Hirdetés
Visszerek? Nem csak szépséghiba!

Visszerek? Nem csak szépséghiba!

A visszérproblémák manapság egyre több embert érintenek. Érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hiszen nem csupán esztétikai problémáról van szó! Ha időben lépünk, megelőzhető a komolyabb baj. Szakértőnk dr. Szeberin Zoltán, a Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinikájának érsebész adjunktusa.

Hirdetés
Hirdetés

Visszereknek vagy vénáknak azokat az ereket hívjuk, amelyek az oxigénben szegény, szén-dioxidban gazdag, elhasznált vért szállítják a szövetekből a szív felé. A lábban megkülönböztetjük a bőr alatt elhelyezkedő felületes és az izmok között futó mélyvénás rendszert. Ezeket a létrafokokhoz hasonló, úgynevezett perforans ágak kötik össze.

Hogyan alakul ki?

Amit a köznyelvben visszérbetegségnek hívunk, az a felületi visszérrendszer betegsége. Az egészséges visszerekben billentyűk segítik a vér megfelelő áramlását: elzárják annak lehetőségét, hogy a vér visszafelé haladjon. Ám ha a mélyvénás rendszerben nehezebben áramlik a vér, a megnövekedett nyomás kitágítja a felületes vénarendszert, így a végtag vénás vérének nagyobb része is a felületes visszereken keresztül áramlik. Ezért a vénák fala megnyúlik, a billentyűk nem tudják megfelelően betölteni a funkciójukat. Már nem képesek elzárni az ér keresztmetszetét, s a vér visszafelé (is) folyik. A vénák fala tovább tágul, az erek kanyargóssá válnak, kötélszerűen megvastagodnak, és a bőrön is átlátszanak. Ez a másodlagos visszértágulat, ami nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyosabb bajok forrása is lehet.

Miért baj?

Az áramlás lassulása a vér pangásához, besűrűsödéséhez vezet.

A tág, kanyargós erekben lassan áramló vérben könnyebben alakulhat ki visszérgyulladás, ami nagyon kellemetlen, vérrögösödéssel, pirosodással, fájdalommal járó betegség. Gyógyulása lassú, s attól függően, hogy milyen hamar fordulunk orvoshoz egy-két, de akár öt-hat hetet is igénybe vehet.

A vér pangása megnehezíti a szövetekben felhalmozódó salakanyagok elszállítását és a sejtek oxigénnel való ellátását is. Súlyos esetben a bőr lilás elszíneződése figyelhető meg, ami a fekély kialakulásának első jele lehet. Extrém, elhanyagolt esetben akár az a veszély is fennáll, hogy a láb menthetetlenné válik.

Mi áll a háttérben?

A visszérproblémák kialakulásában számos egyéni adottság és életmódbeli tényező játszik szerepet. Mint szakértőnk mondja, elsősorban a genetika határozza meg a visszerességre való hajlamot. Ez ellen sajnos nem tehetünk semmit, de ha tudjuk, hogy a felmenőink is ezzel a problémával küszködtek, akkor fokozott figyelmet fordíthatunk a megelőzésre.

A baj forrásának másik fontos okán szintén nem tudunk változtatni: két lábon járó élőlények vagyunk. Álló testhelyzetben a láb vénáinak vékony falára helyenként több mint egyméteres véroszlop nyomása nehezedik! A billentyűknek nagyon kemény munkát kell végezniük… Ennek a munkának a feltételeit ronthatjuk többek között az elhízással és a mozgásszegény életmóddal.

Visszerek? Nem csak szépséghiba!

A hosszú állás vagy ülés sem tesz jót. Ha irodai munkát végzünk, óránként álljunk fel és mozgassuk meg tagjainkat, végezzünk lábtornát!

Természetesen a dohányzás a visszerekre is rendkívül rossz hatással van.

Mi jó az ereknek?

A mozgás nemcsak azért fontos, mert jó ellenszere a túlsúly kialakulásának, hanem azért is, mert a mélyvénás rendszer kiürülését az alsó végtag izmainak járás, sportolás közben történő összehúzódása segíti elő. A működésben lévő izmok szinte kipumpálják a vért a vénákból. Ám dr. Szeberin Zoltán szerint nem mindegy, hogy milyen sportot űzünk, a súlyemelés például kifejezetten rosszat tesz a vénáknak. Sok ismétlődő mozdulatból álló mozgást érdemes végezni: ilyen a gyaloglás, a futás, az úszás vagy a kerékpározás. A comb és a vádli izmai ugyanis minden lépésnél összehúzódnak, majd elernyednek, és így váltakozva hol összenyomják, hol elengedik az ereket: ez egy masszírozással is felér, és az ereknek pontosan erre van szükségük.

Gyanús jelek

Figyeljünk fel a gyanús jelekre már akkor, amikor a visszérproblémának még nincsenek látható jelei! Nagyon fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz. A rendelőben az orvos egy pár perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálattal ellenőrzi a visszérkeringés állapotát. A szakember a felvételen láthatja a vér áramlásának irányát, az erek átmérőjét, sőt, akár még a billentyűket is.

A fiatalkorban észlelt, kezdeti tünetek szerencsére könnyen kezelhetőek, megfelelő terápiával pedig megelőzhető, hogy időskorra súlyosbodjon a helyzet.

Mi a teendő?

Ha nem súlyos a baj, egyelőre elég életmódváltással, gyógynövényes készítményekkel és kompressziós harisnya viselésével próbálkozni. Forduljunk gyógyszerészünkhöz tanácsért!

Komolyabb baj esetén segíthetnek az orvos által felírt gyógyszerek. Súlyos esetben pedig műtét oldhatja meg a problémát, amelynek ma már több típusa közül is választhatunk.

3 gyanús tünet

•    Nehézláb-érzés (különösen estére)

•    Ödéma (a végtag duzzanata a szövetekben felhalmozódó vizenyő miatt)

•    Lábikragörcs

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend