Hirdetés
Zsebpénzkérdés

Zsebpénzkérdés

Amíg nincs gyermeke az embernek, nagyon határozottan tudja, hogy mit és hogyan kell csinálni a gyermeknevelésben. Azonban ez a helyzet napról napra változik, ahogy szülővé válik és szembesül az aktuális problémákkal. Íme, egy kardinális kérdés. Kapjon-e a gyermek zsebpénzt, ha igen, mennyit?

Hirdetés
Hirdetés

Mint szülő, természetesen én is szembesültem a fenti kérdésekkel. Amikor ez megtörtént, kérdés-felelet formájában próbáltam rájönni, mivel teszek gyermekemnek a legjobbat? Nézzük a kérdéseket, és az általam jónak vélt válaszokat.

Mikor kezdjek el zsebpénzt adni?

Azt gondoltam, hogy amíg én megveszek neki mindent, addig nincs szüksége külön pénzre. Amúgy is a legtöbb helyre együtt megyünk, a pénz nálam van, ha valamit szeretne, megvesszük. Azonban egyre többször adódott olyan helyzet, amikor azt gondoltam, hogy húzni kell egy határt, és nem veszek meg mindent, amit csak meglát, mert így semminek sem lesz értéke.

Zsebpénzkérdés

Ekkor merült fel, hogy kapjon zsebpénzt, azt gyűjtögesse össze, és ha valamit szeretne, akkor azt abból vegye meg. Szakemberek iskolakezdésre teszik a zsebpénz és az ezzel járó pénzkezelés megtanulásának időszakát.

Beleszóljak-e, hogy mire költi?

Ennél a kérdésnél is el kellett gondolkodnom. Kapásból azt mondtam volna, hogy igen, én adom, majd én segítek neki abban, hogy értelmes dolgokra költse. Ezután jött a többi ezzel kapcsolatos kérdés. Ami nekem értelmes, az neki is az? A zsebpénz lényege nem az lenne, hogy arra költse, amire ő szeretné? És ekkor már tudtam, hogy azzal segítek neki a legtöbbet, ha hagyom, hogy azt vegyen, amit szeretne, megtanuljon felelősséget vállalni a döntéséért, ha később megbánja, az is az ő döntése volt. Természetesen tartsuk szem előtt, hogy a gyermek egészsége ne károsodjon. Ha cukorbeteg, akkor még a zsebpénzét sem költheti csokoládékra stb.

Mennyi zsebpénzt kapjon?

Ha túl sokat adok neki, a bőség zavarában tényleg elszórja, mert soknak tűnik, amiből jut erre is, arra is. Ha túl kevés, akkor nincs motiváló ereje, hogy gyűjtse, mert a vágyott célt, akár csak 2 év múlva tudja elérni. Ezért kicsit körbekérdeztem az ismerősök körében, ez adott egy viszonyítási alapot, majd megnéztem a mi anyagi helyzetünket, és azt, hogy amit én gondoltam, az gyerekszemmel mennyit ér. (Mennyibe kerül egy csomag matrica, egy-egy játék stb.)

Pénzzel jutalmazzuk-e a tanulmányi eredményt?

Ez is egy olyan kérdés volt, amire elsőre azt mondtam, hogy nem. Az élet azonban más választ hozott. Eredetileg azt gondoltam, hogy a jó tanulás – Moha bácsi történeteit követve – legyen belső motiváció. Ez nagyon szép, de távol áll a való világtól. Véleményem szerint csak sokkal később válik belső indíttatássá. Vannak gyerekek, akik nagyon szeretnek tanulni, imádnak iskolába járni. Ebben az esetben természetesen a jó jegyért járó zsebpénz nem motivál. Viszont akkor, amikor ingadozik a gyermek, és ezzel egy kis lökést tudunk adni, akkor megéri ehhez az eszközhöz fordulni. Tapasztalatom szerint a dicsérő szavak nagyon fontosak, sőt elengedhetetlenek, ugyanakkor egy kis materiális jutalomnak is nagyon örülnek, legyen az egy fagyi, egy matrica, újság vagy akár 100.- forint.

Büntetésre használhatom-e a zsebpénzt?

Látszólag ez a kérdés ellent mond az előzőnek. Ha jutalmazásra használhatom, büntetésre miért nem? Itt külön választanám az állandó zsebpénzt, és a tanulmányi eredmény után járó pénzt. Véleményem szerint az állandó zsebpénzt ne használjuk büntetésre, ha egyszer eldöntöttük, hogy gyermekünk ezt rendszeresen kapja.  Számomra ez olyan, mint, ha a reggelit, vagy az ebédet vonnám el. Emellett, ha nem tud vele rendszeresen számolni, nem tudja megtanulni, hogy hogyan ossza be.

Zsebpénzkérdés

Tanulásnál pedig csak akkor kap, ha jó jegyet hoz. Persze ezeken sokat lehetne vitatkozni, és gyerekfüggő is, mert azt szokták mondani, hogy ha büntetni szeretnénk, akkor olyannal tegyük, ami tényleg megérinti gyermekünket. Van, akinél a zsebpénz megvonása ez, ezt mindenkinek saját belátása, és gyermeke ismeretében kell megtennie.

Milyen rendszeresen kapjon zsebpénzt?

Havonta, hetente? Ezt megint a szülőnek kell eldöntenie. Fontos azonban pár szempontot figyelembe venni. Akár hetente, akár havonta kapja, az mindig ugyanazon a napon történjen. Pl. minden vasárnap, vagy minden hónap első napja. Ettől ne térjünk el, ha nem muszáj. Ha valaki az uzsonnát nem otthon csomagolja, hanem a gyermek veszi meg az iskolai büfében, akkor legyen jól elkülöníthető, hogy ez az étkezésre van, ez pedig a zsebpénz. Erre jó megoldás, ha vasárnap kapja a zsebpénzt, a hét többi napján az étkezésre.

Itt térnék ki arra, hogy mi történik, ha elfogy a zsebpénze, és újra kér. Mivel számomra a zsebpénz, nem a mindennapi „megélhetését” jelenti, azt gondolom, hogy nincs kiegészítés, pótlás. Ezt lehet gyűjteni, beosztani, átgondolni, hogy mire költsem. Ezért is fontos, hogy az összeget reálisan határozzuk meg. Ha mindig van „utántöltés”, akkor azzal, azt sugalljuk, hogy gyakorlatilag a mi pénztárcánk egy kiapadhatatlan forrás.

Az étkezésre szánt pénz maradéka megmaradhat-e zsebpénznek?

Ez a kérdés nálunk nem merült fel, mert nincs büfézés, a tízórait én csomagolom. Azonban másoknál megengedett, hogy saját maga vegye meg a tízórait. Másokkal ellentétben, én ebben az esetben nem engedném, hogy a visszajárót megtartsa, mert ezzel akár arra is ösztönözhetem, hogy ne vegyen tízórait, hiszen így több pénze maradhat.

A jó döntések meghozatala érdekében én azt javasolnám, hogy a mielőtt elkezdjük adni a zsebpénzt, mi szülők üljünk le, mérlegeljünk, hogy mit engedhetünk meg magunknak, milyen a gyermekünk, mi a célunk, és az életünkbe ez hogyan illeszthető be.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend