Hirdetés
Óvjuk a fülünket a strandon is!

Óvjuk a fülünket a strandon is!

Ha nyár, akkor irány a vízpart! A pancsolás önfeledt perceiben se hagyjuk figyelmen kívül, hogy akár természetes vizekben, akár klóros vizű medencékben úszunk, a víz szárazzá teszi fülünk bőrét és csökkenti ellenállóképességét. Ha nem vigyázunk, fülfájósan telhet a vízparti nyaralás...

Hirdetés
Hirdetés

Hallójárat-gyulladás

- A hallójárat kanyargós falú, kívül porcos, belül csontos cső, amit igen vékony bőr borít - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész. - Belül, a dobhártyához közel, egy "árokban" képes meggyűlni a víz, amelyből baktériumok juthatnak a bőr alá. A bőr cső ekkor összeszűkül, és fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakul ki. A kezelést bízzuk szakemberre! A gyógyulás egyik feltétele a szűkült hallójárat rendszeres, mikroszkóp segítségével történő kitisztítása, míg a másik a megfelelő antibiotikus kezelés. Persze meg is előzhetjük a bajt a hallójárat szárazon tartásával. Sokan hajszárítót használnak, ám ez durva megoldás, hiszen túlszárítja a bőrt, túlhevíti a dobhártyát. Jó megoldás lehet az izopropilos fülcsepp, amely elpárologtatja a fül belsejéből a bent rekedt vizet. Talán a legegyszerűbb, ha a hallójárat kitörlése után (amelyet a törülköző csücskével vagy kézben sodrott vattapamaccsal, de sohasem fülpiszkálóval végzünk!) infralámpával szárítgatjuk a hallójáratot. Pici gyerekeknél nehéz észrevenni, ha víz maradt a fülükben: az infralámpa ilyen esetekben is segíthet. (Ha lehet, a nyaralásra is vigyük magunkkal!) Az is nagyon hasznos, ha füldugót készíttetünk, amely kifejezetten a mi fülünk méretéhez igazodik.

Fülkürthurut

Főleg szeles, huzatos időben alakul ki, amikor az orrnyálkahártya duzzanata miatt elzáródik a fülkürt - ez a vékony cső, amely a középfület köti össze az orrüreg hátsó részével. A fülkürt így nem tud eleget tenni nyomáskiegyenlítő feladatának. A középfülben zsákutcába jutó levegő egy részét a középfüli nyálkahártya felszívja, emiatt a dobhártya behúzódik, fájdalmasan feszül.

Steril középfülgyulladás

A fülkürthurut szövődménye lehet, amikor már nem a fájdalom a fő tünet, hanem a halláscsökkenés. A páciens arra panaszkodik, hogy olyan, mintha a víz alól hallana: és ez nem is jár messze a valóságtól, a dobüregben (a középfül üregében) ugyanis víz található.

Gennyes középfülgyulladás

Az előző kórkép súlyosabb formája, amikor a folyadék elfertőződik, egyre gyűlik, és feszíti, domborítja a dobhártyát, amely ki is lyukadhat. A fül - orvos általi - felszúrása hozhat enyhülést. - A fenti betegségeket szakember tudja elkülöníteni egymástól - mondja dr. Lengyel Csongor -, ezért fájdalom, váladékozás esetén forduljunk fül-orr-gégészhez! Megelőzésként figyeljünk arra, hogy jól szeleljen az orrunk, használjunk infralámpát és nyaralásra is vigyünk magunkkal orrcseppet!

Szakértőnk "Az orvos válaszol" rovatban készséggel felel olvasóink kérdéseire!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend