Hirdetés
A gomba, ami gereblyézésnél költözhet belénk

A gomba, ami gereblyézésnél költözhet belénk

A hisztoplazmózis olyan fertőzés, amit a Histoplasma gomba spóráinak belégzése okoz, amelyek gyakran fordulnak elő madár- illetve denevérürülékkel szennyezett földben.

2013.11.20
Hirdetés
Hirdetés

Az emberek többsége akkor kerül érintkezésbe a Histoplasma gombával, amikor a spórái a levegőben terjednek. Ez akkor következhet be, amikor megbolygatják a gomba természetes környezetét (pl.: levelek gereblyézésekor, földműveléskor, tereprendezéskor stb.).

A gomba, ami gereblyézésnél költözhet belénk

Az Egyesült Államokban hisztoplazmózis leggyakrabban a Mississippi és az Ohio folyók völgyében fordul elő, de az ország más területein is bekövetkezhet. A becslések szerint évente körülbelül 100 ezer ember fertőződik meg a Histoplasma spóráival. A többségben csak enyhe tüneteket okoz, és nem is tudják, hogy fertőződtek. Néhány ember, különösen a legyengült immunrendszerű személyek esetében azonban a fertőzés akár súlyos következményekkel is járhat. A betegséget nehéz kezelni, mert a gomba néhány gombaelleni készítménnyel szemben ellenálló, és a jelenleg rendelkezésre álló gombaellenes gyógyszerek káros mellékhatásokkal járnak a gazdaszervezetre nézve.

A gyógyszerfejlesztés felgyorsítása érdekében az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Karának kutatói Chad Rappleye mikrobiológus vezetésével egy olyan gyors eljárást dolgoztak ki, amivel foszforeszkáló anyag segítségével mérhető a Histoplasma növekedése. Mikroszkóp alatt a gombák vörösen foszforeszkálnak, és a vörös fény erőssége jelzi, mennyi gombasejt van jelen. Az újításnak köszönhetően gyorsabban azonosítani lehet azokat a vegyületeket, amelyek gátolhatják a Histoplasma sejtek növekedését az emberi sejtekben. Már sikerült is meghatározni egy olyan vegyületet, amelyből valószínűleg hatékony gombaellenes gyógyszert lehet előállítani. Ez a gyógyszer úgy támadja a kórokozót, hogy közben nem károsítja az emberi sejteket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend