Hirdetés
Valódi csokoládét (v)eszünk?

Valódi csokoládét (v)eszünk?

A nagyobb ünnepekkor szívesen ajándékozzuk meg családtagjainkat az ünnepet jelképező csokoládé figurákkal. Érdemes azonban tudnunk, hogy a vonzó csomagolás nem mindig csokoládét rejt.

Hirdetés
Hirdetés

Fontos, tehát, hogy vásárláskor ne csupán a termék ára alapján döntsünk, hanem nézzük meg a címkét, vajon tényleg csokoládét kapunk-e a pénzünkért

A csokoládé és a kakaós bevonó/kakaós tejbevonó közötti különbség

A csokoládé szigorú nemzetközi szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. A tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékekben viszont a kakaóvajat olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. A tejbevonóból készült figurák nem minősülnek csokoládénak, ezért jóval olcsóbban kaphatók, mint a valódi kakaóvajat tartalmazó figurák.

A csokoládé: Olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukorból készül, legalább 35 százalék kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből minimum 18 százalék kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A kakaóvajból készült valódi csokoládék fontos tulajdonsága, hogy testhőmérsékleten 36,5 fokon teljesen megolvadnak.

A kakaós bevonó/kakaós tejbevonó: Kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd marad.

A csokoládé táplálkozás-élettani hatása

Táplálkozástudományi kutatások folyamatosan bizonyítják a csokoládé egészségre gyakorolt kedvező hatásait. A mértékkel fogyasztott csokoládénak nagyon fontos szerepe van a változatos, egészséges táplálkozásban. Könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, ásványi anyagokat, pl.rezet, antioxidánsokat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D-vitamint) tartalmaz. Mérsékelten élénkítő hatású. A különböző csokoládék 100-grammjának energiatartalma 2400-2600 Kj között mozog, energiasűrűsége nagy, ezért alkalmas a felhasznált energia azonnali pótlására, a fizikai, szellemi teljesítőképesség növelésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend