Hirdetés
Töltött gombafejek - Egészségséfünk receptje

Töltött gombafejek - Egészségséfünk receptje

Szerintem a gomba egy nagyon kényes, ugyanakkor nagyon hálás zöldségfélénk, aminek az elkészítési módja határtalan. Mi magyarok esszük rántva, pörköltnek, levesnek, tesszük szószokba, most pedig egy előételt mutatok be belőle.

Hirdetés
Hirdetés

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 10 db nagyobb champignon vagy csiperke
  • 30 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1+2 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors, majoranna
  • 15 dkg sajt reszelve
  • 1 doboz tejföl

Ha lehet, akkor válasszunk olyan gombákat, amelyek még fehérek, és nem kell lehúzni a hájukat. A darált húst keverjük össze a tojással, hagymával 1 gerezd zúzott fokhagymával, fűszerekkel. Töltsük meg vele a gombafejeket. Tegyük egy hőálló edénybe, takarjuk le fóliával és süssük 30 percig. Majd vegyük le a fóliát, szórjuk meg sajttal a tetejét, és tegyük vissza 5 percre. A maradék fokhagymát keverjük a tejfölbe, ezzel locsolhatjuk meg tálaláskor.

Töltött gombafejek - Egészségséfünk receptje

Tipp! Ha valamilyen töltött húst készítünk, akkor készítsünk egy kicsivel több tölteléket, és azzal is megtölthetjük a gombákat. Sőt a töltelékbe belerakhatjuk a megtisztított felaprított, és megdinsztelt gombaszárakat. Így a hús mellé köretet is kapunk.

Jó tudni! A gomba akkor fehér, ha frissen van szedve. A legtöbb vitamin a héjában van, ezért jó, ha nem kell megtisztítani. Vörös hús helyett használhatunk pulykamellet.

Tápérték: (100 g)

 

Pulykamell

Csiperkegomba

Tejföl 12 %-os

Tojás

Energia

111 kcal

39 kcal

132 kcal

143 kcal

Fehérje

24,6 g

5,9 g

3,0 g

12,6 g

Zsír

0,6 g

0,2 g

12,0 g

9,5 g

Szénhidrát

0 g

3,3 g

3,4 g

1,8 g

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend