Hirdetés
Keddtől piros riasztás - a mentők a veszélyekre figyelmeztetnek

Keddtől piros riasztás - a mentők a veszélyekre figyelmeztetnek

Az elkövetkező napok kánikulai időjárása kapcsán az Országos Mentőszolgálat felhívja a lakosság figyelmét a hőség okozta veszélyekre.

Hirdetés
Hirdetés

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat - például hivatali ügyintézést, bevásárlást - inkább a hét második felére időzítse, mert egyes meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől kissé enyhülhet az idő.

A nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát érdemes kortyolgatni. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

Fontos, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjunk őrizetlenül kisgyermeket. A kicsik teste hidegben könnyen lehűl, de hőségben könnyen fel is melegszik, így gyorsan súlyos hőkimerülés, életveszély jelentkezhet. A nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve, romlik a koncentrációkészség, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély. Országszerte már hétvégén is sok közúti baleset történt.

Győrfi Pál kommunikációs és pr igazgató

Országos Mentőszolgálat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend