Hirdetés
A fülben is lakhat gomba - Így előzzük meg!

A fülben is lakhat gomba - Így előzzük meg!

Viszket, éget, hámlik, pirosodik – kevés az olyan szerencsés ember, aki soha nem találkozott a gombásodás tipikus tüneteivel. Bár csak kevés gombafaj tudja megfertőzni az emberi szervezetet, mégis népbetegségnek számít. Sorra vettük a leggyakoribb problémákat, és a megelőzésről, illetve a gyógymódokról kérdeztük szakértőinket. A fül gombásodásáról Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégészt kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A fül gombásodása

Nyáron a legtöbb problémát a vizes „kalandok” okozzák – kezdte dr. Lengyel Csongor, fül-orr gégész. – A beteg általában nyaralás után a külső hallójárat gyulladásával érkezik hozzánk, a füle fáj, esetleg duzzadt, piros, váladékozik, bedugul, emiatt rosszul hall. Egyesek azt gondolják, azért alakult ki a probléma, mert természetes vízben fürödtek, abban pedig több a szennyeződés, mások viszont azt hiszik, a medence fertőtlenített vize okozza a tüneteiket.

A fülben is lakhat gomba - Így előzzük meg!

Az igazság az, hogy valójában maga a víz idézi elő a bajt, származzon bárhonnan – mondta el a szakorvos. – A hallójárat ideális esetben egy száraz, savas kémhatású közeg, ebben a kórokozók (általában baktériumok, ritkábban gombák) nem tudnak elszaporodni, pedig kis mennyiségben az egészséges fülben is megtalálhatóak. Azonban amikor fürdünk, strandolunk, úszunk, a hallójáratba víz kerül, és ha a fület így huzat éri, könnyen belobban. Ehhez nem kell más, mint hogy beültetjük  a gyereket a légkondicionált autóba, vagy a fejünket kidugjuk a vonatablakon. A gyorsan jelentkező fájdalom miatt a beteg tisztogatni kezdi a fülét, esetleg piszkálja, megsérti, a baktériumok és gombák ezután már könnyen bebújnak a bőr alá.

Gomba vagy baktérium?

- Könnyen megállapítható, hogy bakteriális vagy gombafertőzésről van-e szó, mert a fül-orr-gégész a mikroszkópos vizsgálat közben még a gombaspórákat is látja a hallójáratban – árulta el Lengyel doktor. - Elengedhetetlen a szakszerű, óvatos, de nagyon alapos tisztítás, ezt csakis az orvos tudja elvégezni. Néha szükség lehet a hallójárat fertőtlenítésére, melyre kenőcsök, fülcseppek is adhatók. A baj az, hogy a fül még hosszú ideig „emlékszik”, ezalatt azt értem, hogy sokkal érzékenyebbé válik. Ezért a fürdőzések (és hajmosás) után ki kell szárítani a hallójáratot: önmaga körül megcsavart vattával óvatosan kitörölhető. Ha nem sikerül, be kell dugni vattávalés vigyázni kell arra, hogy ne érje huzat. Ezt este el kell távolítani, hogy éjszaka kiszáradhasson a hallójárat.

Kapható víztaszító füldugó, és úszóktól halljuk, hogy parafinolajat szoktak edzés előtt a fülükbe cseppenteni, az is segíthet. A vízűző fülcsepp izopropil-alkoholt tartalmaz, ezt a fürdés után kell becsöpögtetni, így a víz gyorsan elpárolog. A hallójárat gyulladása fájdalmas betegség, ezért ritkán jut a dobhártyáig, a beteg még ezelőtt hozzánk fordul. A kezelés különösen fontos immuncsökkent pácienseknél, időseknél, cukorbetegeknél.

A fül-orr-gégész tanácsai:

  • Fürdés, strandolás után alaposan szárítsa meg a fülét.
  • Vizes füllel soha ne üljön huzatba, légkondicionált helyre.
  • Fürdés után dugja be a fülét vattával, este vegye ki.
  • Úszás közben használjon füldugót, utána vízűző fülcseppet.
  • Ne piszkálja a fülét, nehogy megsértse a hámot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend