Hirdetés
Megmártózni a Napban

Megmártózni a Napban

Ma már jól ismerjük a napozás káros hatásait, mégsem lehet megtiltani, hogy olykor kifeküdjünk a napra, hiszen annyira jólesik! A lényeg az, hogy nem mindegy, mikor és mennyit napozunk, valamint az, hogy milyen fényvédőt használunk.

Hirdetés
Hirdetés
Az UV-A-sugárzás hullámhossza 320–400 nm. Ez a sugárzás az üvegen is áthatol, és többnyire a bőr irharétegéig jut el. Hatására percek, illetve órák alatt azonnali pigmentáció alakul ki: ez amilyen gyorsan létrejön, olyan gyorsan el is múlik.  Az UV-A-sugárzás a felelős az úgynevezett fototoxikus és fotoallergiás reakciókért is.

Kis adagban nem eredményez sem bőrpírt, sem pigmentációt, a tartós sugárzás azonban károsítja a bőrt: felgyorsítja a bőr öregedését, a ráncosodást, a feszesség és a víztartalom elvesztését. Emellett csökkenti a bőr saját immunrendszerének védekező erejét. Mára bebizonyosodott, hogy maradandóan károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A bőr sajnos minden leégés és sugárzás emlékét megőrzi, ezek hatása az életünk folyamán összeadódik. A károsodás kivédésére a szervezet ugyan rendelkezik egy javító mechanizmussal, de ennek kapacitása életünk során korlátozott. Ha már fiatalabb korban „elpazaroljuk a készletünket”, akkor a későbbiekben védtelenné válunk.

Az UV-B-sugárzás hullámhossza 280–320 nm. Az üveg kiszűri ezeket a sugarakat, de a vízen áthatolnak, így úszás közben a leégés fokozott veszélyének vagyunk kitéve. Ez a sugárzás eredményezi a napok, hetek alatt létrejövő késői pigmentációt, s leginkább a bőr hámrétegében nyelődik el. Felelős a napégésért és a vele járó bőrgyulladásért is. A gyakori, intenzív sugárzás, de akár már egyetlen leégés is okozhat bőrrákot, ami lehet, hogy csak évek múltán jelentkezik!

Az UV-C-sugárzás hullámhossza 180–280 nm. Hatásával lényegében nem kell számolnunk, mert az elnyelődik a légkör rétegeiben (főleg az ózonrétegben), még mielőtt a Földet elérné, de bizonyos mesterséges fényforrások (például a higanygőzlámpa vagy a xenonlámpa) sugározzák.

Hogyan napozzunk?

  • Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a napot! Az UV-B-sugárzás ugyanis ilyenkor a legerősebb.
  • Fokozottan védjük a gyerekek bőrét, a csecsemőket pedig egyáltalán ne napoztassuk!
  • Első alkalommal ne maradjunk a napon fél óránál tovább. Később fokozatosan növelhetjük ezt az időt.
  • Legyünk különösen óvatosak, ha sok anyajegyünk van, ha nagyon fehér a bőrünk, vagy ha a családunkban már fordult elő bőrrák!
  • Ha valamilyen gyógyszert szedünk, ellenőrizzük, nem okoz-e fényérzékenységet!
  • Válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő készítményt!
  • Jó, ha tudjuk, hogy a vízfelszínről csaknem százszázalékosan, míg a homokról vagy a sziklafalról 25 százalékosan verődik vissza a fény.
  • A felhősebb napokon vagy a félárnyékos helyeken is védekezzünk!
  • Ha mégis leégtünk, igyunk sok-sok folyadékot, hogy segítsük a bőr regenerálódását. Alkalmazzunk hideg borogatást a megégett felületen.

A megfelelő fényvédő

A fényvédőt mindig a kezelendő bőrfelülethez igazodva válasszuk ki: például egy szőrrel sűrűn fedett bőrfelszínre könnyebben juttatja el a hatóanyagot egy oldat vagy spray, mint egy krém.

Ha lehetséges, a napozáshoz használt termék és a napozás utáni testápoló mindig ugyanattól a gyártótól származzon, és ne keverjük a cégek termékcsaládjait egymással, hiszen az egy cég által kifejlesztett készítmények egymás hatására épülnek, és a bennük lévő molekulák, vegyületek összeegyeztethetők egymással (kompatibilisek), míg más gyártóéval esetleg nem lesznek azok.

Megmártózni a Napban

Válasszunk UV-A- és UV-B-sugárzást egyaránt eredményesen kiszűrő, magas faktorszámú fényvédő termékeket!

Mit is jelent a faktorszám? 10 alatt a védelem alacsony, 10 és 20 között közepes, 20 és 40 között magas, 40 felett pedig nagyon magas. Kezdjük magasabb faktorszámú krémmel, később a kevésbé erős védelem is elég.

Léteznek kémiai (a napfényre kerülés előtt mintegy 20-30 perccel korábban kell felkenni), fizikai (az alkalmazás pillanatától védi a bőrt, a kisbabáknak csak ez a típus javasolt) és kombinált védekező hatásmechanizmussal rendelkező készítmények.

Valós védelmet csak a hő- és fotostabil termékek biztosítanak!

Előnyös, ha a fényvédőnk vízálló.

A kisgyermekek bőrére csak a számukra kifejlesztett termékeket ajánlott alkalmazni.

Bőrtípus

Alapszín

Válasz a napfényre

I. típus

(például a skandinávok)

Nagyon fehér

Mindig leég, sohasem barnul

II.  típus

Fehér

Mindig leég, nehezen barnul

III. típus

Fehér

Néha leég, könnyen barnul

IV. típus

Világosbarna

Sohasem ég le, mindig barnul

V. típus

(például az őslakos amerikaiak, a mediterrán vidékeken élők)

Barna

Sohasem ég le, mindig barnul

VI. típus

(például a feketék)

Fekete

Sötétedik

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend