Vörösborban párolt körte - Egészségséfünk ajánlja
A körte az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, ami télen is beszerezhető. Nyersen, kompótnak, édességnek is nagyon finom, de remek köret is készíthető belőle sült húsokhoz.
Hozzávalók:
- 5 db körte
- ½ liter könnyű vörösbor
- 4 evőkanál cukor
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj
A körtéket meghámozzuk úgy, hogy a szára megmaradjon. A bort, a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket összeforraljuk. A meghámozott körtéket beletesszük, és puhára pároljuk. Tálaláskor meglocsoljuk pici mézzel, illetve kevés mártást is tehetünk rá.
Tipp! Ha sűrűbb mártást szeretnénk, akkor a megmaradt szirup mennyiségétől függően, de kb. ½ evőkanál étkezési keményítővel besűríthetjük, és kevés tejszínnel összekeverhetjük, felfőzhetjük.
Jó tudni! Cukor helyett édesítőszer vagy nyírfacukor is használható.
Tápérték (100 g)
|
Körte |
Vörösbor |
Cukor |
Energia |
58 kcal |
85 kcal |
390 kcal |
Fehérje |
0,3 g |
0 g |
0 g |
Zsír |
0,1 g |
0 g |
0 g |
Szénhidrát |
15,4 g |
2,6 g |
99,9 g |