Tonhalkrémmel töltött paradicsom - Egészségséf
Amikor a paradicsomnak szezonja van, azt ki kell használni. Szerintem az igazi magyar fürtös paradicsomnak nincs párja. Most egy olyan töltött paradicsomot mutatok be, amelyben minden összetevő a kedvencem. Könnyű, gyors, finom vendégvárónak is alkalmas.
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Hozzávalók:
- 4-5 db közepes fürtös paradicsom
- 1 doboz olíva olajos tonhal
- ½ feta sajt kockázva (kb. 5 dkg)
- 4-5 bazsalikom levél apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- tejföl
- só, bors
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk le a tetejét. Szedjük ki a paradicsom belsejét, ezt gyorsan meg is ehetjük, de félre is tehetjük bolognai szószhoz, vagy lecsóhoz. Egy tálba tegyük bele a tonhalat, az olajat öntsük le róla. Tegyük hozzá a feta sajtot, a zúzott fokhagymát, bazsalikomot, sót, borsot, az egészet jól törjük össze, keverjük meg. Adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy krémes legyen. Ha valaki nagyon krémesen szereti, akkor turmix gépbe is teheti. Vigyázzunk, hogy ne legyen folyós. Töltsük meg vele a paradicsomokat, tegyük vissza a paradicsom „kalapját”. Hűtőben tároljuk.
Tipp! Én jól le szoktam csöpögtetni az olajat a halról, mert nekem túl sok lenne. Természetesen, ha valaki nagyon szereti az ízét, akkor a tejföl helyett, vagy azt kiegészítve, hozzáadhatja a krémhez.
Jó tudni! Amikor valakinél diagnosztizálják a glutén-érzékenységet, akkor a tejtermékeket is kerülni kell. Ez általában 9-12 hónap. Utána viszont fokozatosan vissza lehet rá térni. Ebben az időszakban kihagyhatjuk a töltelékből a fetát és a tejfölt. Helyette a paradicsom belsejével tehetjük könnyebbé a krémet.
Tápérték: (100 g)
|
Paradicsom |
Olajos tonhal |
Feta sajt |
Tejföl 12 %-os |
Energia |
18 kcal |
214 kcal |
264 kcal |
132 kcal |
Fehérje |
0,8 g |
27 g |
14,2 g |
3 g |
Zsír |
0,2 g |
11 g |
21,3 g |
12 g |
Szénhidrát |
3,8 g |
0 g |
4,1 g |