Hirdetés
6 szörnyű dolog, amit a flip-flop a lábunkkal tesz

6 szörnyű dolog, amit a flip-flop a lábunkkal tesz

Nyári hőségben a strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi (flip- flop) papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak, orvosszakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnámi papucsot húzni.

Hirdetés
Hirdetés

Nyüzsgő baktériumok és fokozott sebfertőzés veszély

Egy 2009-ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott vietnámi papucs közel 18.000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureus-t és más, fekáliából származó kórokozót is. Dr. Hargitai Gergely szerint a Staphylococcus aureus az emberek 25-30 százalékánál megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip- flop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Kapaszkodó lábujjak, bütyök és kalapácsujj

Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve és - a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló - „sarat” alkotva, ki ne csússzon a papucsból.

6 szörnyű dolog, amit a flip-flop a lábunkkal tesz

„Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flip- flopot viselve a 'kapaszkodó' lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai láb- deformitások fokozódhatnak” - hangsúlyozza Hargitai doktor.

Hólyagocskák a lábujjak között

Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre- hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve. „Idővel kisebb- nagyobb felületes sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet” - figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Lúdtalp

A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a „plantaris fascia”, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése Hargitai doktor szerint gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Sarokfájdalom

Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25-szorosa, futáskor pedig a 2,75-szorosa nehezedik lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik. „A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított „ütések” szintén panaszok forrása lehet, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén - magyarázza ortopédus szakértőnk. A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a már említett plantaris fascia gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként”

Az egész testre kihat

A lábtámasz hiányából eredően teljesen megváltozik a járásunk. Egy nemrég publikált tanulmány szerint flip- flopban az emberek kisebb lépéseket tesznek, és másképp rakják le a lábukat, mint egy rendes pár cipőben, ami hosszú távon boka-, térd-, derék- és hátproblémákat idézhet elő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend