Hirdetés
Patika a poggyászban

Patika a poggyászban

Ha nyár, akkor utazás. Aki csak teheti, felkerekedik, hogy új tájakkal, országokkal, emberekkel, ízekkel ismerkedjen, s minél több élménnyel töltekezzen fel. Ahhoz, hogy zavartalan legyen a pihenésünk, nem árt felkészülnünk minden zavaró mellékkörülményre, mert ki szeretné például azzal elrontani a nyaralását, hogy nincs kéznél fájdalomcsillapító vagy éppen fertőtlenítő.

Hirdetés
Hirdetés

Az utazási előkészületekhez hozzátartozik a legfontosabb gyógyszerek, az útipatika összekészítése. Még azoknak is, akik egészségesnek tudják magukat, de főleg akik gyerekkel, idős hozzátartozójukkal utaznak, érdemes az útipoggyászukba a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, görcsoldót, hasfogót, hashajtót, hányáscsillapítót, gomba elleni szert, kötszert, napégés, rovarcsípés elleni szert becsomagolniuk, amelyek átsegítik őket a könnyű nyári betegségeken - bélfertőzés, nátha, székrekedés -, illetve könnyű sérüléseken.

A rekkenő hőségben fokozott gondot kell fordítani a gyógyszerek tárolására is. Bizonyos medicinákat - például az inzulinkészítményeket - hűtőben kell tárolni, s olyanok is vannak szép számmal, amelyeket fokozottan óvni kell a magas hőmérséklettől, a napsugárzástól, a fénytől. Erre figyelmeztetnek az adott készítményhez mellékelt tájékoztatók. A gyógyszerek "utaztatásához" tehát biztosítani kell a megfelelő tárolási körülményeket.

Patika a poggyászban

A vércukor- és vérzsírszint-, valamint vérnyomáscsökkentőket szedőknek tilos a szeszes italok - sőt bizonyos ételek - fogyasztása, s ezt a tilalmat még nyaralás közben sem tanácsos megszegniük.

Óvatosan a napozással...

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozni, mivel egyes készítmények alapanyagai a napsugárzás hatására bőrkiütésekkel, bőrfoltosodással reagálnak. Tájékozódjunk tehát orvosunknál, gyógyszerészünknél.

A napfény egyébként felerősítheti az egyes bőrbetegségek tüneteit is, ezért az ilyen betegségekben szenvedők számára indokolt a megfelelő és fokozott fényvédelem.

A kisbabákat mindig árnyékban levegőztessük. Az izgő-mozgó kicsikre a vízparton adjunk sapkát, trikót, és ne felejtkezzünk meg a megfelelő, speciális gyereknapozó-készítmények használatáról. A sminktől, a parfümtől alaposan tisztítsuk meg a bőrünket napozás előtt, mert a különféle kozmetikumok illóanyagai ugyancsak kellemetlen és nehezen elmúló bőrelváltozásokat okozhatnak.

A festett hajúak kendővel, sapkával védjék a hajukat, mert a napsugárzás "kiszívja" a festéket, illetve szárítja a hajat.

Forrás: puskás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend