Hirdetés
Nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után!

Nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után!

Ma már egyre tudatosabban figyelünk nyáron a bőrünkre, hiszen jól tudjuk, a naptej elengedhetetlen kísérője a napozásnak és a déli órákban sem fekszünk ki a tűző napra. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy ennél többet is tehetünk az egészséges, napbarnított bőrért és a napégés megelőzéséért. A kulcsszó a helyes étkezés, hiszen nem mindegy, mit fogyasztunk napozás előtt. Egyes ételek és italok ugyanis fokozzák a napsugarak veszélyes és káros hatásait, míg mások éppen csökkentik azt.

Hirdetés
Hirdetés

Augusztusra már olyannyira rutinosan dobjuk a strandtáskába a naptejet, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb mozdulata, a „fényvédő” ételek fogyasztását mégsem tekintjük ennyire magától értetődőnek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után.

Bizonyos ételek és italok, mint a zeller, a citromolaj, a füge, a petrezselyem, a kapor, az ánizskapor, a pasztinák, a hajdina és az Earl Grey tea fokozzák a szervezet érzékenységét a fényre, növelik a napsugarak káros hatásait és akár fényérzékenységet vagy allergiás reakciókat is kiválthatnak. A fenitek fogyasztását napozáskor ajánlatos elkerülni, hiszen a hatásuk erőssége egyénenként változó, a szervezetünk számára mégsem könnyítik meg a napozást követő bőrregenerációt.

Nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után!

Egyes ételek és italok azonban éppen ellenkezőleg hatnak: csökkentik a napsugarak károsító hatását, így a leégés és a bőrrák kockázatát is, ráadásul többségük még az egészséges barnulást is elősegíti. Napozás előtt fogyasszunk antioxidánsokban és vitaminokban gazdag ételeket és italokat: igyunk minél több sárgarépalevet, hiszen ez a zöldség tartalmazza a legnagyobb dózisban a Béta-karotint, ami a gyönyörű barna bőr egyik forrása. A paradicsom és a dióbél az E-vitamin raktárunkat tölti fel, ami mellesleg a kozmetikumok egyik bőrfiatalító összetevője is, a sárgadinnye, az őszi- és sárgabarack pedig bőséges A-vitamin források, mely a hámréteg egyensúlyáért is felel. A zöldségek és gyümölcsök mellett a tojás is természetes forrása az aminosavaknak, melyek csökkentik a napégés okozta bőrsérüléseket. A könnyű salátákhoz bátran használjunk olívaolajat, hisz a magas vitamintartalma mellett revitalizálja és regenerálja a bőrünket, ráadásul még a bőrszépítő és bőrpuhító hatását is élvezhetjük. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje is jól tudja ezt, így gyakran lepik meg a kültéri medence partján hűsölő vendégeiket speciális, hűsítő, fényvédő hatású hűtött gyümölcsökkel és csipegetnivalókkal is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend