdítőnkbe jégkockát ne kérjünk, hiszen nem tudjuk, milyen vízből készítették. Fogyasszunk átsült ételeket, mert a vírust a hőkezelés elpusztítja. Jól gondoljuk meg, hogy utcai árusnál vásárolunk-e ételt. Sajnos a körültekintés ellenére sem lehet biztosan kizárni egy esetleges fertőzést, hiszen a fagylalt is lehet potenciális veszélyforrás, ezért a legnagyobb biztonságot a védőoltás jelenti. A hepatitis A elleni oltás első adagja megfelelő védettséget alakít ki, de a hosszan tartó védelemhez még egy adagra van szükség.Terhesség idején is kérhető az oltás, oltóközpontokban és háziorvosnál.

(Cikkünk folytatását a júliusi Patika Tükörben olvashatják)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend