Alma- és répalé - A babának is adjunk belőle!
Ha frissen préselt levekről beszélünk, akkor ne csak abban gondolkodjunk, hogy vagy zöldség, vagy gyümölcs legyen. A kettőt természetesen keverhetjük, ennek egyik klasszikus példája az alma-répa keveréke. Ebben az is jó, hogy nemcsak a levet tudjuk hasznosítani.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 kg sárgarépa
Az almát vágjuk negyedekre, szedjük ki a magházat, most kivételesen hámozzuk is meg. A sárgarépát is tisztítsuk meg, és mindkettőt préseljük le gyümölcspréssel. Itt is áll a szabály, hogy 1-1 arányban hígítva fogyasszuk.
Tipp! Jelen esetben azért vágjuk le az alma héját, mert préselés után fel fogjuk használni. A gyermekek hozzátáplálásának első módja, amikor gyümölcsleveket adunk nekik. Ezek közül is az alma az első. Fontos, hogy amikor megkezdjük a hozzátáplálást, akkor mindig egy komponensű étellel/itallal kezdjük, mert így tudjuk majd, hogy mi az, ami nagyon nem ízlik neki. Az anyatej és a szilárd táplálék közötti átmenetet jelentik a gyümölcslevek. Amikor magunknak készítjük ezt a levet, akkor először az almát préseljük le, és pár kiskanállal adjunk belőle a babának. Később lehet a kevertből is adni, ha megszokta az almát. Még később pedig a préselésből visszamaradt „almapüréből” is megkínálhatjuk.
Jó tudni! Az alma és a sárgarépa egész évben elérhető, emellett magas a vitamin és ásványianyag tartalma. Az alma egyik alkotóeleme a pektin, amely a védőréteget képez a vastagbél falán, megköti a mérgező anyagokat, és így csökkenti a vastagbélrák kialakulását. A sárgarépa karotint tartalmaz, amely védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatása ellen. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet.
|
Alma |
Sárgarépa |
Energia |
52 kcal |
41 kcal |
Fehérje |
0,2 g |
0,9 g |
Zsír |
0,1 g |
0,2 g |
Szénhidrát |
13,8 g |