Hirdetés
Zajjal növelhető a mammográf pontossága

Zajjal növelhető a mammográf pontossága

A Syracuse Egyetem kutatócsoportja legújabb eredményeit demonstrálta, amely lehetővé teszi, hogy a mammográfok pontosságát növeljék, így pedig a kialakulóban lévő emlőrákot korábban, illetve idejében azonosítani tudják a szakemberek.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatást vezető Hao Chen professzor és csapata a szochasztikus rezonanciaként ismert jelenséget alkalmazta a rákdiagnosztika területén - hasonló eljárást már régóta használnak radar vagy szonárkép minőségének javítására. A megoldás lényege, hogy gondosan megválasztott zajt ad a rögzített jelekhez. A mammográfos vizsgálatok során a legnagyobb kihívást a mell szöveteiben a rákmegelőző állapotot jelző mikrokalcifikáció detektálása jelentette, amelyek azonosítása roppent nehéz feladat, hiszen alig különülnek el képi jellemzőikben az őket körülvevő szövetektől. - tudhatjuk meg a Syracuse Egyetem közleményéből, melyet a Science Daily idéz.

A kutatók munkájának köszönhetően a mammográfokkal történő rákos daganatok érzékelése jóval pontosabbá vált, ráadásul 36 %-kal csökkentették a fals pozitív eredmények előfordulását is a tesztek során. A kutatók munkájának oroszlánrésze az volt, hogy kidolgoztak egy olyan számítási modellt, amellyel a mammográf jeleihez szükséges megfelelő szintű és típusú zaj meghatározható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend