Hirdetés
Kit szeretnek a szúnyogok? - A nyári rovarcsípésekről

Kit szeretnek a szúnyogok? - A nyári rovarcsípésekről

A nyári időszakban egy-két rovarcsípést biztosan el kell viselnünk, de ha nem vagyunk különösebben allergiásak, akkor ez nem egy olyan nagy dolog. Szakértőinket, dr. Révész Klaudia bőrgyógyászt és dr. Petrik Marina természetgyógyászt arra kértük, adjanak tippeket a csípések elleni védekezéshez.

Hirdetés
Hirdetés

Önt csípik a szúnyogok?

A közhiedelemmel ellentétben a szúnyogok egyetlen vércsoportot sem favorizálnak, sokkal inkább a testünk illatára érkeznek. Kb. 50 méterről megérzik a vonzó szagokat, egyes kutatások szerint kedvelik a húgysavat, a koleszterint, a szteroidokat, bizonyos baktériumokat. Kiszagolják a szervezet által kibocsátott szén-dioxidot, tehát minél nagyobb az ember, annál könnyebben megtalálják, különösen, ha sokat mozog.

A csípés biológiája

A rovarcsípés alapvetően ártalmatlan probléma, a szúrás környékén azért alakul ki viszketés és duzzanat, mert a rovar nyálában található anyagok kitágítják a kisereket, ezzel ödémát okoznak – magyarázta dr. Révész Klaudia.

Kit szeretnek a szúnyogok? - A nyári rovarcsípésekről

– A folyamat egy-két nap alatt lezajlik, a dudor és a pirosság magától elmúlik. Sajnos, amint megvakarjuk a csípés helyét, fokozzuk a reakciókat, megsértjük a hámot, és még mélyebbre engedjük a kórokozókat. Sokszor hallom a panaszt: „Fertőzött szúnyog csípett meg!”, de nem a rovarral van a baj, hanem a bejutott baktériumokkal, amelyeket egyrészt az ízeltlábú injektál be csípés közben, másrészt mi kenünk a sebre a körmünkkel. A felülfertőződés miatt elhúzódhat a gyógyulás, és egészen csúnya, sebes, nedvedző duzzanatok is kialakulhatnak.

Veszélyes apróságok

A kellemetlen, de veszélytelen csípések mellett néha számítani lehet komolyabb problémákra is – mondta el a bőrgyógyász. – A méh- és darázscsípésről köztudott, hogy az erre allergiásoknál anafilaxiás tüneteket okozhat, szédülést, szem- és szájduzzadást, nyelési nehézséget, eszméletlenséget. Gyerekeknél nem egészen 1 százalékban, felnőtteknél 3 százalékban fordul elő, nekik azonnal adrenalininjekcióra van szükségük. A kullancs a másik olyan, hazánkban élő rovar, amely komoly betegséget okozhat. A borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozzák a Lyme-kórt, amennyiben a csípést okozó kullancs ilyennel fertőzött, átadhatja az embernek is. A rovart a lehető legbarátságosabb módon kell eltávolítani, érdemes patikákban kapható csipeszt, kanalat használni, a nagymama praktikái a disznózsírral már meglehetősen idejét múltak. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a csípés a normális sebgyógyulási folyamattal nem gyógyul meg, pirosság alakul ki, folyamatosan nő, esetleg pár héttel később bukkan elő.

Szúnyogok, pókok, hernyók

A szúnyogcsípés a viszketés miatt senki számára nem ismeretlen, a pókcsípésről is vannak ilyen-olyan tapasztalataink – folytatta dr. Révész Klaudia. – A hernyók szőre szintén heves reakciót okozhat, akár hólyagosra is duzzadhat a bőr miatta. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a test olyan részén alakulnak ki csípésre utaló nyomok, ahova nem is juthatott el a rovar. Az ilyen kiütések később is megjelenhetnek, akár ősszel, amikor már rovar sincs. Ezekben az esetekben valamilyen allergiás folyamat indul el, a szénanáthásoknál gyakrabban, hiszen az ő szervezetükben eleve magasabb a hisztamin szintje. Érdemes góckutatással kezdeni a diagnosztizálást, mert egy belső gyulladás is okozhat ilyen problémát.

Konzervatív terápia vagy természetes ellenszer?

Ha a szervezet nem mutat komolyabb allergiás reakciót, a csípést akut fázisban érdemes kezelni – javasolta a bőrgyógyász. – A legtöbben a patikákban kapható hűsítő géleket ismerik és használják, de ugyanígy bevethető a hideg vizes borogatás is. A jégkocka a sebre helyezve enyhíti a fájdalmat. A nyugati orvoslás a fokozott reakcióra kalciumot szokott javasolni, ebből bármelyik jó, legyen tablettás, ampullás vagy pezsgőtablettás. Ha nagyon elviselhetetlen a viszketés, a Claritine akut recept nélkül is megvásárolható a patikákban, ebből szabad bevenni, amíg eljutunk az orvoshoz.

Kit szeretnek a szúnyogok? - A nyári rovarcsípésekről

Gyógynövények közül az árnikából és a körömvirágból készült kenőcsök bármilyen csípésre alkalmasak. Nagyon jól használhatóak a homeopátiás készítmények, akkor is, ha valaki egyébként nem használ ilyen szereket. A Dapis gél közvetlenül a csípésre kenhető, de szájon át szedhető gyöngyök is választhatók. A duzzadt, ödémás csípésekre a legjobb az Apis, a szúrásokra a Ledum. Ez utóbbi szúnyogcsípések megelőzésére is jó, de a tengeri sün vagy medúza okozta kellemetlenségeket is enyhíti. Ha a seb kékes-vöröses, a Tarentulát ajánlom.

Erős immunrendszer - gyors sebgyógyulás

A csípések kezelése, hacsak nem okoznak komolyabb betegséget, alapvetően sürgősségi ellátás – mondta el dr. Petrik Marina. – Hogy egyáltalán ne érjen célt a rovar, érdemes B6-vitamint szedni, ennek a szagát sem a kullancsok, sem a szúnyogok nem szeretik, egy-két csípéstől talán megóvhatjuk magunka. Teljes védettséget természetesen nem ad, ezért egy-egy erdőjárás után át kell nézni a testünket, nehogy kullancs maradjon bennünk. Sajnos vannak Lyme-kórral küzdő pácienseim, náluk a betegségre adott antibiotikumkúra okozza a problémát, a bélflóra normális működését kell visszaállítanunk és létre kell hoznunk egy erős immunrendszert. Így ha a csípéseket kikerülni nem is tudja, a gyógyulási folyamat gyorsabban zajlik majd le.

Így előzze meg a csípéseket!

  • Szedjen B6-vitamint.
  • Fújja be magát citrom- vagy eukaliptuszolajból és vízből kevert permettel. (Vigyázat, érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki!)
  • Használjon szúnyogcsapdát.
  • Csepegtessen citromolajat egy tálka vízbe, tegye mécses fölé párologni.
  • Hordjon megfelelő ruházatot, ha kell, hosszú ujjal, hosszú szárral.
  • Mechanikus védekezést jelent a szúnyogháló, amit baldachin formájában az ágy fölé is akaszthat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend