Hirdetés
Tisztább élelmiszerek

Tisztább élelmiszerek

Kutatók szerint a zöld tea, a szőlőmag és egyéb, a természetben megtalálható anyagok ugyanolyan hatásosak lehetnek az élelmiszerek feldolgozásának folyamatában, mint a különböző vegyszerek. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Társaság és az Arkansansi Egyetem Mezőgazdasági Tanszékének közös kutatása csirkéből és pulykából készült ételeken tesztelte az elméletet.

Hirdetés
Hirdetés

"Az élelmiszer-feldolgozó vállalatok általában vegyszereket vagy hőkezelés alkalmaznak, hogy megelőzzék a kórokozók elszaporodását és az étel megromlását." - magyarázza Navam Hettiarachchy, a kutatócsoport vezetője. A vásárlók azonban a mellékíz- és adalékanyagmentes termékeket keresik. A természetes eredetű "tartósítószerek" használatával mindkét célt el lehet érni.

"Egyre több bizonyíték van arra, hogy a zöld tea és a szőlőmag megakadályozza a romlási folyamatot." - teszi hozzá Hettiarachchy. Ha azonban vegyszerekkel keverték a természetes anyagokat, a kezelt élelmiszerekben megnőtt a lisztériabaktérium mennyisége.

A kísérlet során tesztelt élelmiszerek 75 százalékát mesterséges, 25 százalékát természetes módon tartósították. A mesterséges összetevők részben vagy egészben helyettesíthetőek voltak természetes anyagokkal, ha ezeket egyéb eljárásokkal, pl. hőkezeléssel vagy nanotechnológiával kombinálták. Ez utóbbi bizonyult a leghatékonyabbnak. Az eljárás iránt máris több neves élelmiszeripari cég érdeklődött.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend