11 tipp a hőség átvészelésére!
Hogyan vészeljük át a hőségriadót? Mire figyeljünk oda jobban?
-
Igyunk legalább 4-5 pohárral többet! Hőségriadó idején a napi ajánlott 1,5-2 liter folyadéknál jóval többre van szükségünk. Különösen igaz ez azokra, akik nem egy hűvös szobában, hanem a szabadban dolgoznak. Extrém helyzetek - mint például a tűző napon végzett, egész napos megerőltető fizikai munka - esetén akár 8 liter folyadékveszteséggel is számolhatunk!
-
Ne tévesszük szem elől a vizes palackot, kortyolgassunk folyamatosan! Nagy hőségben a víz a szomjazó szervezet legjobb barátja. Irodában vagy otthon tartsuk az asztalon, hogy mindig kéznél legyen; ha pedig kimegyünk a napra, az legyen az első dolgunk, hogy magunkkal visszük!
-
A változatosság ilyen melegben is gyönyörködtet! Tény, hogy a víz a folyadékbevitel legjobb forrása, de ösztönző, ha minél változatosabb italokkal biztosítjuk a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget. Készíthetünk házi limonádét, amibe idényjellegű gyümölcsöket szeletelünk, de egy turmixgép segítségével valódi 100%-os gyümölcsturmixokat is egyszerűen készíthetünk.
-
Teát akár hidegen! Tévedés, hogy a tea kizárólag téli ital! Nyáron is ihatjuk, akár melegen, akár hidegen. A teában található antioxidáns hatású polifenolok immunrendszerünket is erősítik.
-
Jöhetnek a tejtermékek is! A tejes italok, az ivójoghurtok, a kefirek nem csupán kalciumtartalmukkal gazdagítják szervezetünket, de víztartalmuk is jelentős, így tökéletes folyadékalternatívának számítanak gyermekek és felnőttek számára egyaránt!
-
Gyümölcs minden mennyiségben! Folyadékot nem csak italok, de ételek formájában is fogyaszthatunk. A gyümölcsök túlnyomó többsége nagy víztartalommal bír (például a dinnye 90%-a vízből áll), így kisétkezésekre a legjobb választás egy gyümölcs vagy egy gyümölcssaláta.
-
Válasszunk könnyű, zsírszegény ételeket! A hőség nagy munkát ró szervezetünkre, így legalább emésztőrendszerünk tehermentesítésével segítsünk neki! Készítsünk magunknak könnyű salátát, így a zöldségek víztartalma révén, folyadékbevitelünket is növeljük. Salátánkat gazdagíthatjuk zsírszegényen elkészített húsokkal, mint például párolt csirkemellel, illetve ómega-3 zsírsavakban gazdag olajokkal, mint a repce-, szója-, lenmag-, vagy dióolajjal is. A saláták repertoárja végtelen, de lehetőleg kerüljük a zsírban bővelkedő változatokat, mint pl. a majonézes salátákat!
-
A meleg ételek, italok segíthetnek a forróság elviselésében. Egy meleg leves fogyasztása %u201Eönhűtő%u201D reakciót vált ki szervezetünkből, ami által kellemesebb %u201Eklímát%u201D teremthetünk magunknak.
-
Túlsúly esetén víz és könnyű ételek kerüljenek az asztalra! Ezen felül a túlsúlyosak különösen óvakodjanak a túlzott fizikai megterheléstől és a tartós, napon történő tartózkodástól, ugyanis a túlsúly tovább nehezíti a szervezet meleghez történő alkalmazkodását.
-
Sportolás esetén igyunk többet, mert ilyenkor még nagyobb a folyadékveszteség. Sportolóknak kifejezetten ajánlott az izotóniás italok fogyasztása. Folyadékot nem csak edzés előtt és után, de edzés közben is rendszeres időközönként kell inni!
-
Az időskorúak, valamint a várandósság és a szoptatás időszakában lévő hölgyek különösen figyeljenek a folyadék pótlására, mivel nekik az átlagosnál egyébként is több folyadékra van szükségük! Bizonyos speciális állapotok, mint egyes vese- és szív-érrendszeri betegségek idején szintén fokozottan kell ügyelni a hőség révén elvesztett folyadék pótlására.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége