Hirdetés
Veszélyes lehet visszafojtani a tüsszentést!

Veszélyes lehet visszafojtani a tüsszentést!

A tüsszentés elnyomásával a légutakban olyan mértékben megnő a nyomás, hogy fájdalmat okozhat a mellkasban, orrban, legrosszabb esetben a dobhártya sérüléséhez is vezethet.

Hirdetés
Hirdetés

A tüsszentés kapcsán a legnagyobb probléma, hogy baktériumok millióit juttatjuk a levegőbe, illetve embertársainkra. A késztetést elfojtani mégsem kell, hiszen a cél, hogy a baktériumok kijussanak szervezetünkből, végső soron hasznos.

Veszélyes lehet visszafojtani a tüsszentést!

Veszélyes légnyomás

A tüdőben lévő levegővel együtt nyál és váladék is kerül a levegőbe, amikor a has és mellkas kilégzésért felelős izmai összehúzódnak. Ha a szánkat és az orrunkat ebben a pillanatban befogjuk, a felső légutakban magas légnyomás képződik, és a levegő megpróbál másfele távozni, például a középfül felé, megsértheti akár a dobhártyát is. A magasabb nyomás fájdalmat is okozhat, különösen, ha épp meghűltünk, és a nyálkahártya duzzadt, gyulladt.

Hogyan kell tüsszenteni?

Érdemes ezért megtanulni higiénikusan tüsszenteni, lehetőleg halkan és zsebkendőbe. Udvariasan kissé el lehet fordulni, a szájat lazán résnyire kell nyitni, így nem lesz olyan hangos és erőteljes a prüszkölés. Ha nincs idő előkapni a zsebkendőt, a kezünk helyett használjuk inkább a könyökhajlatunkat, így nem pont oda érkeznek a baktériumok, amivel másokat megérintünk. Ha mégis muszáj elnyomni az ingert, a nyelvet a szájpadlásnak szorítva próbálkozhatunk, fénybe nézve azonban egészen biztosan prüszkölni fogunk.

(Forrás: Apotheken Umschau)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend