Hirdetés
Mi kerüljön az úti patikába?

Mi kerüljön az úti patikába?

Végre szabadságon vagyunk, kosztüm helyett fürdőruhát viselünk, és klímaberendezés helyett valódi szél simogatja az arcunkat. Csodálatos! Kivéve, ha éppen induláskor kell kétpercenként a mellékhelyiségbe szaladgálnunk, ha éppen a trópusokon fázunk meg, vagy ha éppen a tengerparton kapunk fülgyulladást. Jobb, ha mindenre felkészülünk egy praktikusan összeállított úti patikával.

Hirdetés
Hirdetés

Gondolkodjunk pozitívan: ha nyaralni megyünk, pihenés és kikapcsolódás közben remélhetőleg nem történik velünk semmi baj. Ennek ellenére nem árt, ha váratlan helyzetek esetére ott lapul a táskánkban egy előre elkészített csomag a legfontosabb készítményekkel, amelyekre szükségünk lehet. De azért tartsuk szem előtt: nyaraláskor is kulcsszó a megelőzés!

Ne fogyjon el

- Alapszabály, hogy azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szedünk, vigyük magunkkal a nyaralásra is - kezdi dr. Kovács Eszter háziorvos. - Számoljuk ki, hogy miből hány szemre lesz szükségünk, nehogy a vakáció közepén fogyjon el. Ugyanígy pakoljunk el olyan tüneti szereket is, amelyeket alkalmanként szedünk és jól ismerünk. Ha például esetenként migrénes fejfájástól szenvedünk, rendszeresen van hólyaghurutunk, hasmenésünk, akkor az ezekre szedett, már kipróbált és bevált készítményeket is pakoljuk be. Óva intenék azonban mindenkit attól, hogy "feltankoljon" antibiotikummal. Lázzal járó vagy fertőző betegség esetén forduljunk inkább orvoshoz! Ő majd felírja a megfelelő készítményt.

Főleg a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy játék közben banális, horzsolásos sérülést szereznek. A legújabb szabály az, hogy mossuk le a sebet, fertőtlenítsük, de aztán hagyjuk szabadon, különösen éjszakára! Természetesen ha vérző sebről van szó, akkor használjunk jó minőségű kötszert és ragtapaszt, de soha ne kenjünk a sebbe krémet, ne szórjunk bele hintőport! Ha ennél súlyosabb a sérülés, akkor keressük meg a legközelebbi elsősegélynyújtó-helyet: itt mindenképpen ellátják a beteget.

Vízparton

Sajnos szép számmal akadnak, akik vízben való tartózkodás után külsőfül-gyulladást kapnak. - Ha valakinek már volt ilyen gyulladása vagy hajlamos rá, a nyaralás előtt csináltasson magának füldugót! - javasolja dr. Kovács Eszter. - Ezt fül-orr-gégésznél lehet kérni. Megéri, mert ha egyszer már kialakult a betegség, hosszadalmas és nehéz a kezelése.

Mi kerüljön az úti patikába?

A napozás szabályairól sokszor, sok helyen szó esett már. Ezeket mindig tartsuk be, különösen figyeljünk a gyerekekre! Előzzük meg a napszúrást, ezt a hányással, fejfájással járó, súlyos állapotot! - Nagyon fontos, hogy aki látványosan sok anyajeggyel rendelkezik, vagy szokatlan anyajegyet észlel magán, az még a nyaralás előtt szűresse meg ezeket bőrgyógyásszal! - hangsúlyozza háziorvos szakértőnk. - Ilyen esetben a napozással kapcsolatosan feltétlen kérjük ki a bőrgyógyász véleményét !

A rovarok ellen védekezzünk riasztókkal, permetekkel, de a csecsemőket inkább a babakocsira szerelhető szúnyoghálóval óvjuk!

Ha mégis megcsíp egy szúnyog vagy egy darázs, alkalmazzunk hideg vizes borogatást, hűsítő krémet. Ha a csípés heves allergiás reakciót vált ki és extrém módon megdagad, akkor érdemes kalciumot itatni a sérülttel és antihisztamin-készítményt adni neki, illetve kenni a duzzanatra, még súlyosabb esetben pedig orvoshoz kell fordulni.

Kevésbé betegek

Mindenre természetesen nem lehet felkészülni, de ha a fenti esetekre van valamilyen készítmény a csomagunkban, akkor megtettük, amit megtehettünk. Talán nem is lesz szükségünk ilyesmire. - Az a tapasztalatom, hogy nyaralás közben kevésbé betegszenek meg az emberek - jegyzi meg dr. Kovács Eszter. - Más a pszichés státusuk: egyáltalán nem akarnak betegek lenni!

Igazolás a háziorvostól

Jó tudnunk, hogy kérésre háziorvosunk kiad egy igazolást arról, hogy melyek azok a gyógyszerek, amelyeket szednünk kell. Ennek nagy jelentősége lehet többek között a repülőgépre való felszálláskor - gondoljunk csak a cukorbetegek tűkészletére.

Tóth Mária, a Tükör Patika gyógyszerésze ajánlja:

"Bátran forduljon gyógyszerészéhez tanácsért! Bármelyik patikában szívesen segítenek önnek útipatikája személyre szabott összeállításában."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend