A sokoldalú birsalma

A sokoldalú birsalma

Még mindig szezonja van a birsalmának, ez is igazi téli gyümölcs, mert nagyon sokáig eláll, és pont akkor lesz édesebb és puhább, minél tovább lapul a spájzban. Készíthető belőle birsalma lekvár, de sok étel kiegészítő alapanyagának is kiváló.

A birs (birsalma vagy birskörte) a rózsafélék családjába tartozik, s az egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. A legfinomabb almabor készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.
Fogyasztható azonban megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.  Ez a savanykás gyümölcs megakadályozza az inzulinszint emelkedését, csökkenti az éhségérzetet, valamint tele van C-vitaminnal.

Receptek

Párolt káposzta birsalmával

Hozzávalók

  • 1 közepes fej káposzta
  • 2 db birsalma
  • 1 db vöröshagyma
  • 3-4 evőknál méz
  • 2 db babérlevél
  • 1-2 teáskanál köménymag
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

  1. A káposztát vékonyravágjuk, besózzuk, majd alaposan összekeverjük, és kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A vöröshagymátfelaprítjuk. A birsalmát meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Egy edényben felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és párolnikezdjük. Pár perc után hozzácsorgatjuk a mézet, és aranybarnárakaramellizáljuk.
  3. Ezután kinyomkodjuk a káposztát, majd hozzáadjuk a karamellizált mézes hagymához. Alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a lereszelt birsalmát is. Ízlés szerint megszórjuk a köménymaggal, a cukorral, és beletesszük a babérlevelet is.
  4. Felöntjük a borral, jól összekeverjük, majd lefedve, alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk. (Közben többször megkeverjük, ha szükséges, még ízesítjük.)

A sokoldalú birsalma

Birsalma pite

Hozzávalók

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 6-7 db birsalma
  • 1 citrom
  • 12,5 dkg cukor
  • 4,5 dl almalé (lehetőleg 100%-os)
  • 2 cs vaníliás pudingpor (2x40g)

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpack-ba csomagolva, 30 percet pihentetjük a hűtőben.
  2. A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével.
  3. A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk.
  4. A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, és felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig.
  5. A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, és hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve.
  6. A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszúrkáljuk a tésztát.
  7. Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. (rácsozhatjuk, be is fedhetjük vele teljesen – ebben az esetben a tetejét is megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson – vagy szaggatóval kiszúrt formákkal díszíthetjük)
  8. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd 190 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sokoldalú birsalma

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek