Hirdetés
Károsak a repterek az egészségre

Károsak a repterek az egészségre

Egy kaliforniai kutatás eredményei szerint a kisebb reptereken nagyobb a légszennyezés.

Hirdetés
Hirdetés

A kisebb, helyi repterek száma az Egyesült Államokban nem kevés, és az ezeken le- és felszálló gépek hajtóműveiből származó szennyező részecskék a közelben élők egészségi állapotát hátrányosan befolyásolhatják. A nagy repterekkel kapcsolatban ez a tény már régóta ismert, a kisebb, helyi repülőterekkel összefüggésben még nem készült tanulmány a környezeti és egészségügyi hatásokról.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most megvizsgálták, mégis milyen hatással bírnak ezek a kicsi, ártalmatlannak tűnő regionális légikikötők a környezetükben élőkre. Az eredményeik megdöbbentőek voltak. A nagy repülőterek forgalmához nem mérhető járatszámmal dolgozó kisebb repterek ugyanis a mérések szerint nagyobb légszennyező hatással bírnak, mint az autópályák.

A kutatók a kaliforniai Santa Monica Repülőtér környezetében mérték a levegőben található, ún. ultrafinom molekulák mennyiségét - ezek a hajszál átmérőjénél 1500-szor kisebb részecskék a tudósok szerint erősen toxikus hatással is bírnak.

A mérések azt mutatták, hogy ezeknek a molekuláknak a mennyisége a levegőben akár tízszeresre emelkedett koncentrációban is megtalálható volt a repülőtér közelében.

A kutatók szerint az hiú ábránd, hogy a már létező repterek esetében a szennyezőanyag-kibocsátás jelentősen csökkenthető volna, azonban az újabb repterek létesítésekor mindenképpen érdemes volna figyelembe venni, hogy a legközelebbi lakott terület egy bizonyos méretű pufferzónán túl legyen a reptérhez viszonyítva - ezzel a helyi lakosokra leselkedő egészségügyi kockázat csökkenthető volna.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend