Hirdetés
Vigyázat! Ezeket az új betegségeket terjesztik a szúnyogok

Vigyázat! Ezeket az új betegségeket terjesztik a szúnyogok

Új betegségeket terjeszthetnek Magyarországon a kullancsok és a szúnyogok. A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán állatorvos szerint ettől nem megijedni kell, hanem felkészülni rá.

Hirdetés
Hirdetés

"Sajnálatosan úgy a kullancsok, mint a szúnyogok újdonsággal szolgáltak idén is" - mondta Kapiller Zoltán állatorvos. Mint a Magyar Kullancsszövetség elnöke ismertette: "a margitszigeti kullancsokban egy kutatócsoport kimutatta a krími-kongói vérzéses láz vírusát, a szlovén határ mentén pedig a babesia microti nevezetű élősködő kórokozóját is."

"Sajnálatos tény, hogy három új betegséget is hoztak a szúnyogok, amelyek már nagyon terjedőben vannak, a nyugat-nílusi láz vírusfertőzést és két parazitás fertőzést: a bőr- és a szívféreg okozta fertőzést is nagy iramban kezdtek terjeszteni a szúnyogok" - mondta Kapiller Zoltán. Hozzátette: "a déli országokból néhol maláriát jelentettek, ami szintén felbukkanhat Magyarországon is."

Vigyázat! Ezeket az új betegségeket terjesztik a szúnyogok

A Magyar Kullancsszovetség elnöke azt tanácsolta, innovatív pikaridin hatóanyagot tartalmazó spray-vel fújjuk le a természetbe induló szeretteinket. "Nagyon lényeges, hogy piknikezés, strandolás közben másfél óránként tartsunk kullancsvizitet az intim részeken a fürdőruha alatt is" - tette hozzá Kapiller Zoltán.

"Ha valakin kullancsot találunk, a patikákból beszerezhető kullancseltávolító kanállal vegyük ki, ez az egyedüli orvostechnikai eszköz, amely fertőzésveszély nélkül távolítja el a kullancsot" - hangsúlyozta az állatorvos. Figyelmeztetett: "ne próbálkozzunk népi praktikákkal, mert a zsírral való bekenés, csipesszel való cibálás a kullancs gyötrését okozza és ennek hatására a nyakában lévő nyálmirigyből bacilus tartalmú nyálat köp az áldozatába."

"Ha szakszerűen eltávolítottuk a kullancsot, ne dobjuk el, mert a kullancsok közel fele már valamilyen kórokozót terjeszt, és a fertőző kullancsok 95 százaléka a Lyme-kór valamelyik baktériumát hordozza, hanem a patikában beszerezhető kullancsteszttel vizsgáljuk meg, hogy volt-e benne Lyme-kór baktérium" - tanácsolta Kapiller Zoltán. Hozzátette: "akkor sem kell megijedni, ha volt, mert ha az orvossal, állatorvossal közöljük, hogy fertőzött csípés érte a két- vagy négylábú szerettünket, akkor sincs gond: megfigyelés alá helyezik a beteget és a tünetek kezdetekor nem fog a diagnózis félrefutni."

Mint a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta: "a legtöbb Lyme-kóros azért válik krónikussá, mert elfelejtik a kullancs-csípés tényét, nem tesztelik le a kullancsot, és mivel a Lyme-kór két egyforma beteget sehol a világon nem produkál és sok egyéb betegséget tud imitálni, sok félrediagnosztizálás van, és ezért vesznek el a Lyme-kóros betegek az ellátórendszerek dzsungelében."

"Teljesen érthetetlen, hogy mindenki felfogja a város veszélyeit, mindenhol alkalmazkodnak a piros lámpa jelezte tiltáshoz, a jobbkézszabályhoz, de ahogy kikerülnek a természetbe, nem akarják tudomásul venni, hogy ott is veszélyhelyzetek vannak, aki ott nem tartja be a megelőzési ajánlásokat, baleset érheti, igaz, nem közúti, hanem a fertőző eredetű betegségek valamelyike" - mondta Kapiller Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend