Hirdetés
Óvjuk a fülünket a strandon is!

Óvjuk a fülünket a strandon is!

Ha nyár, akkor irány a vízpart! A pancsolás önfeledt perceiben se hagyjuk figyelmen kívül, hogy akár természetes vizekben, akár klóros vizű medencékben úszunk, a víz szárazzá teszi fülünk bőrét és csökkenti ellenállóképességét. Ha nem vigyázunk, fülfájósan telhet a vízparti nyaralás...

Hirdetés
Hirdetés

Hallójárat-gyulladás

- A hallójárat kanyargós falú, kívül porcos, belül csontos cső, amit igen vékony bőr borít - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész. - Belül, a dobhártyához közel, egy "árokban" képes meggyűlni a víz, amelyből baktériumok juthatnak a bőr alá. A bőr cső ekkor összeszűkül, és fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakul ki. A kezelést bízzuk szakemberre! A gyógyulás egyik feltétele a szűkült hallójárat rendszeres, mikroszkóp segítségével történő kitisztítása, míg a másik a megfelelő antibiotikus kezelés. Persze meg is előzhetjük a bajt a hallójárat szárazon tartásával. Sokan hajszárítót használnak, ám ez durva megoldás, hiszen túlszárítja a bőrt, túlhevíti a dobhártyát. Jó megoldás lehet az izopropilos fülcsepp, amely elpárologtatja a fül belsejéből a bent rekedt vizet. Talán a legegyszerűbb, ha a hallójárat kitörlése után (amelyet a törülköző csücskével vagy kézben sodrott vattapamaccsal, de sohasem fülpiszkálóval végzünk!) infralámpával szárítgatjuk a hallójáratot. Pici gyerekeknél nehéz észrevenni, ha víz maradt a fülükben: az infralámpa ilyen esetekben is segíthet. (Ha lehet, a nyaralásra is vigyük magunkkal!) Az is nagyon hasznos, ha füldugót készíttetünk, amely kifejezetten a mi fülünk méretéhez igazodik.

Fülkürthurut

Főleg szeles, huzatos időben alakul ki, amikor az orrnyálkahártya duzzanata miatt elzáródik a fülkürt - ez a vékony cső, amely a középfület köti össze az orrüreg hátsó részével. A fülkürt így nem tud eleget tenni nyomáskiegyenlítő feladatának. A középfülben zsákutcába jutó levegő egy részét a középfüli nyálkahártya felszívja, emiatt a dobhártya behúzódik, fájdalmasan feszül.

Steril középfülgyulladás

A fülkürthurut szövődménye lehet, amikor már nem a fájdalom a fő tünet, hanem a halláscsökkenés. A páciens arra panaszkodik, hogy olyan, mintha a víz alól hallana: és ez nem is jár messze a valóságtól, a dobüregben (a középfül üregében) ugyanis víz található.

Gennyes középfülgyulladás

Az előző kórkép súlyosabb formája, amikor a folyadék elfertőződik, egyre gyűlik, és feszíti, domborítja a dobhártyát, amely ki is lyukadhat. A fül - orvos általi - felszúrása hozhat enyhülést. - A fenti betegségeket szakember tudja elkülöníteni egymástól - mondja dr. Lengyel Csongor -, ezért fájdalom, váladékozás esetén forduljunk fül-orr-gégészhez! Megelőzésként figyeljünk arra, hogy jól szeleljen az orrunk, használjunk infralámpát és nyaralásra is vigyünk magunkkal orrcseppet!

Szakértőnk "Az orvos válaszol" rovatban készséggel felel olvasóink kérdéseire!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend