Hirdetés
Vigyázat! Veszélyzónák a strandon

Vigyázat! Veszélyzónák a strandon

„Jaj, úgy élvezem én a strandot!” Amikor fürdőhelyet választunk, vajon csak a pancsolás élményét keressük? Vagy arra is odafigyelünk, hogy a strand a legfontosabb higiéniai szabályoknak is megfeleljen? Van-e megfelelő pihenőterület, tiszta, rendezett-e a partszakasz? Gondoskodtak-e öltözőhelyiségekről, illemhelyekről, és azok tiszták-e? Hogy mindez miért fontos, arról dr. Torma Katalin bőrgyógyászt kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A strand a víz, a napfény, a homok birodalma, a könnyed nyári kikapcsolódás színtere. De egyben veszélyzóna is: a meleg, nedves, párás környezet a kórokozók melegágya. Sorra vettük a legfontosabb veszélyforrásokat, és azt is, hogy milyen, egyszerű óvintézkedéseket tehetünk a saját egészségünk védelmében.

Veszélyzóna: a vizes fürdőruha

A strandon általában sokáig vagyunk vizes fürdőruhában. Azon túl, hogy ez nem igazán kellemes érzés, még a fertőzéseket is elősegíti. A meleg és nedves környezet ugyanis kiváló táptalaja a különböző vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak.
Tanács: Pakoljunk be két fürdőruhát, és napozáshoz vegyük fel a szárazat!

Veszélyzóna: a napozóágyak

A napozóágyak, pihenőszékek elég nagy felületet biztosítanak a kórokozót terjedésének. 
Tanács: Ha lepihenünk, terítsünk magunk alá egy törülközőt, hogy megakadályozzuk a fertőzés lehetőségét! Persze ha csak egyet hoztunk, akkor nem sokat ér a védelem, mert utána mi magunk dörzsölhetjük át a bőrünkre a kórokozót. Praktikus eleve két törülközővel készülni!

Veszélyzóna: az uszoda vize

A természetes vizekben általában öntisztító folyamat zajlik, így ilyen helyeken többnyire nem kell számolni a hüvely fertőződésével. (Persze nem kizárt az sem, hogy a víz erősen szennyezett, de ott többnyire tiltják a fürdőzést.)
Az uszodák tekintetében nagyon eltérő lehet a helyzet. Manapság szigorúan ellenőrzött tisztítórendszerek segítségével biztosítják a jó vízminőséget.

Vigyázat! Veszélyzónák a strandon

A veszélyt inkább a vízben eltöltött hosszú idő, valamint a strandolást követő helytelen tisztálkodási szokások jelentik – ilyen a lúgos vegyhatású kozmetikumok (főként a szappanok) használata, amelyek közvetlenül károsítják a hüvely savas védelmét.
Tanács: Ne áztassuk magunkat túl sokáig a meleg vízben! Inkább langyos medencét válasszunk, lubickolás után pedig zuhanyozzunk le! Részesítsük előnyben az enyhén savas („bőrsemleges” kémhatású), 5,5 pH körüli tisztálkodószereket!
Mivel gombás fertőzéseket a gyerekek egymástól nem, a felnőttektől viszont elkaphatnak, nagyon fontos, hogy ne engedjük őket a felnőtt medencébe, illetve arra is ügyeljünk, hogy a gyermekmedencében valóban csak gyermekek tartózkodjanak!

Veszélyzóna: a nedves padló

A zuhanyzók padlóburkolatán összegyűlik a testünkről és a fürdőruhánkról lecsöpögő víz, és a meleggel együtt ideális közeget biztosít a mikroorganizmusok szaporodásának és terjedésének.

A láb esetében többnyire a már meglévő, kezeletlen gombás bőrelváltozásról terjed rá a fertőzés a körmökre, tehát nem a körömgomba lesz az első tünet, amit uszodahasználat után tapasztalunk. A körömgombásodás hátterében leggyakrabban a „bőrgombák” (úgynevezett dermatophytonok), ritkábban a sarjadzó és elvétve a penészgombák állnak. A gombás folyamat az esztétikai problémán túl működésbeli zavarokat is előidézhet (példa erre a megvastagodott lábköröm, amely a cipő nyomása miatt gyakran fájdalmassá válik). Bizonyos esetekben a bőrvédelem gombás fertőzés okozta meggyengülése behatolási kaput képez a baktériumoknak, és akár olyan súlyos szövődmény is kialakulhat, amilyen például az orbánc.

Tanács: Használjunk strandpapucsot! Így a láb sérülését és megfertőződését is elkerülhetjük!
A strandolás végén pedig töröljük szárazra a lábakat!

Veszélyzóna: a vécé

A strandokon található mellékhelyiségek sajnos gyakran hagynak maguk mögött kívánnivalót a tisztaság terén. Itt csak úgy hemzsegnek a kórokozók, gondoljunk akár a nedves padlóra, akár a vécéülőkére.

Tanács: A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás! Semmiképp ne üljünk rá a deszkára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a törlésnek székelés után mindig elölről hátrafelé kell történnie, nehogy bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen a végbélnyílás felől. Már a gyerekeket is tanítsuk meg erre!

Veszélyzóna: a part

Többnyire valamelyik természetes víz, esetleg szabadtéri medencék melletti füves, homokos területen strandolunk. Ilyen helyen számolnunk kell a környezetszennyezéssel is. Gondoljunk csak a fűben megbúvó eldobott gyümölcsmagokra, kukoricatorzsákra vagy akár söröskupakokra, amelyek idővel rozsdásodnak, földdel szennyeződnek, és ha belelépünk, sebet ejtenek a bőrön – ekkor az egyéb kellemetlenségek mellett még a tetanusz veszélyével is számolnunk kell!
A strandolás közben szerzett felszíni horzsolások, hámhiányok, sőt, az elvakart rovarcsípések is felülfertőződhetnek gennykeltő baktériumokkal: ez ótvart okozhat, ami rendkívül fertőző.

Tanács: Használjunk strandlepedőt! Mindenhová csak strandpapucsban közlekedjünk! A gyerekek lábára húzzunk gumiszandált! Ne hagyjuk, hogy a kislányunk meztelenül játsszon a homokozóban, különben akár hüvelyi fertőzést is kaphat! És végül, de nem utolsósorban: mi se hagyjunk szemetet magunk után!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend