Hirdetés
Véradás - Hogyan? Mennyit? Hányszor?

Véradás - Hogyan? Mennyit? Hányszor?

Vér. Élénkvörös, enyhén sós ízű, kissé nyúlós, nem átlátszó folyadék. A szervezetben levő teljes vérmennyiség 5-6 liter, így körülbelül a testsúly tizenharmad részét teszi ki.

Hirdetés
Hirdetés

Vért adni tehát annyi, mint életet adni. Ha egészen pontosak akarunk lenni, három életet, mert egy egységnyi levett vérből három vérkészítmény készül.

Magyarországon 1939 óta a Magyar Vöröskereszt szervezi a térítésmentes véradást. Ahhoz, hogy biztonságos legyen az itthoni vérellátás, évente 500 000 egység vérre van szükség.

1 egység = 4,5 deciliter vér

Mi történik véradáskor?

 • A személyi adatok megadása után egy kérdőívet kell kitölteni az egészségi állapotról.

 • El kell kortyolgatni 1-2 pohár teát, hogy a leadandó vért előre pótolni tudjuk.

 • Laboratóriumi és orvosi vizsgálat következik, melynek során megmérik a vérnyomást és egy egyszerű vizsgálattal az is kiderül, nem vagyunk-e vérszegények.

 • Megkezdődik a vérvétel. Egy kényelmes ágy, egy apró szúrás és néhány perc. Utána még pihenjünk öt percet.

 • Következhet az uzsonna. Erre azért van szükség, hogy legyen elég kalória a szervezetben a vér újratermeléséhez.

A steril zsákokba összegyűjtött vér az Országos Vérellátó Szolgálathoz kerül, itt dolgozzák fel, de előtte természetesen megtörténik a vér vizsgálata is (HIV-szűrés, hepatitiszszűrés stb.).

Véradás - Hogyan? Mennyit? Hányszor?

Minden egészséges 18 és 65 év közötti személy adhat vért, a nők évente háromszor, a férfiak ötször. Vannak azonban kizáró okok, melyek esetén nem lehet részt venni a véradáson.

Nem!

 • Testékszer vagy tetoválás, ha egy éven belül "került" a testünkre.

 • Krónikus szervi betegség - szív-, tüdő-, máj- vesebetegségek, epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás stb.)

 • Felső légúti hurutos betegségek, lázas állapot.

 • Gyógyszerszedés (antibiotikum szedése 3-4 héten belül). Fogamzásgátló szedése nem kizáró ok.

 • Tüneteket okozó allergiás állapot, allergia ellen szedett gyógyszer.

 • Nagyobb műtét esetén 1 év, kisebb műtét után 3 hónap.

 • Fiatal nőknél a menzesz első 3 napja.

 • Intravénás kábítószerezés

 • Gyakori partnerváltás, óvszer nélküli, alkalmi kapcsolatok.

A, B, AB, 0

Ha még nem tudtuk volna, véradáskor az is kiderül, milyen vércsoporthoz tartozunk. Magyarországon az A vércsoport a leggyakoribb - a lakosság 44 százaléka -, ezt követi a 0-s és a B vércsoport, a legkevesebb - 8 százalék - AB vércsoportból van. A vércsoportok megkülönböztetése azért fontos, mert nem mindenki adhat és nem mindenki kaphat mindenkitől vért. Pontosabban a 0-s csoportba tartózók általános véradóknak tekinthetők, mivel mindenkinek adhatnak vért, viszont csak "saját" csoporttársaik segíthetnek nekik, ha baj van. A "legszerencsésebbek" az AB csoportba tartozók, hiszen ők mindenkitől kaphatnak, viszont csak AB csoportúaknak adhatnak vért. Az A és B csoportba tartozók a saját és az AB csoportúaknak adhatnak vért, kapniuk pedig csak a saját és a 0-s vércsoportúaktól szabad.

Ezenkívül megkülönböztetünk még - többek között - Rh negatív és Rh pozitív csoportot is, amit szintén figyelembe kell venni véradás esetén.

Félelemre semmi ok

Maga a véradás teljesen fájdalommentes, egy apró szúráson kívül semmit sem lehet érezni. A vérvételhez szükséges eszközök sterilek, a tű és a fecskendő egyszer használatos. Az esetlegesen fellépő, átmeneti gyengeség a rövid pihenő és az étkezés után elmúlik, így semmi sem akadályozza, hogy folytassuk napi teendőinket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend